Connect with us
Publicitate

ABRUD

VIDEO: O învățătoare din Abrud aduce modelul finlandez în sala de clasă. Școala care iese din tipare

Publicat

O învățătoare din Abrud reușește să iasă din tiparele școlii românești și să fie un model pentru cadrele didactice din toată România. Liliana Mursă lucrează la Școala Gimnazială ”Avram Iancu”, acolo unde a pus în practică un sistem de educație inovativ, inspirat din sistemul finlandez. Digi24 i-a dedicat un reportaj în care se vede, încă o dată, că omul sfințește locul. 

”Furtună în creier, haideți, stârniți creierul!” îi îndeamnă învățătoarea, iar pentru elevi, noțiunea de brain-storming nu mai este nouă. Sunt în clasa a IV-a și o practică deja de câțiva ani, din clasa zero. Ceea ce se întâmplă la Școala Gimnazială din Abrud este una dintre rarele tentative legate de ieșirea din tiparele școlii românești

Învățătoarea Liliana Mursă: ”Vreau să îi învăț să facă față unor situații care vor apărea în viața lor. Trebuie să știe din ce sertăraș să își ia noțiunea, informația sau atitudinea, sau abilitatea… Dacă ei vor ajunge să lucreze, indiferent unde, vor lucra în grupuri de oameni  și acolo este nevoie să coopereze, să se respecte, să își exprime ideile și părerile, și cam astea sunt metodele mele”.

Planificarea lecțiilor se face în funcție de valori. Sunt, de fapt, niște cadre simbolice inspirate din educația informală. ”În septembrie am avut  bunătate, binele… în octombrie am respectul. Le-am pus aceste valori încă din clasa pregătitoare. Valorile sunt cele care ne unesc ca și grup”, spune Liliana Mursă, sau Lili, cum îi spun elevii.

Părinții nu au fost de acord ca elevii să îi spună învățătoarei pe nume, luând în calcul o lipsă de respect. Cel puțin la început. Aceasta le-a explicat însă că respectul reprezintă ceva mai mult decât nișțte cuvinte.

La rândul lor, copiii sunt ”dezghețați”, vorbesc liber și sunt capabili să își exprime opiniile coerent.

Modelul de educație urmat este de inspirație nordică, din Finlanda. Din acest punct de vedere, și în clasă totul este diferit: clasicele bănci au fost înlocuite de niște mese rotunde, pereții sunt împânziți de materiale didactice, iar învățătoarea nu are catedră, preferă să stea printre copii.

Când obosesc, copiii își pot lua o pauză activă, iar jocurile nu lipsesc în nici o zi.

”Clasa este amenajată pe centre. Am un centru de bibliotecă, cu zona unde ei stau și citesc, am o zonă de științe unde au acces la kituri de experimente și la cărți de științe, mai avem o zonă de artă… un spațiu amenajat pentru copii și cu ei, un spațiu care le favorizează dezvoltarea”.

Sursă: Digi24

 

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax