Connect with us
Advertisement

Economie

Vouchere de vacanță 2024: mai puțini beneficiari, în acest an. Ce valoare au tichetele, cum se acordă și cum se impozitează

Publicat

Vouchere de vacanță 2024: Din acest an, vor fi mai puțini beneficiari ai tichetelor de vacanță. Este introdus plafon privind salariul, la acordarea acestora.

Voucherele de vacanță se vor putea acorda și în bani. Se plătește CASS de 10% pentru acestea.

Se reține impozit de 10% pe voucherele de vacanță, din salariul beneficiarului, în luna în care acesta le primește.

Vouchere de vacanță 2024. Condiții de acordare

Condițiile de acordare a voucherelor de vacanță au fost modificate prin aplicarea Legii 296/2023.

Vor avea în continuare dreptul să le primească angajații din sistemul bugetar, dar și cei de la firme private, în funcție de decizia angajatorului.

Pentru angajații din instituții publice, însă, este introdus plafon de salarizare de 8000 de lei. Adică vor primi vouchere de vacanță doar cei care au salariul sub acest nivel. Valoarea tichetului este de 1.600 de lei.

Modificările din lege

Instituțiile publice acordă anual vouchere de vacanță în cuantum de 1.600 lei, în perioada 1 ianuarie 2024-31 decembrie 2026, personalului ale cărui salarii lunare nete sunt de până la 8.000 lei.

În perioada 1 ianuarie 2024-31 decembrie 2026 pentru

  • personalul militar, polițiștii, polițiștii de penitenciare și personalul civil din instituțiile publice de apărare, ordine publică și securitate națională ale căror solde lunare nete/salarii lunare nete sunt de până la 8.000 lei inclusiv
  • se decontează serviciile turistice prestate de orice structură de primire turistică clasificată aflată pe teritoriul României
  • achiziționate direct sau prin intermediul unei agenții de turism licențiate, în limita a 1.600 lei anual pentru un salariat.

Impozitarea voucherelor și termen de valabilitate

Potrivit Codului Fiscal, voucherele se impozitează cu 10%. Acest lucru nu se traduce, însă, printr-un impozit fix de 160 de lei, ci implică un calcul bazat pe grila de salarizare și de deduceri, potrivit Ministerului Economiei.

Impozitare CASS de 10%

Din 2024, este introdusă impunerea suplimentară cu contribuția la sănătate (CASS), de 10%, a voucherelor de vacanță. Angajații care le primesc vor primi cu 10% mai puțin.

”Nu se cuprind în baza lunară de calcul al contribuției de asigurări sociale de sănătate sumele prevăzute la art. 76 alin. (4) lit. d), art. 141 lit. d) și art. 142,

  • cu excepția sumelor reprezentând valoarea nominală a biletelor de valoare sub forma tichetelor de masă și a voucherelor de vacanță, acordate potrivit legii”.

Voucherele au o perioadă de valabilitate de un an de la data emiterii.

Cum se utilizează voucherele de vacanță

Voucherele de vacanţă au o valoare fixă de 1.600 lei pe an. În cazul angajaților cu contract de muncă part-time sau cu ora, modul de calcul al sumei este diferit. Valoarea va fi calculată în funcție de numărul de ore lucrate și valoarea maximă de 1.600 de lei.

După primirea voucherelor de la angajator, salariatul alege agenția, hotelul, pensiunea sau unitatea de cazare unde dorește să meargă în vacanță. Verifică, apoi, dacă unitatea aleasă este pe lista partenerilor emitentului voucherelor de vacanță pe care le-a primit.

Beneficiarul merge apoi la hotel/pensiune/agenție și plătește cu voucherele.

Tichetul poate acoperi mai multe tipuri de plăți. Pachetul, însă, obligatoriu trebuie să includă cazare, apoi transport, mâncare, agrement, tratament balnear.

Voucherele de vacanță nu sunt transmisibile. Pot fi folosite doar de către titular, pe baza actului de identitate. Vânzarea voucherelor este interzisă.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement