Actualitate
VIDEO: Palatul Principilor din Alba Iulia, REINVENTAT. Va fi transformat într-un centru expozițional avangardist
Un spațiu expozițional avangardist, o idee care pentru România ar putea părea ambiţioasă, însă în alte colțuri ale lumii există de ani de zile, a fost prezentată de Ligia Vlasa, câștigătoarea proiectului de idei pentru revitalizarea Palatului Principilor. Tânăra arhitectă a venit cu o propunere îndrăzneață, cu spații nu doar expoziționale, ci și interactive care să îmbine cultura, educația și creativitatea tuturor celor care vor vizita în viitor Palatul, indiferent de vârstă. Proiectul a fost prezentat joi la Primăria Alba Iulia într-o întâlnire la care au participat atât reprezentanții municipalității, cât şi ai Institutului de Politici Publice și membri din juriu.
Palatul Principilor din Alba Iulia, una dintre cele mai importante clădiri-monument din Cetatea Alba Carolina, face pași importanți pentru a-și deschide ușile și poveștile pentru publicul larg.
„Nimeni nu își poate imagina ce comoară este acolo. Sperăm că, prin ceea ce vom putea face din cei 5 milioane de euro, lumea va fi mult mai interesată de ceea ce înseamnă acest Palat la Principilor. Din păcate, din cauza lucrurilor care s-au făcut acolo, partea spectaculoasă a fost reclădită, dar o să ajungem cu el acolo unde ne dorim. Din păcate, nu înțeleg de ce un proiect pe Axa 5.1 nu poate să fie mai mare de 5 milioane de euro și noi nu putem pune alți bani acolo”, a declarat primarul Mircea Hava.
Acesta spune că pentru a putea reabilita în totalitate clădirea ar fi nevoie de 33 de milioane de euro.
Proiectul de restaurare depus de municipalitate, finanţat în cadrul POR 2014-2020, şi trecut recent de etapa de evaluare (proiectul a primit 95 din 100 de puncte) vizează restaurarea şi punerea în valoare a Corpului E (cel mai vechi şi cel mai vizibil) al Palatului Principilor din Alba Iulia, finanţarea fiind de aproximativ 5 milioane de euro.
Pentru a implica tinerii arhitecți din Alba Iulia în dezvoltarea acestui obiectiv turistic, institutul pentru Politici Publice (IPP) în parteneriat cu Municipiul Alba Iulia a organizat, în perioada 7-24 martie 2017, un concurs de idei pentru transformarea și reintroducerea în circuitul urban a Palatului Principilor – nefuncțional în prezent, dar cu potențial de revitalizare.
Din cele trei proiecte depuse, cel mai mare punctaj a revenit proiectului „Spațiu expozițional avangardist”, propus de către arhitecta Ligia Vlasa, al cărui principal obiectiv este acela de a oferi vizitatorilor oportunitatea de a participa la discuții, a împărtăși opinii, idei și experiențe, totul într-un spațiu interactiv. Implementarea unor muzee colective participative, protejarea spațiilor verzi și utilizarea realității virtuale sunt doar câteva dintre propunerile pe care proiectul câștigător le-a avut în vedere.
Ideile Ligiei îmbină partea de expoziție și istorie cu modernul. Holograme, proiecții în 3 D, loc de „grădinărit” pentru ce mici sunt o mică parte din propunerile acesteia.
”Galeriile pot fi concepute ca şi o tranziţie de la mediile familiare unde totul este fizic confortabil, luminos şi tactil. Pot fi implementate în muzee spaţii colective participative, în care oamenii pot adăuga informaţii, observaţii personale dintr-un anumit domeniu (apicultura, pomicultura, astronomie, etc). Aceasta poate fi foarte interesant, ca o muncă colectivă a societăţii în muzee. Amatorii dar şi profesioniştii dintr-un anumit domeniu pot avea astfel o motivaţie de a frecventa destul de des spaţii culturale. Această abordare poate avea şi un rol comercial important. Spaţiile verzi trebuie conservate şi folosite ca atare. Ele pot avea mici zone pentru grădinărit public, în care societatea (copiii) să înveţe sa cultive şi să aibă grija de plante”, se mai susţine în proiectul Ligiei Vlasa.
„Interesul pentru oraș s-a simțit. Pentru Ligia eu am simțit mai mult decât un proiect cu interese materiale, unul puternic afectiv din care nu a erudat generațiile. Toate proiectele erau excepționale. Pe mine m-a atras foarte mult inclusiv acest aspect, deja o tematică foarte variată, faptul că științele exacte nu scapă, din potrivă sunt prinse, sunt fixate și faptul că nu i-a uitat nici pe cei mai mici copii, inclusiv grădinăritul. Mi-a plăcut faptul că a promovat spațiul verde, natura și eu am văzut mai multe variante și posibilități pentru artiștii plastici. Chiar am văzut în proiectul ei aspecte care pun pe termen lung creativitatea în joc. Suntem într-un oraș cu multă creativitate, energie și multă dorință de a face. Între ideile Ligiei sunt și foarte multe care țin nu de foarte mulți bani” a declarat Doina Biro Hendre, membru al juriului.
Parte din ideile proiectului câștigător vor fi puse în practică în momentul în care se va începe proiectarea spațiilor din Palatul Principilor, cu excepția corpului E. Pentru această pare a clădirii urmează să se semneze contractul și să se demareze procedura de licitație a lucrărilor.
Potrivit primarului Mircea Hava, se va încerca finalizarea reabilitării întregului ansamblu până în anul 2021.
Concursul de idei pentru revitalizarea și redarea către comunitate a Palatului Principilor face parte din proiectul Orașul user-friendly: implicare civică pentru revitalizarea fostelor spații urbane industriale, demers al Institutului pentru Politici Publice (IPP) care promovează un model inovator de transformare urbană a unor obiective industriale sau istorice reprezentative pentru orașele în care se află, dar subutilizate sau degradate. Proiectul se desfășoară concomitent în Municipiile Arad, Alba Iulia și București (Sector 3), iar obiectivele vizate sunt Cetatea Aradului, Palatul Principilor și Hala Laminor. Proiectul Orașul user-friendly: implicare civică pentru revitalizarea fostelor spații urbane industriale este co-finanțat printr-un grant din partea Elveției prin intermediul Contribuției Elvețiene pentru Uniunea Europeană extinsă.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News