Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Moaștele Sfântului Constantin Brâncoveanu vor fi aduse la Catedrala Încoronării. Legătura domnitorului cu Alba Iulia

Publicat

soare meteo vremea prognoza anm

Racla cu moaștele Sfântului Constatin Brâncoveanu va ajunge la Alba Iulia în ziua de 20 octombrie, la ora 17.00, la Catedrala Încoronării, cu ocazia sărbătorii Sfinților Mărturisitori Ardeleni.

Sfinții Mărturisitori Ardeleni sunt Sfinții Cuvioși Visarion și Sofronie, Sfântul Mucenic Oprea, Sfinții Preoți Ioan din Galeș și Moise Măcinic din Sibiel.

Ei au mărturisit dreapta credință în secolul 18, fiind apărătorii Bisericii Ortodoxe din Transilvania, împotriva unirii forțate cu Biserica Romei.

Moaștele Sfântului Domnitor Constantin Brâncoveanu vor fi aduse de la Parohia „Sfântul Gheorghe-Nou” din Capitală.

Racla va ajunge la Catedrala Încoronării, vineri, 20 octombrie, în jurul orei 17.00, și va rămâne spre închinare până luni, 23 octombrie.

Legătura Domnitorului Constatin Brâncoveanu cu Alba Iulia

Purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei de Alba Iulia, Oliviu Botoi, a precizat pentru alba24.ro o serie de legături pe care Constantin Brâncoveanu le-a avut cu Alba Iulia.

”Numele lui Constantin Brâncoveanu este legat de Cetatea din Alba Iulia.

În utlima decadă a secolului al XVII-a, Constantin Brâncoveanu a susținut din toate puterile lui activitatea și misiunea Mitropoliei Bălgradului și Mitropoliei Transilvaniei, ce își avea sediul la Alba Iulia.

A susținut această misiune a bisericii ardelene printr-un sprijin material și financiar consistent, ținând seama că românii ardeleni în secolul al XVII-a trăiau într-un regim politic străin și erau supuși unor presiuni de timp prozelitism fapt care de cele mai multe ori îi împiedica să își exercite într-un mod liber credința lor strămoșească.

De asemenea la inițiativa Sfântului Constantin Brâncoveanu aici la Alba Iulia a ajuns un iscusit meșter tipograf anume Mihail Ștefan, sau Ștefan Isvanovici așa cum este cunoscut în literatura de specialitate prin a cărei osteneală au fost tipărite cărți de cult și nu numai de o importanță deosebită pentru cultura și spiritualitatea românească”, a declarat Oliviu Botoi.

Programul de închinare la Moaștele Sfântului Constatin Brâncoveanu

Vineri, 20 octombrie

ora 18.00 – Vecernia mare cu Litie

ora 19.30 – Acatistul Sfinților Martiri Brâncoveni

Sâmbătă, 21 octombrie

ora 8.00 – Utrenia

ora 9.30 – Sfânta Liturghie pe scena din faţa Catedralei arhiepiscopale

ora 18.00 – Vecernia mare şi Acatistul Sfinților Mărturisitori Ardeleni

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. pilu

    vineri, 20.10.2023 at 11:45

    Dacă începem să adunăm în Alba Iulia toate moaştele sfinţilor făcuţi de biserică, nu ne ajunge toată Cetatea.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax