Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

VIDEO: ICE WINE made by Jidvei, România. Prima recoltă de struguri pentru VINUL de GHEAȚĂ, după șapte ani de așteptări

Publicat

YouTube video

Șapte ani au așteptat momentul ăsta. Șapte ani în care au lăsat strugurii neculeși, pe o suprafață de 5 hectare, cu speranța că vor reuși să facă ICE WINE – vinul de gheață. Un vin divin – spun oenologii, care are nevoie de condiții speciale pentru a fi făcut. Momentul a venit în prima duminică de decembrie, a doua zi după Centenarul Marii Uniri. Era zi liberă la Jidvei și un frig de crăpau pietrele, dar nu au vrut să rateze prilejul pe care l-a oferit vremea, după șapte ani de așteptări zadarnice.

Dis de dimineață, înainte de răsăritul soarelui, aproape 400 de oameni s-au mobilizat pentru a culege strugurii înghețați din viile de la Tăuni, care se află în imediata apropiere a celei mai revoluționare crame din România și poate chiar din Europa.

”Vinul de gheață”, cunoscut sub denumirea de „eiswein”, „ice wine„ sau „vinul de liturghie” este o licoare dulce și foarte aromată produsă din struguri care au trecut prin primul îngheț al iernii. Dr. Ioan Buia – unul dintre cei mai renumiți și totodată respectați oenologi din țară îl numește ”vin Dumnezeiesc”- pentru că lichidul, care este gros ca uleiul, adună gustul tuturor fructelor de pe pământ. Cam 15 kilograme de struguri sunt necesari pentru producerea unui litru de ”vin de gheață”, iar o jumătate de litru de eiswine se vinde cu cel puțin 100 de euro.

La 6 dimimineața, pe o temperatură de -10 grade Celsius, aproape 400 de culegători ai companiei de pe Târnave au început să adune cu grijă strugurii din soiul Traminer roz (sau Gewürztraminer), păstrați pentru producerea „vinului de gheață” (ice wine în engleză sau eis wein în germană) pe o parcelă de aproximativ 5 hectare, la Tăuni.

cules struguri eiswein ice wine jidvei

E frig de crapă pietrele, însă aproape de Crama Tăuni e forfotă mare. Tractoare, utilaje moderne și câteva sute de oameni care se încălzesc lângă focurile amplasate din loc în loc așteptând lumina zorilor ca să înceapă recoltatul ultimelor parcele cu struguri. O recoltă specială, culeasă de pe parcelele de Gewurztraminer situate pe cele 5 hectare alocate pentru producerea unui vin la fel de special: icewine. Un sortiment de vin desert care se produce doar în anii de excepție, când sunt întrunite toate condițiile necesare, din strugurii lăsați pe viță pentru a fi recoltați iarna.

Vinul Eiswein se obține doar în condiții speciale, de climat rece, de aceea producția lui poate fi destul de riscantă, existând posibilitatea ca strugurii să putrezească înainte de venirea înghețului și astfel să nu mai fie de folos.

Prima dintre condiții este ca strugurii să fie sănătoși, să nu fi fost atinși de niciun fel de boală sau de putregaiul nobil. Acest sortiment de vin se obține într-un mod cu totul deosebit față de vinul desert obținut din struguri culeși târziu la înnobilarea boabelor, din struguri atinși de putregaiul cenușiu (Botrytis). Pentru a produce icewine sau eiswein (denumire sub care este cunoscut în Germania și Austria), strugurii sunt lăsați să înghețe pe viță, fiind culeși iarna, când conținutul redus de apă din aceștia scade și îngheață.

Ajungem astfel la cea de-a doua condiție extrem de importantă: temperatura. Pentru a putea culege strugurii, sunt necesare două-trei zile consecutive de îngheț, cu temperaturi situate între -7 și -12 grade Celsius, temperaturi care trebuie să se mențină între aceleași limite și în momentul recoltării. Ultima săptămână, 26 noiembrie – 2 decembrie, a adus temperaturi negative, care, cu două zile înainte de recoltare, au coborât sub -12 grade Celsius, fapt ce a permis menținerea strugurilor înghețați până în momentul recoltării.

În podgoria Jidvei, recoltarea strugurilor a debutat la o temperatură de – 10 grade Celsius și s-a încheiat la o temperatură de -8 grade Celsius. Întregul proces a durat aproximativ 3 ore, fiind mobilizată o forță de muncă impresionantă de aproape 400 de oameni, strugurii recoltați ajungând la presă cu boabele înghețate. Acest aspect este unul deosebit de important, întrucât, după recoltare, strugurii sunt zdrobiți cât timp sunt încă înghețați, lăsând un must siropos, extrem de concentrat și de dulce.

O altă condiție extrem de importantă pentru obținerea icewine-ului este legată de conținutul de zahăr care trebuie să depășească 350 g de zahăr la litru de must. Anul acesta, din strugurii Gewurztraminer recoltați de Jidvei de pe cele 5 hectare alocate producerii acestui sortiment, s-a obținut un must cu o concentrație de 380 g de zahăr la litru, asigurând premisele obținerii unui vin licoros cu un conținut de zahăr rezidual la valori foarte ridicate, dar și cu un conținut de alcool peste 12 vol.

ioan marginean jidvei „Este un moment de sărbătoare pentru noi. În fiecare an păstrăm anumite suprafețe pentru ice wine. După ani de așteptare s-au întrunit condițiile pentru a produce tipul acesta de vin. Cu valul acesta de aer polar, am avut în ultimele patru zile temperaturi cuprinse între -7 și – 13 grade Celsius. Acum în momentul recoltatului strugurii sunt înghețați, avem -8 grade afară, sperăm în 2-3 ore să încheiem astfel încât tot procesul să îl desfășurăm la temperatura de -8 grade.

Condiția esențială este temperatura, să fie între -8 și -12 grade pentru zona noastră, strugurii să fie sănătoși, să nu aibă putregai cenușiu sau alte boli. Foarte important, singurul proces care este permis pentru a produce ice wine este deshidratarea. Acum în momentul recoltării avem peste 360 de grame de zahăr/ kilogramul de struguri.

Procesarea o facem undeva la 500 de metri distanță de parcela păstrată pentru ice wine. Timpul pentru transport este foarte scurt, mai puțin de 5 minute. Boabele trebuie să ajungă în timpul procesării și presării înghețate în prese”, a explicat Ioan Mărginean, director tehnic Jidvei.

Povestea „vinului de gheață”

ioan buia jidvei

„<Vinurile de gheață> mai pot fi numite și <vinuri de liturghie>, adică vinuri folosite în momente deosebite, la slujbă. <Vinul de gheață> are o istorie foarte frumoasă, s-a născut în Germania. Prin anii 1790, pentru ca să înceapă recoltatul, episcopul zonal trebuia să facă o slujbă de desfacere a recoltatului. El s-a deplasat într-un oraș, și-a rupt piciorul și nu a putut veni la timp să facă slujba de deschidere a recoltatului, iar oamenii nu au recoltat strugurii. Episcopul a reușit să vină în regiunea respectivă doar după Sfântul Nicolae, când strugurii erau înghețați. Atunci a început recoltatul și s-a obtinut primul vin de gheață din lume.

De ce să nu recunosc. Este vinul care îl obținem într-un an deosebit. Eu zic că acest vin va trebui să fie prezent în diferite momente deosebite a țării noastre, atât în țară cât și peste hotare”, a explicat Dr. Ioan Buia, directorul complexului de vinificație Jidvei.

jidvei eiswein ice wine vin gheata

Lansat în anul 2011, în premieră de compania Jidvei, icewine este o operă în arta vinificației, aducând în fața celor care iubesc vinul o licoare cu arome pure, intense, ce provin din boabele stafidite și din caracterul soiului cultivat, cu un corp plin și o dulceață generoasă.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax