Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO REPORTAJ: Cât costă la Alba Iulia o casă cu încălzire în pardoseală, panouri fotovoltaice și sisteme smart control

Publicat

Sisteme de încălzire în pardoseală, panouri fotovoltaice, burlane cu încălzire, sisteme solare termodinamice, stații de încărcare auto pentru mașini electrice, la care se adaugă un întreg sistem complex pentru case smart: toate pot fi văzute în acest weekend la Casa de Cultură a Sindicatelor din Alba Iulia, la târgul ”Alba Green Energy”. 

Am profitat de ocazie și am vrut să aflăm cât costă să îți faci casa independentă din punct de vedere energetic, dar să fie și smart în același timp.

Citește și ALBA GREEN ENERGY: Târg de panouri solare, soluții pentru eficiență energetică, test drive cu mașini electrice. PROGRAM

Pentru asta am discutat cu Bogdan Frățilă și Ștefan Onica, reprezentații a două companii de profil din Alba Iulia, care ne-au prezentat pe scurt ce soluții oferă firmele pentru o casă ”verde” și smart. 

Ne-am raportat la o casă pe pământ care are în jur de 100 de metri pătrați. La un calcul de bază, pentru a fi independentă energetic și pentru a avea un sistem de control smart, proprietarii trebuie să investească în jur de 25.000 – 30.000 de euro, asta fără mâna de lucru.  Cei care se ocupă cu așa ceva spun că investiția poate fi amortizată în cinci ani.

Încălzire electrică în pardoseală, convertor electric și burlane cu sistem pentru topirea zăpezii

Încălzire electrică în pardoseală poate fi de două variante: una sub suport ceramic și alta sub parchet. De asemenea, mai există pe piață și o variantă de degivrare, pentru pavaje și alei, pentru sezonul rece. În linii mari, o încălzire în pardoseală la o casă de 100 de metri pătrați costă în jur de 2.000 – 2.500 de euro.

CITEȘTE ȘI: Alba Iulia: Târg de panouri solare, pompe de căldură, soluții pentru eficiență energetică, test drive cu mașini electrice. PROGRAM

Caloriferul clasic poate fi schimbat cu un convertor electric care costă 80 de euro pe bucată, iar pentru casa la care ne referim, ar fi nevoie de zece bucăți, iar prețul ar fi de 800 de euro.

Burlane cu un sistem incorporat care topește zăpada strânsă în ele pe timpul iernii.

Sistem solar termodinamic: apă caldă menajeră

Este un sistem de ultimă generație care folosește căldura din atmosferă pentru a produce apă caldă menajeră, spune Bogdan.

Un sistem solar termodinamic care poate asigura necesarul de apă caldă pentru o familie cu patru persoane ajunge la 2.100 de euro.

Panouri fotovoltaice, stație de încărcare auto

Un sistem de panouri fotovoltaice poate produce până ls 80 la sută din capacitatea și nevoia de energie. Pentru o casă de 100 de metri pătrați, care folosește toate dotările de mai sus, ar fi nevoie de 10 kilowați, undeva la 15 – 16 panouri, iar prețul se ridică la 10.000 de euro.

Pentru toate sistemele de mai sus, prețul ar începe de la 15.000 de euro, fără manoperă și transport.

Însă, dacă o casă este independentă din punct de vedere energetic, aceasta poate fi și smart.

Sisteme pentru case smart

Ștefan Onica este managerul unei firme care se ocupă de casele smart. O casă smart înseamnă un sistem complex instalat prin toată casă care controlează temperatura aerului, a apei, ce muzică cântă în diferite zone ale casei, sau chiar poate controla jaluzelele de la geamuri. Iar toate pot fi controlate de la distanță, de oriunde în lume, cu ajutorul unei aplicații instalate pe un smartphone sau smartwatch.

Automat o casă smart ”merge mână în mână” cu o casă cu soluții de independență energetică.

La fel ca am mers pe exemplul casei de 100 de metri pătrați. Firma lui Ștefan poate monta și pune în funcțiune sisteme de climatizare, încălzire-răcire, control iluminat, iluminare, controlul accesului în casă, dar și sonorizarea în casă.

Mai mult de atât există senzori de fum, senzori de inudații, iar utilizatorul este anunțat în timp real. Spre exemplu, dacă se întâmplă o inundație, iar proprietarul casei este plecat, acesta este alertat în timp real, iar furnizarea apei poate fi sistată pe loc.

Fiecare cameră poate fi dotată cu o unitate de control proprie.

Un pachet de automatizare a unei case, pachet care include proiectarea, tablourile electrice, echipamentele smart și implicit punerea în funcțiune a sistemului la o casă mai mică are un preț de pornire de la 10.000 de euro.

În linii mari, cei care vor să aibă o casă independentă din punct de vedere energetic, dar și smart în același timp, trebuie să fie pregătiți să scoată din buzunar o sumă care poate începe și de la 25.000 de euro.

Târgul de la Alba Iulia poate fi vizitat și duminică până la ora 17:00.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Lipen

    luni, 03.10.2022 at 10:01

    Titlul era cat costa o casa Smart, nu? Din articol, numai asta nu rezultă. De fapt, e ca politica la români: mai ușor înveți chineză.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax