Connect with us
Publicitate

Eveniment

VIDEO: Pomenirea Sfintei Cruci. Preotul Ovidiu Panaite din Alba Iulia: semnificații de la jumătatea Postului Paștelui 2024

Publicat

Duminică, 7 aprilie, urmează o sărbătoare cu semnificații importante pentru credincioși. Este duminica Sfintei Cruci, moment care coincide cu jumătatea perioadei din Postul Mare, înaintea Învierii Domnului.

Cel mai lung și cel mai aspru post pentru credincioși, Postul Paștelui, continuă anul acesta până în 5 mai, când este sărbătorită Învierea Domnului. În această perioadă de rugăciune și căutare a echilibrului sufletesc și trupesc, sunt evidențiate semnificații interesante.

Momentul pomenirii Sfintei Cruci este explicat de preotul Ovidiu Panaite din Alba Iulia.

 

În secolul al XIII-lea, într-un manuscris conservat în cetatea Ierusalimului se consemnează pomenirea Sfintei Cruci, la jumătatea Postului Mare. Mai exact, a treia pomenire.

Prima este la 14 septembrie – Înălțarea Sfintei Cruci, apoi la 1 august, o nouă pomenire a Sfintei Cruci și a treia – în 7 aprilie, în acest an.

”Această pomenire este la jumătatea Postului Mare, ca un fel de bornă, marchează un moment important. Se încheie prima parte și începe a doua parte a postului.

În prima parte a postului, se amintește de dreapta credință, la nivel dogmatic. În a doua parte, se evidențiază propovăduirea credinței de către Iisus Hristos, ca aspect duhovnicesc.

În următoarele două duminici sunt pomenite două personalități semnificative ale Bisericii: Sfântul Ioan Scăraru și Cuvioasa Maria Egipteanca.

Astfel, ceea ce învățăm în prima parte a postului, are aspect practic, în a doua parte, rodește sfințenie. Acesta este rostul pentru care Biserica a așezat acum, la jumătatea Postului Mare, pomenirea Sfintei Cruci.

Sfinții Părinți dezvoltă o asemănare între pomul vieții din mijlocul Raiului și crucea pe care a fost răstignit Iisus Hristos. Crucea devine pomul vieții în Noul Testament. Este o semnificație dătătoare de nădejde. Crucea Domnului anticipează momentul Învierii Mântuitorului Iisus Hristos”, a explicat preotul.

Postul Paștelui 2024. Semnificații

În primele secole, avea menirea de a-i pregăti pe catehumeni să primeasca cu vrednicie botezul în noaptea de Paști. Acest post ne aminteste de postul de patruzeci de zile ținut de Iisus Hristos, înainte de începerea activității Sale mesianice.

”Postul este și un mijloc de desăvârșire morală, dar și o cale de ajutorare a aproapelui din prisosul adunat, prin renunțarea benevolă la consumarea îndreptățită a bunurilor”, potrivit crestinortodox.ro

În multe locuri din Noul Testament, postul este recomandat ca mijloc de îndreptare, de elevație spirituală și de pocăință.

Postul a fost practicat și de Sfinții Apostoli, mai ales înainte de a începe lucrarea lor de propovăduire a Evangheliei. Au postit și i-au învățat și pe ucenicii și urmașii lor să practice postul unit cu rugăciunea.

Postul Paștelui 2024: Floriile. Superstiții

În 2024, Floriile sunt sărbătorite în 28 aprilie.

Cea mai cunoscută tradiție a zilei de Florii este aceea a ramurilor de salcie, pe care credincioșii le duc dimineața la biserică, unde vor fi sfințite de către preot.

După terminarea slujbei fiecare participant va lua crenguțe de salcie acasă, pe care le va păstra într-un loc curat, de regulă lângă o icoană.

Această salcie se consideră că are puteri nebănuite și în vreme de necaz sau boală va fi de ajutor celui care o folosește.

În unele zone ale țării se obișnuiește ca ramurile de salcie să fie puse și la mormintele rudelor, în acest mod aceștia vor ști că se apropie Paștele.

Totodată, în ziua de Florii, Biserica acordă dezlegare la pește, fiind a doua oară după Buna Vestire, în postul Paștelui, în care se poate consuma acest aliment.

Se spune astfel că așa cum va fi vremea de Florii, așa va fi și de Paște. De asemenea, dacă până la Florii cântă broaștele, atunci vara va fi frumoasă.

O altă superstiție ne avertizează să nu plantăm pomi în săptămâna dinaintea Floriilor, deoarece aceștia vor face numai flori, nu și fructe.

Se spune, de altfel, că nu e bine să te speli pe cap de Florii, deoarece vei albi și vei încărunți prematur.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate