Connect with us
Publicitate

Economie

VIDEO: Film documentar de peste 75.000 de lei, pentru prezentarea siturilor Frumoasa. La Poarta Raiului va fi deschis centru de informare

YouTube video

Publicat

DSC_7491 Filmul documentar de prezentare a siturilor „Frumoasa” a fost prezentat, marţi, la Consiliul Judeţean Alba, fiind realizat pentru a sublinia importanţa acestora în cele 24 de localități din zonă şi nu numai. Filmul de 30 de minute a costat peste 75.000 lei și ilustrează speciile naturale și habitatele de importanță comunitară ale sitului, beneficiile asociate, problemele existente și alte aspecte relevante.

Filmul documentar conţine o prezentare generală a celor două situri, mediul abiotic şi biotic (geologie, geomorfologie, climă, floră, faună), habitatele naturale şi speciile sălbatice care fac obiectul conservării, precum şi date de arheologie-istorie, aspecte de cultură şi tradiţii din zona Frumoasa. 

Referitor la siturile ”Frumoasa” au fost realizate șapte filme scurte și acest film documentar de 30 de minute.

Filmul documentar conține o prezentare generală a celor două situri, cu aspecte de geologie, geomorfologie, climă, floră, faună, habitatele naturale și speciile sălbatice care fac obiectul conservării, precum și date de arheologie-istorie, aspecte de cultură și tradiții din zona Frumoasa.

De asemenea, deoarece suprafața și complexitatea capitalului natural din cele două situri este extrem de mare, au fost realizate șapte filme scurte (de câte două minute) în care sunt prezentate problemele specifice aferente fiecărei grupe taxonomice de specii (mamifere, păsări, amfibieni și reptile, pești, nevertebrate, floră) și habitatelor naturale ce constituie obiectivele de conservare.

Filmările s-au întins pe perioada celor patru anotimpuri. Acest lucru a fost considerat important atât pentru surprinderea diverselor faze din ciclul de viață al anumitor specii, cât și pentru corelarea cu activitățile specifice fiecărei perioade din an.

Filmele au fost regizate de Mariana Pachiș și realizate de Brio Media SRL Pitești, beneficiind și de participarea actriței Adriana Trandafir. Această societate a fost selectată pe baza celui mai mic preț oferit, ca urmare a unei licitații publice la care au participat în total opt ofertanți. Filmul documentar și filmele scurte au fost difuzate la televiziunile locale sau regionale din Alba, Sibiu, Vâlcea și Hunedoara, dar vor fi utilizate și pentru promovarea ROSCI0085 Frumoasa și ROSPA0043 Frumoasa în cadrul Centrului de Vizitare și Informare Frumoasa, care va fi construit în Poarta Raiului.

Difuzarea s-a realizat în cele patru județe acoperite de proiect, la patru posturi locale de televiziune și a costat 50.633 de lei (total). Cele şapte filme scurte au fost difuzate de 84 de ori în fiecare județ, iar filmul documentar, de patru ori în fiecare județ.

Realizarea filmelor a avut un cost de 94.367 lei (filmul documentar – 75.500 lei, cele şapte filme scurte – 18.867 lei).

Centrul de Vizitare și Informare Frumoasa va fi deschis, potrivit reprezentanților CJ Alba, până în 31 decembrie. Acesta va conține diorame, reprezentări spațiale a unei porțiuni din ecosistem.

YouTube video

”Frumoasa” este arie naturală protejată cu dublu statut, sit de importanță comunitară și arie de protecție specială avifaunistică. Se întinde pe suprafața de peste 137.000 hectare, de pe raza a douăzeci de comune și patru orașe din județele Alba, Sibiu, Hunedoara și Vâlcea (Brezoi, Câineni Mari, Mălaia, Voineasa, Boița, Cisnădie, Cristian, Gura Râului, Jina, Orlat, Poplaca, Rășinari, Râu Sadului, Sadu, Săliște, Tălmaciu, Tilișca, Cugir, Pianu de Sus, Șugag, Beriu, Orăștioara de Sus, Petrila, Petroșani). Este străbătută de Transalpina, cea mai înaltă șosea din România. Situl cuprinde trei masive montane ale Carpaților Meridionali, Munții Cindrel, Lotru și Șureanu, printre care se strecoară râurile Sadu, Frumoasa și Sebeș, cu afluenții lor.

Al treilea ca mărime la nivel național, SCI ”Frumoasa” include 11 tipuri de habitate de interes comunitare dintre care trei prioritare, 25 specii de interes comunitar, dintre care patru specii de mamifere (urs, lup, râs și vidră), două specii de amfibieni, trei specii de pești, 11 specii de nevertebrate și cinci specii de plante (trei specii de mușchi și două specii de plante superioare).

Aria de protecție specială avifaunistică (SPA) ”Frumoasa” este a patra ca mărime la nivel național și este compusă din 11 specii de păsări (ierunca, cocoșul de munte, trei specii de ciocănitori, trei specii de răpitoare de noapte, caprimulgul şi două specii de paseriforme).

Arie protejată de interes naţional, Situl ROSCI Frumoasa se suprapune peste mai multe arii naturale protejate declarate prin Legea nr. 5/2000 privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului naţional – Secţiunea a III-a – zone protejate ca monumente ale naturii (Masa Jidovului, Stânca Grunzii, La Grumaji) şi ca rezervaţii naturale:

– Iezerul Şurianu, pe o suprafaţă de 20 hectare;

– Luncile Prigoanei, pe o suprafaţă de 15 hectare;

– Şuvara Saşilor, pe o suprafaţă de 20 hectare;

– Iezerele Cindrelului, cu o suprafaţă de 609,6 hectare;

– Cindrel, cu o suprafaţă de 9.873 hectare;

– Jnepenişul Stricatul, cu o suprafaţă de 15 hectare;

– Sterpu – Dealul Negru, cu o suprafaţă de 5 hectare;

– Cristeşti, cu o suprafaţă de 3 hectare.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. dan

    marți, 10.02.2015 at 13:32

    O initiativa laudabila dar nu stiu cerelevanta are prezentarea doar in cele patru judete pentru turism ,iar daca se continua cu ritmul actual de defrisari legale sau ilegale situl Frumoasa ca dealtfel tot arealul vaii Sebesului Sadului va deveni ca si in Scotia .

  2. EU

    marți, 10.02.2015 at 15:28

    Sa se filmeze iarna cand sute de masini au probleme sa ajunga la Domeniul Schiabil Sureanu, sau vara cand sunt pline de praf sau sutele de camioane de busteni care transporta lemnul din padurile situ-lui „Frumoasa”. 75.000 RON un film/reportaj?? Mai puneau 75.000 RON si facea Spielberg sau in caz mai bun, al nostru Eduard Schneiduer din Sebes!!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate