Connect with us
Advertisement

Eveniment

VIDEO REPORTAJ în salonul de tatuat a lui ”Bobo” din Blaj: Pasiunea pentru tatuaje, moștenită de la mama. Tatuatul ca un ritual

Publicat

La o masă un bărbat cu înfățișare de viking, o bandană în cap și un tricou cu AC/DC stă aplecat și desenează niște linii fine pe hărtia de imprimare. Ridică ochii din hârtii și se prezintă Bobo. 

Așa l-am cunoscut pe Bogdan Ciufudean, un artist tattoo, care și-a deschis recent un salon în Blaj. Deși salonul este nou, el este destul de vechi în meserie. 

O bună perioadă, ca și mulți alți tatuatori a lucrat de acasă, dar a vrut să facă pasul spre salon.

Dacă mare parte a poveștilor cu și despre tatuatori vin dintr-o pasiune sau dorință de a avea un tatuaj la Bogdan, ideea de tatuaje vine din familie.

Mai exact mama sa a fost cea care a adus tatuajele în familia Ciufudean. La fel și tatăl, dar și sora sa.

Am fost în vizita la Bob Ink și am vorbit cu Bogdan despre tatuaje, începuturi, prejudecăți, dar și ce înseamnă pentru el un tatuaj și ritualul din spatele artei.

Cum a ajuns să tatueze

A fost pasionat de mic de tatuaje. Când a vrut să își facă unul, nu a mai fost lăsat, și a spus că atunci când va fi mare se va umple de tatuaje, a explicat răzând Bogdan.

Iar asta s-a și întâmplat mai târziu în viață.

Tatuează de peste 10 ani, iar primii pași în acest sens i-a făcut când era în Spania.

A început să stea cu mai multe persoane care tatuau, iar la un moment dat unul dintre ei i-a pus aparatul în mână, după ce învățase câteva idei de bază.

Primul tatuaj a fost un drăcușor cu o pereche de mănuși de box în mână.

Apoi au urmat altele și în timp s-au adunat.

Pasiunea pentru tatuaje vine din familie

Toți din familia lui Bogdan au tatuaje.

Mama, sora, tatăl, nici unul nu spus nu acului de la mașina de tatuaje. Ba mai mult, printre primele tatuaje realizate de Bogdan. unul dintre ele a fost chiar pe mama sa, un trandafir, un tip clasic de tatuaj în stil american.

Apoi a urmat sora sa care și ea a fost tatuată de mai multe ori de Bogdan.


Încet și-a ”făcut mâna” și a început să tatueze pentru a-și asigura un venit.

Spune că la nivel de prejudecăți, societatea a început să se schimbe. Generația tânără este mult mai deschisă la arta tatuajelor, înțelege mult mai bine însemnătatea unui tatuaj.

Ce tatuaj l-a marcat și care este povestea lui

Fiecare artist tattoo a tatuat pe cineva care a avut o poveste impresionantă în spate. De cele  mai multe ori tatuajele au o semnificație. Fie că sunt vorba despre evenimente fericite din viața lor, fie tragedii sau în memoria cuiva drag, un tatuaj înseamnă de multe ori un cumul de semntimente pentru cel care este tatuat.

Iar tatuatorii sunt deseori și psihologi. Automat ei ascultă poveștile celor pe care îi tatuează, în orele pe care le petrec împreună în salon.

Unul dintre tatuajele care l-a impresionat pe Bogdan este cel al unei tinere care suferise o arsură puternică și se simțea tot timpul privită din cauza cicatricilor.

Bogdan i-a acoperit cicatricile cu un tatuaj, iar în timp starea femeii s-a schimbat și a privit societatea cu alți ochi.

Tatuajul ca un ritual

De mic Bogdan a fost pasionat de mitologia nordică, cu mult înainte ca ea să ajungă în ”main-stream”cu ajutorul serialelor precum Vikings. Tatuajele în lumea nordicilor reprezentau un statut social și se făceau după un ritual bine stabilit.

Și el considera tatuajul un ritual, pe care îl respectă din momentul în care clientul intră în salonul său și până când tatuajul este gata.

Într-o lume a prejudecăților, tatuatorii ca Bogdan vor să aducă în față frumosul și semnificația din spatele tatuajelor.

Un video reportaj de Cristian Panu și Daniel Bloss.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement