Connect with us
Publicitate

Eveniment

VIDEO Mărturiile dure ale Cristinei Dinu la Alba Iulia: Cum erau tratate în trafic femeile motocicliste, în urmă cu mai mulți ani

Publicat

Cristina Dinu este motociclistă de peste 20 de ani. De mai exact 21 de ani. A mers și merge cu motorul pe străzile celui mai aglomerat oraș din România: București. 

A fost și instructor de motocicletă și nu se sfiește să îi critice pe motociliștii care merg pe două roți dintr-un moft, sau pentru că este ”la modă”.

A vorbit deschis, dur, despre preconcepții, despre greșelile pe care le fac motocicliștii, dar și despre cum a evoluat ideea de femeie motociclist, în două decenii. 

Am întâlnit-o la Alba Iulia, în campul motocicliștilor de la Apulum Bike Fest. Era înconjurată de creații de artă, deoarece este și artist: sculptează și sudează în fier obiecte de artă, toate făcute din piese moto. 

Este o figură respectată în lumea motocicliștilor din România. Reporterii alba24.ro au discutat cu ea despre cum era văzută femeia motociclist în urmă cu 20 de ani dar mai ales cum s-a schimbat percepția desprea femeile pilot pe două roți.

Este motociclistă ”până în măduva oaselor”

Așa s-a descris Cristina Dinu: o motociclistă până în măduva oaselor. A îmbinat motorul cu arta și în timp a ajuns să facă obiecte de arta, din piesele care rămâneau după ce restaura motociclete.

Primul contact cu motocicletele a fost în clasa a VIII-a. Era în parcul IOR din București, unde a observat mai mulți motocicliști. Atunci și-a dat seama că vrea și ea să urce pe două roți.

S-a împrietenit cu ei, a aflat unde poate face școala de șoferi, iar în timp, tot prin intermediul lor și-a luat și o primă motocicletă: un Minsk, ”care mai mult se strica decât să meargă”, după cum spune chiar ea. Dar grație acelui motor a învățat și mecanică.

Cum s-a schimbat percepția despre femeia motociclist în România. Declarații dure despre o realitate din anii 2000

Despre femeia motociclist în România, Cristina spune că apele s-au mai liniștit, față de situația de acum 21 de ani, când ea s-a urcat prima dată pe un motor.

”Instructorii mi-au spus că femeia trebuie să stea la cratiță, nu are că căuta pe motocicletă”, a spus aceasta, despre primele interacțiuni cu o parte dintre instructorii auto, din acea vreme.

VEZI ȘI: VIDEO: Parada motocicliștilor pe străzile din Alba Iulia. Apulum Bike Fest: Două zile de motoare și concerte rock la Panoramic

În trafic, pe serpentinele de la Predeal, mi-au deschis ușa, în mers, în față, că de ce mă bag pe lângă ei. În București am avut foarte multe accidente din același motiv.

Mi se băgau în față să nu mă mai strecor. Cumva lucrurile, în trafic, cel puțin, s-au mai liniștit chiar dacă se moare pe capete. Dar lucrurile s-au mai liniștit deoarece șoferii auto au început să mai aibă grijă.

Ca preconcepție, sincer să îți spun eu nu mai aud: nu ai ce căuta pe motocicletă ca femeie, nu mai avut că faci avort, nu mai faci copii dacă mergi cu motocicleta, nu mai aud inepțiile pe care le auzeam atunci”, a spus Cristina Dinu, în discuția cu reporterul alba24.ro.

”Se moare pe capete”

Cristina a fost timp de mai mulți ani instructor moto și nu se sfiește să îi critice pe cei care nu acordă destul timp elevilor, celor care învață cum să meargă pe motor.

Aceasta consideră că o parte dintre instructori nu acordă destul timp educației în trafic și mai ales ce să făcă în situații limită.

”Eram instructorul la care elevii se tăvăleau pe jos”, a declarat aceasta. Mai exact ea prefera să îi învețe cum să se comporte în orice situații, ce să facă dacă cad de pe motor, cum să frâneze în situații de urgență, cum să frâneze pe nisip și dacă cad ce să facă.

Aceasta spune că o parte din vină pentru piloții de motociclete care nu respectă regulile de circulație.

Motocicleta a ajuns o modă

”De asemenea aceasta a mai spus că motorul, motocicleta a ajuns o modă, ”o fiță”. Este o fiță să fii motociclist, să mergi cu viteză, să te dai pe o roată. Nu te mai bucuri de acaretul ală (n.r. motocicleta) nu mai faci legătura cu el, nu mai avem respect în trafic, toți vor să meargă pe linia lor și nu ne mai interesează ce se întâmplă pe laterale și în spate.

Și cumva ne omorâm între noi și murim ca proștii”, a mai spus Cristina Dinu.

Face artă din piese auto

În contrast cu duritatea pe care o are în exprimare, Cristina, își exprimă sentimentele cu ajutorul aparatului de sudură. Face opere de artă din piese de motor.

A început în 2003, în timp ce își repara motorul Minsk. A trecut prin mai multe ateliere în timp ce făcea restaurări auto. De la restaurări auto a trecut la restaurări obiecte de artă și de cult.

De asemenea a făcut și un master pe știința conservării obiectelor de patrimoniu. Apoi, după atâta timp de resturări auto ”îți rămân foarte multe fiare”, a spus Cristina râzând. Atunci a și fost momentul când s-a apucat de transformat piesele de motor și obiectele din tablă în creații de artă.

”Este o chestie care a început din rebuturi pe care le aveam și am ajuns în punctul în care motto-ul meu este: Vând povești, iar obiectele sunt bonus”, a mai spus Cristina Dinu, în încheierea discuției cu reporterul alba24.ro, la Festivalul Apulum Bike Fest 2024.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate