Contacteaza-ne si pe
Publicitate

ABRUD

VIDEO: Istorie și artizanat în pălincă. Arta lemnului în sticlă, făcută cu pasiune de o familie dintr-un sat izolat din Apuseni

PublicatPreluare video. Folositi acest cod pentru a afisa video-ul de mai sus pe siteul dvs.


<p><script type="text/javascript" src="https://video.onnetwork.tv/embed.php?sid=MWZILHd1Ziww"></script></p>
Într-o gospodărie aflată pe o culme din Munții Apuseni, în satul

Maria Roșca spune că i-a venit ideea să realizeze lucrările de artizanat din lemn în sticlă după poveștile spuse de soțul acesteia. Lemnul se taie doar în anumite perioade ale anului și doar anumite esențe de lemn pot ajunge adevărate opere de artă. 

„Lemnul trebuie să fie uscat, că se pirogravează mai ușor. Facem diferite modele, sau Câmpeni – Capitala Țării Moților, sau portretul lui Avram Iancu. (…) Sunt mai multe bucățele de lemn, legate cu cuie de lemn. Nu sunt lipite cu adeziv, cu nimic, doar cu acele cuie de lemn. Nu am vrut să punem adeziv, e tinctură de ienupăr, se poate și consuma. E ca un puzzle. Prima dată a fost foarte greu, dar acum îmi place și le fac din plăcere”, a precizat Maria Roșca.

De conțiutul din sticle se ocupă soțul acesteia, Emil Roșca. Țuica, de 55 – 60 de grade, se face cu atenție și răbdare, după o tradiție din bătrâni.

„Când eram copil, tata zicea <pune pruni, că dacă pui pruni când vei fi mare vei avea ce culege>. Și am pus la pruni și am rămas acasă. Toamna strângem la prune. (…) Noi avem pruni sălbatici, nu pruni altoiți sau soiuri aduse. Noi nu îi stropim niciodată. De aceea, numai la 3, 4 sau la 5 ani fac o recoltă. Acum nu am avut nimic, la anul nu știu dacă vom avea, dar poate peste un an sau doi sperăm să fie iar o recoltă. (…)

Îl facem noi acasă vinarsul, după tradițiile acelea bătrânești. Nu am văzut nicăieri, nimeni nu a spus de un muzeu – cum a început fabricarea rachiului, pălincă sau horincă. (…) Toată lumea știe acum face vinars, numai că îl face alandala. (…) Am ajuns la concluzia că sunt niște tradiții, niște probleme, niște treburi cum să îl faci. Trebuie să ai răbdare, degeaba îl forțezi. Vin cu prelate, scutură prunii, cu crengi, cu putregai și le bagă în butoi. Noi le strângem cu mâna – vin copiii, neamuri, ne ajută – ca să nu le schimbe gustul, deci să aibă aromă”, a explicat Emil Roșca.

Produsele realizate în gospodăria din satul Pârâu-Cărbunări au ajuns chiar și în Noua Zeelandă, în Brazilia, Mexic, Canada sau Statele Unite ale Americii. 

„Aici ne place, ne-am obișnuit aici. Nu e ușor, e greu, dar în aceasta stă farmecul vieții, să muncești, să faci, să birui. E o luptă viața, cum zicea Coșbuc. Am avut o pensie mică, cea mai mică din câte există, dar e bine destul. Avem văcuță, mai plantăm. (…) Numai lucrând, asta duce mai departe tradiția”, spune meșterul.

Micile opere de artă au ca inspirație eroii neamului românesc, lăcașuri de cult – Biserica din Geamăna, Biserica veche din lemn (Lupșa), diverse monumente dar și troițe ridicate la răscruci de drumuri. 

„Pe vremuri, la fiecare răscruce de drumuri puneau oamenii câte o troiță. Acolo ziceau că e un loc unde se adună răimile. <Lângă drumul fără cruce, duhul rău zbierând se duce>. Deci se adunau acolo răutățile, acolo erau crime, acolo erau fel și fel de prostii. De aceea se punea câte o cruce”, a mai explicat Emil Roșca.


Vezi cele mai interesante video Alba24.ro


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

Deputatul de Alba, Florin Roman a fost numit lider de grup PNL în Camera Deputaților. ”Continuăm lupta cu PSD în Parlament”

Publicat

roman

Florin Roman a fost numit liderul de grup al deputaților PNL. Parlamentarul din Alba a declarat că va continua munca depusă de Raluca Turcan și automat lupta cu PSD în Parlamentul României.  ”Am primit azi o mare responsabilitate din partea lui Ludovic Orban și a colegilor din PNL și le mulțumesc pentru încredere! În calitate […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: Povești de viață la Așezământul „Sf. Vasile cel Mare” din Alba Iulia. Centrul a sărbătorit 16 ani de funcționare

Publicat

Aşezământul Social „Sfântul Vasile cel Mare” din Alba Iulia și-a aniversat copiii, la 16 ani de la înfiinţarea centrului. Și-a deschis porţile pentru toți cei care au dorit să-i treacă pragul. A fost un moment festiv încărcat de multă emoție pentru copii, pentru personalul centrului și pentru invitați, s-au schimbat impresii și amintiri, a avut […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Cei doi interlopi din Alba, implicați în crima de la Mediaș au fost condamnați. Cea mai mare pedepsă este de peste 14 ani

Publicat

crima medias

Cei doi bărbați din județul Alba, Marius Rusu și Paul Anghel, alături de sibianul, Ovidiu Otvoș Ioan, trimiși în judecată în cazul crimei de la Mediaș au fost condamnați de magistrații Judecătoriei Sibiu pentru faptele comise în noaptea de 13 ianuarie. Reamintim că la începutul anului, în data de 13 ianuarie, Marius Andrei Faghura a […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Bataie ca-n filme cu macete și spray lacrimogen, între două clanuri rivale de interlopi, pe o stradă din Cluj-Napoca

Publicat

maceta

Două clanuri rivale de interlopi din Cluj-Napoca s-au bătut în plină stradă, ziua în amiaza mare. Scandalul a fost surprins de o cameră de supraveghere, iar în primele momente se poate observa cum un bărbat scoate o macetă din haine și în timpul altercației  un alt combatant dă cu spray lacrimogen înspre adversari, informează românia.24.ro. […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate