Blaj
VIDEO REPORTAJ la târgul de miere din Blaj: Printre borcanele cu produse, înțepături și ”războiul rece” dintre apicultori
Piața 1848 din Blaj a fost acaparată de miere în acest weekend. Standuri pline cu borcane de miere, fie de flori, fie de tei sau chiar produse mai speciale.
La fel și costumele de apicultori erau expuse după culori, prețuri și mărimi.
De asemenea cei care produc stupii de lemn erau prezenți printre comercianții de miere, la Sărbătoarea Mierii 2023.
Însă, nu totul era ”lapte și miere”, chiar dacă nu se vedea cu ochiul liber. La târgul din Blaj mai exista ceva de la o tarabă la alta: orgoliul.
Când erau mai puțini oameni sau clienți în zonă se putea auzi cum un producător își lăuda mierea din borcane în detrimentul celor expuse la alte tarabe.
Un ”război rece” al producătorilor de miere, unde tarabele mai mici se uitau cu jind la tarabele mai mari.
”Stau drepți și zâmbesc frumos când vin cei de la televiziuni pe lângă ei” spunea un producător de miere referitor la colegii săi de tarabe, unui grup mai mic de cunoscuți.
”Dacă cineva mai are ce am eu, merg și îi pup”, ne-a spus un alt producător când ne arăta documentele prin care îi sunt recunoscute roadele muncii după ani întregi de producție.
Sâmbătă de dimineață, pe o vreme mohorâtă, timid, în câteva locuri, câte un gratar cu mici scotea fum, semn că eram totuși la un târg din România, și târg fără mici nu există.
Am stat de vorbă cu apicultorul Mihai Grama din Cluj, probabil cel mai verbal producător, dar care are și de ce.
Mihai Grama îmbină apicultura cu agro turismul
Mihai Grama pare a fi recunoscut ca unul dintre cei buni apicultori prezenți la Blaj și care produce o varietate de miere, dar are asupra sa, câteva produse pentru care este renumit.
În primul rând produce mierea din Iarbă Neagră, o miere premium. Mulți spun că o produc, dar puțini pot demonstra că au o astfel de miere explică Mihai Grama.
Apicultorul întoarce borcanul în timp ce explică cum trebuie să fie mierea de ”negruș” și ne arată că ea nu curge din borcan.
Mai mult mierea produsă de Grama are calități terapeutice fiind comandată ca și medicament naturist.
De asemenea acesta a mai venit cu un nou produs, miere din răchită, pe care a reușit să o producă după 36 de ani. Sunt produse unicate recunoscute și de specialiștii în aliementație, iar produsele făcute de Mihai Grama sunt luate ca etalon de calitate.
Apicultura și agroturismul
”Oamenii au învățat să ia direct de la apicultori, de la brânză, carne, gemuri, tot ce vrei. Omul merge la sursă. La Paște mielul de la cioban, la Crăcin purcelul de la țăran.
Omul vrea să vină la mine în stupină să vadă unde sunt cu albinele la floarea respectivă și să spună da îmi place. Îi deschid stupul în fața lui, scot o ramă cu miere și i-o dau.
Vin din București și vin și din afara țării. Vin anume și deja se îmbină ceva între turism și aprovizionarea cu produse sănătoase. Eu îi spun că lângă mine ai două, trei pensiuni, omul dă din timp își face rezervare”, a explicat Mihai Grama.
Acesta ne-a spus că are clienți care merg din București înspre Gilău pentru a vedea stupii, dar și pentru a se bucura de natură.
Războiul din Ucraina a afectat industria foarte mult
Producătorii de miere au fost afectați foarte puternic de războiul din Ucraina. Cel mai mult au fost afectați pe partea de ambalare a produsului, mai exact borcanele.
Dacă în România multe fabrici de borcare s-au închis de-a lungul timpului, apicultorii cumpărau borcanele din Ucraina, dar din cauza invaziei rusești fabricile din țara vecină și-au oprit producția de borcane.
Miere la găleată
Mihai Grama s-a adaptat rapid și a început să dea mierea la găleată.
”Omul vine la mine și îi spun că eu dau banii pe borcan, pe capac pe etichetă. Așa că mai bine îi dau o găleată de miere de căpșuni, de brad, de brad, de ce o fi și omul o ține, dar ține și legătura cu mine”, a explicat Mihai Grama.
Pe lângă vin la stupii săi, oamenii se cazează în pensiunile din apropriere,
Pe lângă tarabele cu miere și-au făcut loc și câțiva producători locali: de la preparate din carne, brânză și până la conserve de pește.
I-am întâlnit pe cei din familia Pogan, o familie din Șugag care și-a deschis o mică afacere în produsele cu preparate obținute din produse locale.
De la gemuri, la dulceață, siropuri, zacuscă sau murături, toate erau prezente la micul stand al afacerii de familie din Șugag.
Sărbătoarea mierii continuă sâmbătă seara cu un concert al formației ”Bere Gratis”, iar ziua de duminică este rezervată tot cumpărăturilor și celor interesați de apicultură.
Un video reportaj de Cristian Panu și Daniel Bloss
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News