Educație
VIDEO REPORTAJ: Obiecte de lux ale elitei romane din Apulum și Ampelum, expuse în premieră. Ceramică unicat în Dacia Romană
La fel ca și în vremurile noastre, cei din antichitate erau în căutarea luxului, iar locuitorii din provincia romană Dacia nu faceau excepție. Pe lângă bijuteriile din aur sau alte podoabe, cei care au locuit în vechiul Apulum, dar și în Ampelum (actualul oraș Zlatna) au avut parte de un set de produse extrem de rare.
Vorbim despre o ceramică rară, numită ceramica glazurată. Momentan, în România, în urma săpăturilor arheologice, doar pe teritoriul județului Alba au fost descoperite obiecte din ceramică glazurată, care la vremea respectivă se aflau în casele celor bogați din provincia Dacia.
În mare parte, obiectele descoperite erau de uz practic: opaițe, platouri de servit masa sau cupe de băut. Nu oricine și le permitea, deoarece tehnica era foarte rară și ceramica în sine trebuia să treacă printr-un proces complex pentru a fi realizată.
Vineri, 26 noiembrie, în subsolul Sălii Marii Uniri din Alba Iulia, reprezentanții Muzeului Național al Unirii au deschis oficial o expoziție de ceramică glazurată.
Restauratorul muzeului, dr. Dan Anghel și cel care s-a ocupat de proiect, a explicat în linii mari, pentru cititorii alba24.ro, motivele pentru care ceramica glazurată era atât rară în perioada romană și considerată un obiect de lux.
A fost descoperită în Asia Mică
Undeva la sfârșitul secolului I înainte de Cristos, în Asia Mică, a fost dezvoltată o nouă tehnologie. Ceramica glazurată era cunoscută încă din Mesopotamia și Egipt, dar se folosea, pentru obținerea stratului glazurat, o tehnică diferită.
La un moment dat, olarii din Asia Mică descoperă că adăugarea unui oxid de plumb va obține același efect, dar cu o ardere la o temperatură mai mică.
Cel mai important este că vasele arse prin această tehnică devin impermeabile.
Din Asia Mică, tehnologia se răspândește în bazinul mediteranean și prin secolul I ajunge în Europa și odată cu legiunile romane, prin secolul II, ajunge în Dacia.
Obiectele de lux din Apulum și Ampelum
Primele descoperiri pe teritoriul județului Alba au fost făcute în Zlatna, în urma unor săpături din anii 80, în anticul Ampelum. Atunci a fost descoperit un atelier al unui olar pe nume Caius Iulius Proclus.
Acesta s-a remarcat prin marea varietate de materiale pe care le-a produs. În urma cercetărilor au fost descoperite și colectate mai multe piese de ceramică glazurată.
În special, din situl anticului Ampelum au fost scoase la suprafață obiecte de de uz casnic, servicii de masă, opaițe, parte din ele făcute din ceramică glazurată.
Piesele descoperite sunt extrem de rare în imperiul roman.
Spre exemplu, un opaiț descoperit în Partoș, un opaiț cu două guri, de dimensiuni foarte mari, de altfel cel mai mare obiect de acest gen descoperit la Apulum, este făcut din ceramică glazurată.
Încă de atunci erau piese extrem de valoroase și doar elita societății romane din Dacia avea acces la ele.
Erau considerate obiecte de lux și chiar Cicero la un moment dat îi trimite o scrisoare unui prieten, în care îi amintește de vasele din ceramică glazurată, pe vremea când era detașat de imperiul roman, în Asia Mică.
Mare parte din obiectele de ceramică glazurată descoperite în Alba sunt piese pentru masă: boluri, platouri și farfurii.
De asemenea, au fost descoperite și cupe de diferite forme, cu un decor elaborat și care necesitau o mare atenție când erau făcute.
Olarul Caius Iulius Proclus
Atelierul unui olar, Caius Iulius Proclus, ajuns în Dacia alături de legiunile romane, este singurul atelier descoperit în regiune în care se producea ceramică glazurată.
În timpul săpăturilor din anii 80 au fost descoperite trei cuptoare de ars ceramica, iar printre piesele descoperite în ele se aflau și piese de ceramică glazurată.
Potrivit istoricilor din Alba, o serie de piese erau însemnate cu inițialele G.I.P, ce evocă numele acestuia. Inventarul descoperit de arheologi indică faptul că acesta realiza în altelierul său atât obiecte de uz casnic, cât și figurine, vase zoomorfe sau ornamente aplicate.
Până la ora actuală, în provincia Dacia nu a fost identificat nici un alt atelier de olărit care să conțină indicii că s-a mai produs un număr așa mare de obiecte din ceramică glazurată, mai susțin istoricii Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News