Aiud
VIDEO: Cum și-a prezentat Sergiu Pașca cercetările legate de creierul uman, la TED 2022. A vorbit în aceeași sesiune cu Bill Gates
Tânărul om de știință român Sergiu Paşca, originar din Aiud, profesor asistent de psihiatrie şi ştiinţe comportamentale la Universitatea Stanford din SUA, a fost invitat să vorbească la TED 2022, în Vancouver, într-o sesiune alături de alte nume precum Bill Gates, Jason W. Chin, Juliet Schor, Bevy Smith, Shankar Vedantam.
Înregistrarea video cu prezentarea acestuia a fost postată pe youtube.
”Omul de știință Sergiu P. Pașca și-a făcut principalul obiectiv al muncii sale din a înțelege cum auto-construiește creierul uman și ce îl face vulnerabil la boli.
Într-o discuție uimitoare, încărcată cu știință revoluționară, el arată cum echipa sa și-a dat seama cum să crească „organoizi” și ceea ce ei numesc „asambloizi” din creier — aglomerații de țesut neuronal auto-organizat derivat din celule stem, pentru a forma circuite, și explică modul în care aceste părți miniaturale ale sistemului nervos ne aduc mai aproape de demistificarea creierului.
Discuția a plecat de la faptul că prin creșterea circuitelor neuronale vii ale creierului uman în mediile de laborator, putem obține o nouă perspectivă asupra biologiei umane și putem deschide o nouă eră a cercetării și tratamentului tulburărilor cerebrale” au scris cei de la TED, în descrierea prezentării.
Mesajul lui Sergiu Pașca
”Deși am studiat modul în care creierul uman funcționează cercetând cum funcționează creierul altor animale, funcționarea complicată a creierului uman – și tulburările creierului uman – rămân un mister.
Toate acestea s-ar putea schimba datorită noilor cercetări asupra organoizilor creierului, care sunt aglomerări celulare vii de țesut neural.
Organoizii creierului sunt cultivați prin transformarea celulelor pielii în celule stem, apoi instruindu-le pe acele celule stem să se organizeze în structuri care au legătură cu creierul.
Organoizii pot fi apoi combinați în ansambluri, creând circuite vii în miniatură care ne ajută să înțelegem mai bine cum funcționează biologia și activitatea creierului.
Dezvoltarea de tratamente pentru tulburări ale creierului, cum ar fi autismul și schizofrenia, este deosebit de dificilă, deoarece nu suntem capabili să accesăm sau să reproducem țesutul creierului viu de la pacienți – până acum.
Prin creșterea și studierea acestor circuite neuronale, ne putem revoluționa înțelegerea funcționării, evoluției și bolii creierului uman.
Fac această muncă pentru că promisiunea și speranța care se leagă de asambloizi și organoizi este aceea că permițându-ne să creăm circuite ale creierului uman vom obține noi perspective asupra biologiei umane” a spus Sergiu Pașca.
Acesta a mai vorbit și despre problemele etice pe care le ridică cercetările avansate în domeniul științei.
Sergiu s-a aflat într-o companie selectă, alături de unele dintre cele mai relevante voci ale momentului, la nivel mondial.
Este vorba despre cercetători, artiși, vizionari și dezvoltatori de concepte în domeniul inteligenței artificiale.
La eveniment au mai vorbit, alături de Sergiu, personalități precum Elon Musk, Bill Gates sau Al Gore.
Importanța lui Sergiu Pașca, în elita mondială a cercetătorilor tineri
Sergiu Pașca a realizat o serie de cercetări revoluționare, obținând neuroni din celule de piele prelevate de la pacienți cu tulburări genetice ale creierului.
Laboratorul său a fost pionier al unei platforme modulare cunoscute sub numele de „asambloide” pentru a studia interconectarea creierului uman – o muncă salutată la nivel internațional ca fiind „vârful de lance al cercetării cu celule stem” de către revista Nature și recunoscută cu un premiu Breakthrough in Life Sciences Award de către Falling Walls în 2020.
Profesor la Universitatea Stanford, a fost numit „vizionar în medicină și știință” de către The New York Times și a primit numeroase premii și distincții, inclusiv Premiul Vilcek pentru promisiune biomedicală creativă în 2018, Premiul Judson Daland al Societății Americane de Filosofie în 2021 și Premiul IBRO-Kemali pentru neuroștiință în 2022.
Tânărul savant din Aiud a fost numit și ”Cercetătorul anului 2021” de Societatea de Cercetare în domeniul Schizofreniei.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News