Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Ziua Mondială a Educației, sărbătorită la Colegiul Național „Inochentie Micu Clain” din Blaj

Publicat

Ziua de 5 octombrie este o zi specială, de apreciere a profesorilor, când, în peste 200 de ţări, se sărbătorește Ziua Mondială a Educației, „World Teachers’ Day”, în engleză sau „Journée Mondiale des Enseignants”, în franceză. Evenimentul a fost sărbătorit la Colegiul I.M. Clain din Blaj prin organizarea unui proiect educativ „Educația te face om”, care s-a derulat în perioada 2 – 6 septembrie 2020.

Raportul UNESCO pentru secolul XXI, elaborat de Comisia Internaţională pentru Educaţie, a avansat direcţiile de dezvoltare a educaţiei viitoare în raport cu evoluția societății contemporane. A învăţa să cunoşti presupune însuşirea instrumentelor intelectuale, cu accent pe trăirea valorilor şi aplicarea informaţiei.

Vezi și 5 octombrie, Ziua Educației, zi liberă pentru elevi și profesori

A învăţa să faci pune problema formării profesionale, adică a competenţelor personale şi specifice activităţii profesionale.

A învăţa să trăieşti împreună cu alţii presupune învăţarea nonviolenţei, a cooperării, a dialogului şi a empatiei, adică dezvoltarea competențelor relaționale care se încadrează în paradigma socio-cognitivă a educație. Ultima axă este a învăţa să fii, a se determina pe sine, a fi capabil de autonomie şi spirit critic. Așadar, EDUCAȚIA trebuie înţeleasă ca un tot unitar, în plan cognitiv, practic-aplicativ, personal şi social, deoarece scopul său final este de a spori calitatea vieții.

Referitor la însemnătatea Zilei de 5 Octombrie – Ziua Mondială a Educației, directorul Colegiului Național ,,Inochentie Micu Clain” din Blaj, prof. Ioan Tomoiagă a transmis un mesaj de apreciere a cadrelor didactice pentru dăruirea, implicarea, eforturile și rezultatele pe care dascălii de la această renumită instituție de învățământ și le-au asumat, devenind îndrumători devotați ai elevilor pe drumul cunoașterii. Domnul director a evidențiat rolul fundamental al cadrelor didactice în dezvoltarea societății românești, care trebuie să se adapteze noilor situații din sistemul de învățământ, pentru că „omul nu devine om decât prin educație.” (Immanuel Kant)

Cu siguranță, felul în care va arăta societatea viitorului depinde în mare măsură de eficiența și calitatea reformei educaționale actuale. În prezent, din cauza pandemiei, învăţarea permanentă nu mai este un lux, ci o condiţie sine-qua-non pentru adaptarea cadrelor didactice la noile cerinţe ale învățării online din sistemul educațional, prin includerea tehnologiei în strategiile de predare-învățare-evaluare. Chiar dacă rolul educaţiei formale, rămâne esenţial, învăţarea permanentă, împreună cu educaţia nonformală, vin să personalizeze profilul cadrului didactic şi să-i dezvolte aptitudini și competențe cât mai aproape de cerinţele societăţii moderne.

Ziua Mondială a Educației a fost sărbătorită și anul acesta la Colegiul Național ,,Inochentie Micu Clain” din Blaj prin organizarea unui proiect educativ „Educația te face om”, care s-a derulat în perioada 2-6 septembrie 2020. Obiectivele proiectului au urmărit: cunoașterea de către elevi a semnificaţiei zilei de 5 octombrie – Ziua Mondială a Educației; conștientizarea importanței dreptului la educaţie; descoperirea rolului educaţiei ca „meserie” a elevilor, şcoala devenind centrul activităţii lor sociale; dezvoltarea aptitudinilor şi înclinaţiilor artistice ale elevilor; recunoașterea importanței cadrelor didactice în educația elevilor, în formarea culturii și a valorilor morale și civice la elevi; sensibilizarea elevilor și a părinților cu privire la rolul educației în viață și în societate.

Echipa de proiect, formată din prof. Marcu Ana (director adjunct), Șarlea Iuliana (consilier educativ), Tomotaș Valeria Cristina, Oancea-Raica Claudia și Mihaela Benchea, a reușit să motiveze elevii claselor a XI a D, a XI –a C, a X a B, a VII a A, a V-a A prin implementarea unor activități plăcute, diverse și creative, dintre care amintim: dezbaterea – Ce înseamnă educaţia pentru tine?, brainstorming – eseuri „Educația te face om”; joc de rol – Profesor pentru cinci minute; comentarea unor citate despre rolul educației în formarea personalității elevilor, atelier de creație literară și plastică prin prezentarea a patru caracteristici pe care elevii ar dori să le aibă un profesor ideal Idealul meu de dascăl; moment liric – recitarea unor poezii care au ca temă educatorul/ dascălul, școala și învățătura.

„Prin acest proiect ne-am propus să promovăm laturile educației și valorile educative ce vor ajuta elevii în deschiderea de noi orizonturi, în formarea acestora ca viitori adulți și, mai ales, în formarea personalității lor în cadrul societății, deoarece, ca scop final al educației, școala formează elevii pentru viață. Avem convingerea că EDUCAȚIA deține un rol vital în dezvoltarea civilizației, în cultura umanității și, nu în ultimul rând, în transmiterea valorilor spirituale.

Cu ocazia sărbătoririi Zilei Mondiale a Educației, reprezentanții direcțiunii prestigiosului colegiu blăjean și echipa de implementare a proiectului transmit, tuturor cadrelor didactice, un sincer ,,La mulți ani!”, sănătate, putere de muncă, lumină în suflet și în gând!” a transmis purtătoruld e cuvânt al colegiului, prof. dr. Claudia Oancea – Raica. 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax