Connect with us
Advertisement

Actualitate

Ziarul Financiar despre Alba Iulia: Radiografia unuia dintre cele mai performante oraşe din România

Publicat

Orașul cu cea mai transparentă administrație din România. Aceasta este caracterizarea municipiului Alba Iulia, făcută într-o analiză a Ziarului Financiar, după ce municipiul a primit rating de la Moody’s, un factor esențial în atragerea de fonduri europene în perioada de finanțare 2014-2020. Economiștii publicației a făcut și o analiză a performanțelor orașului Alba Iulia.

Iată ce spune ZF despre Alba Iulia:

Alba Iulia este prima municipalitate din România care a primit rating de la Moody’s, devenind astfel oraşul cu cea mai transparentă administraţie din România, un factor cheie în perspectiva atragerii fondurilor europene în perioada 2014-2020.

„Ne pregătim pentru următorul val de fonduri europene, iar obţinerea rating-ului de la Moody’s ne va ajuta să obţinem finanţare mai ieftină. Avem proiecte de investiţii în infrastructură de peste 100 de milioane de euro“, a spus Mircea Hava, primarul Alba Iuliei.

„Nota“ obţinută de Ba1 plasează oraşul pe aceeaşi treaptă cu Budapesta, capitala Ungariei, şi va ajuta autorităţile locale să se finanţeze mai ieftin de pe bursă şi de la bănci pentru a-şi confinanţa investiţiile din fonduri europene. Primăria a pregătit deja proiecte noi de 100 mil. euro cu bani europeni pentru următorul exerciţiu bugetar al UE.

Alba Iulia, oraş cu 60.000 de locuitori, este mai cunoscută la nivel naţional graţie pieţei istorice în care acum aproape 100 de ani s-a dansat hora unirii. Însă acum, în 2013, Alba Iulia a intrat din nou în istorie reuşind să obţină rating de la o agenţie internaţională de evaluare financiară. Este prima municipalitate românească evaluată de o agenţie de rating.

Nota Ba1 plasea­ză ora­şul în categoria de investiţii speculative, cu o treaptă sub cea recomandată in­ves­tiţi­ilor. Pentru ca Alba Iulia să primească „investment grade“ ar trebui să fie îmbunătăţit rating-ul de ţară şi oraşul să îşi scadă nivelul datoriilor. Cel mai bine cotată municipalitate de către Moody’s din Europa Centrală şi de Est este Praga (A1), urmată de Varşovia (A2), iar cel mai slab cotată este Kiev (Caa1). Primăria Bucureştiului nu are rating.

„Rating-ul bun al municipalităţii este foarte important în perspectiva atragerii resurselor financiare pe viitor. Exerciţiul bugetar UE 2014-2020 prevede un efort de cofinanţare mult mai ridicat pentru beneficiarii de fonduri europene. Vom avea nevoie de mai mulţi investitori privaţi şi mai multe finanţări rambursabile, iar acest lucru nu se poate obţine decât printr-un rating bun“, a spus Nicuşor Moldovan, administrator public al oraşului Alba Iulia.

Oraşul transilvănean a atras fonduri europene de 150 de milioane de euro în ultimii cinci ani, având una dintre cele mai mari rate de absorbţie din rândul municipalităţilor locale. Aceşti bani europeni au fost atraşi participând cu rată de cofinanţare de circa 10%, iar primăria Alba Iulia a folosit piaţa de capital prin emisiunea de obligaţiuni şi creditul bancar pentru a obţine banii de cofinanţare, dar şi pentru investiţii locale.

Mircea Hava este membru PD-L şi conduce administraţia locală din 1996, fiind astfel unul dintre cei mai vechi primari din ţară. În perioada 1992-1996, Hava a fost viceprimar. După acest mandate a câştigat postul de primar, pe care nu l-a părăsit până în prezent. Hava a fost audiat la începutul anului trecut de către DNA, fiind acuzat de corupţie, legată de modul în care a fost atribuit contractul pentru serviciul de transport public al municipiului. Hava a fost însă scos de sub acuzare în acest an, în luna august.

Performanţele oraşului Alba Iulia:

În 2012 a înregistrat un excedent de 30% din veniturile operaţionale, iar pentru 2013 şi-a bugetat un surplus de 25%. Bugetul local al municipiului Alba Iulia în 2013, rectificat la 6 noiembrie 2013, este de 184,8 milioane lei.

Din 2002 până în 2012 veniturile proprii au crescut de şapte ori.

Fondurile europene atrase au asigurat resursele necesare construirii sau modernizării a peste 23 km drumuri, a peste 55.000 metri pătraţi zone pietonale, peste 20.000 metri pătraţi de parcări şi a peste 15 hectare de spaţii verzi noi.

Cea mai mare investiţie făcută de primărie din bani europeni a fost reabilitarea cetăţii medievale Alba Carolina, proces care a durat circa 10 ani, fiind în prezent aproape de finalizare, şi care a necesitat investiţii de 70 de milioane de euro.

Repunerea în circuitul turistic a cetăţii medievale, una dintre cele mai frumoase din ţară, va creşte veniturile proprii ale primăriei, însă nu cu un nivel semnificativ.

Nivelul datoriei a scăzut la 46% din veniturile operaţionale la sfârşitul lui 2012 de la un nivel relativ stabil, de 51 %, în perioada 2009-2011.

Alba Iulia este prima localitate din România care a emis obligaţiuni în moneda naţională cu o maturitate de 20 ani.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement