Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Ziua Mondială a Educației, sărbătorită la Colegiul Național „Inochentie Micu Clain” din Blaj


Publicat

Ziua de 5 octombrie este o zi specială, de apreciere a profesorilor, când, în peste 200 de ţări, se sărbătorește Ziua Mondială a Educației, „World Teachers’ Day”, în engleză sau „Journée Mondiale des Enseignants”, în franceză. Evenimentul a fost sărbătorit la Colegiul I.M. Clain din Blaj prin organizarea unui proiect educativ „Educația te face om”, care s-a derulat în perioada 2 – 6 septembrie 2020.

Raportul UNESCO pentru secolul XXI, elaborat de Comisia Internaţională pentru Educaţie, a avansat direcţiile de dezvoltare a educaţiei viitoare în raport cu evoluția societății contemporane. A învăţa să cunoşti presupune însuşirea instrumentelor intelectuale, cu accent pe trăirea valorilor şi aplicarea informaţiei. A învăţa să faci pune problema formării profesionale, adică a competenţelor personale şi specifice activităţii profesionale. A învăţa să trăieşti împreună cu alţii presupune învăţarea nonviolenţei, a cooperării, a dialogului şi a empatiei, adică dezvoltarea competențelor relaționale care se încadrează în paradigma socio-cognitivă a educație. Ultima axă este a învăţa să fii, a se determina pe sine, a fi capabil de autonomie şi spirit critic. Așadar, EDUCAȚIA trebuie înţeleasă ca un tot unitar, în plan cognitiv, practic-aplicativ, personal şi social, deoarece scopul său final este de a spori calitatea vieții.

Referitor la însemnătatea Zilei de 5 Octombrie – Ziua Mondială a Educației, directorul Colegiului Național ,,Inochentie Micu Clain” din Blaj, prof. Ioan Tomoiagă a transmis un mesaj de apreciere a cadrelor didactice pentru dăruirea, implicarea, eforturile și rezultatele pe care dascălii de la această renumită instituție de învățământ și le-au asumat, devenind îndrumători devotați ai elevilor pe drumul cunoașterii. Domnul director a evidențiat rolul fundamental al cadrelor didactice în dezvoltarea societății românești, care trebuie să se adapteze noilor situații din sistemul de învățământ, pentru că „omul nu devine om decât prin educație.” (Immanuel Kant)

Cu siguranță, felul în care va arăta societatea viitorului depinde în mare măsură de eficiența și calitatea reformei educaționale actuale. În prezent, din cauza pandemiei, învăţarea permanentă nu mai este un lux, ci o condiţie sine-qua-non pentru adaptarea cadrelor didactice la noile cerinţe ale învățării online din sistemul educațional, prin includerea tehnologiei în strategiile de predare-învățare-evaluare. Chiar dacă rolul educaţiei formale, rămâne esenţial, învăţarea permanentă, împreună cu educaţia nonformală, vin să personalizeze profilul cadrului didactic şi să-i dezvolte aptitudini și competențe cât mai aproape de cerinţele societăţii moderne.

Ziua Mondială a Educației a fost sărbătorită și anul acesta la Colegiul Național ,,Inochentie Micu Clain” din Blaj prin organizarea unui proiect educativ „Educația te face om”, care s-a derulat în perioada 2-6 septembrie 2020. Obiectivele proiectului au urmărit: cunoașterea de către elevi a semnificaţiei zilei de 5 octombrie – Ziua Mondială a Educației; conștientizarea importanței dreptului la educaţie; descoperirea rolului educaţiei ca „meserie” a elevilor, şcoala devenind centrul activităţii lor sociale; dezvoltarea aptitudinilor şi înclinaţiilor artistice ale elevilor; recunoașterea importanței cadrelor didactice în educația elevilor, în formarea culturii și a valorilor morale și civice la elevi; sensibilizarea elevilor și a părinților cu privire la rolul educației în viață și în societate.

Echipa de proiect, formată din prof. Marcu Ana (director adjunct), Șarlea Iuliana (consilier educativ), Tomotaș Valeria Cristina, Oancea-Raica Claudia și Mihaela Benchea, a reușit să motiveze elevii claselor a XI a D, a XI –a C, a X a B, a VII a A, a V-a A prin implementarea unor activități plăcute, diverse și creative, dintre care amintim: dezbaterea – Ce înseamnă educaţia pentru tine?, brainstorming – eseuri „Educația te face om”; joc de rol – Profesor pentru cinci minute; comentarea unor citate despre rolul educației în formarea personalității elevilor, atelier de creație literară și plastică prin prezentarea a patru caracteristici pe care elevii ar dori să le aibă un profesor ideal Idealul meu de dascăl; moment liric – recitarea unor poezii care au ca temă educatorul/ dascălul, școala și învățătura.

„Prin acest proiect ne-am propus să promovăm laturile educației și valorile educative ce vor ajuta elevii în deschiderea de noi orizonturi, în formarea acestora ca viitori adulți și, mai ales, în formarea personalității lor în cadrul societății, deoarece, ca scop final al educației, școala formează elevii pentru viață. Avem convingerea că EDUCAȚIA deține un rol vital în dezvoltarea civilizației, în cultura umanității și, nu în ultimul rând, în transmiterea valorilor spirituale.

Cu ocazia sărbătoririi Zilei Mondiale a Educației, reprezentanții direcțiunii prestigiosului colegiu blăjean și echipa de implementare a proiectului transmit, tuturor cadrelor didactice, un sincer ,,La mulți ani!”, sănătate, putere de muncă, lumină în suflet și în gând!” a transmis purtătoruld e cuvânt al colegiului, prof. dr. Claudia Oancea – Raica. ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Momentul în care un biciclist este lovit de o autoutilitară, la Petrești. Victima a decedat la spital

Publicat

Accidentul în care un biciclist din Sebeș și-a pierdut viața, sâmbătă dimineața, la Petrești, a fost surprins pe o cameră de supraveghere. Pe imagini se poate observa cum șoferul unei autoutilitare îl lovește în plin pe bărbatul aflat pe bicicletă, în intersecția dintre străzile Valea Sebeșului și 1 Mai.  

Potrivit IPJ Alba, la data de 24 octombrie 2020, în jurul orei 8.30, un bărbat de 62 de ani, din Luduș, județul Mureș, în timp ce conducea o autoutilitară pe strada 1 Mai din Petrești – Sebeș, la intersecția cu strada Valea Sebeșului, l-ar fi acroșat pe un bărbat de 60 de ani, din Sebeș, care se deplasa pe o bicicletă.

În urma accidentului, biciclistul a suferit leziuni corporale grave, iar ulterior a decedat, la spital.

Conducătorul auto a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ.

Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ucidere din culpă”, a transmis IPJ Alba.

Citeste mai mult
Publicitate

ECONOMIE

Subvenții de până la 6000 de lei/ angajat, pentru firmele din sectorul agro-alimentar care recrutează tineri șomeri

Publicat

s

Firmele care activează în sectorul agro-alimentar și care vor angaja, cu normă întreagă, tineri cu vârsta cuprinsă între 16 și 29 de ani, înregistrați ca șomeri, vor primi lunar o sumă reprezentând echivalentul a 75% din salariul angajatului, conform unui proiect de ordonanță de urgență.

Sumele vor putea ajunge, în funcție de studiile celui angajat, la cel mult 6.000 de lei și se vor acorda pentru o perioadă  de maximum 18 luni, scrie avocatnet.ro

Bugetul alocat acestor măsuri va fi acoperit din fonduri externe nerambursabile, în limita a 243,6 milioane lei.

Astfel, potrivit profit.ro, angajatorii care activează în sectorul agro-alimentar, care încadrează în muncă, cu normă întreagă, persoane cu vârsta cuprinsă între 16 și 29 de ani, înregistrați ca șomeri în evidența Agențiilor pentru Ocuparea Forței de Muncă Județene, respectiv a municipiului București beneficiază lunar, pentru o perioadă de maximum 18 luni, dar nu mai târziu de 31 decembrie 2023, pentru fiecare persoană angajată din această categorie, de o sumă reprezentând echivalentul a 75% din salariul angajatului, dar nu mai mult de 2.250 lei.

În cazul în care persoanele menționate sunt angajate pe posturi ale căror cerințe presupun studii medii, suma alocată va fi de cel mult 3.500 lei.

În cazul în care persoanele sunt angajate pe posturi ale căror cerințe presupun studii superioare, subvenția va fi de până la 6.000 lei.

Sumele se vor acorda, potrivit proiectului de OUG, timp de 18 luni, proporțional cu timpul efectiv lucrat de salariat și nu se vor putea cumula cu alte subvenții acordate în baza Legii nr. 76/2002, respectiv pentru angajarea absolvenților unor instituții de învățământ, a șomerilor cu vârsta de peste 45 de ani sau a tinerilor cu risc de marginalizare socială.

Nu vor putea beneficia de acest ajutor financiar nici instituțiile și autoritățile publice, dar nici angajatorii care, la data solicitării banilor, se vor afla în faliment, dizolvare, lichidare sau care vor avea activitățile suspendate sau restricționate din alte motive decât cele generate de epidemia de coronavirus.

Proiectul stabilește că, în cel mult 30 de zile de la oficializarea măsurilor cuprinse în acest proiect, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale trebuie să elaboreze și să publice procedura de acordare a sumelor de mai sus.

Angajatorii vor avea obligația menținerii raporturilor de muncă pentru o perioadă minimum 6 luni de la data încetării acordării sprijinului financiar. Angajatorii care încetează din inițiativa lor contractele individuale de muncă ale salariaților, anterior expirării acestui term sunt obligați să restituie, integral, sumele încasate pentru fiecare persoană pentru care a încetat raportul de muncă.

Pentru a intra în vigoare, proiectul de OUG trebuie să fie aprobat de Guvern și să apară în Monitorul Oficial.

sursa: avocatnet.ro, profit.ro

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

În căutarea fratelui pierdut: O scriitoare din Alba își caută prietenul cu care a crescut în orfelinatul din Alba Iulia

Publicat

Marion Le Roy Dagen, sau Măriuca, are 44 de ani și locuiește în Franța, însă de la vârsta de câteva luni și până la cinci ani fostul orfelinat din Alba Iulia i-a fost casă. În 1982 a fost adoptată prin decret prezidențial de o familie din Franța. Între timp a devenit și ea la rândul ei mama și scriitoare.

La mai bine de 40 de ani de când a plecat din România și din Alba Iulia, Măriuca își caută cel mai bun prieten pe care l-a avut în ”leagănul” din Alba Iulia: pe Claudiu, pe atunci un copil mai mic cu un an sau doi decât ea. 

Am stat de vorbă cu Măriuca și am vrut să aflăm de ce îl caută pe Claudiu și ce amintiri are cu el.

Născută la Aiud în 1976, Măriuca locuiește în Toulouse și lucrează ca şef de serviciu în domeniul socio-educativ. Din 2015, este membră fondatoare a asociației franceze „Orphelins de Roumanie“ (AFOR), care-și propune să ajute persoanele adoptate născute în România să-și descopere originile.

Mai mult de atât a scris și o carte: ”Copilul și dictatorul”, o mărturie a unui copil abandonat în orfelinatele românești și călătoria acestuia de a-și descoperi originile și familia.

Pe mama a găsit-o în anii 2000 în Aiud, iar în 2014 și-a găsit frații și tatăl, undeva pe lângă Teiuș. Limba română a uitat-o între timp, dar acum o reînvață, însă nu l-a uitat pe ”fratele” ei din orfelinatul din Alba Iulia.

Deși puține, singurele amintiri din orfelinatul din Alba Iulia sunt legate de Claudiu. Erau ca doi frați de nedespărțit.

Când familia din Franța a venit să o adopte pe Măriuca aceștia au crezut că cei doi sunt frați și au vrut să îi adopte pe amândoi, dar acest lucru nu a fost posibil deoarece Claudiu își cunoștea părinții biologici.

Vag, Măriuca își aduce aminte că prietenul ei Claudiu era mai mic decât ea cu un an sau doi, dar nu îi mai știe trăsăturile.

La căminul din Alba Iulia a stat cinci ani, iar ultimul an în România și l-a petrecut în București până au fost rezolvate toate documentele pentru adopție.

Acum a pornit în căutarea lui Claudiu care ar avea 42- 43 de ani. Nu știe însă dacă Claudiu a mai rămas în județul Alba, în România, sau dacă nu a fost adoptat de o familie din Germania.

Totuși face un apel celor care ar putea să o ajute să îl găsească pe Claudiu: orice informație cât de mică poate fi utilă pentru a-și găsi vechiul prieten.

sursă foto: Facebook – Mariuca Lrd.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Utilaj multifuncțional pentru deszăpezirea și întreținerea drumurilor din Baia de Arieș. Investiție de peste 400.000 de lei

Publicat

Primăria orașului Baia de Arieș cumpără un utilaj cu tracțiune 4×4, multifuncțional, care urmează să fie folosit pentru deszăpezirea și întreținerea drumurilor. Valoarea investiției se ridică la peste 400.000 de lei, fără TVA. 

Primăria Baia de Arieș a lansat luni în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) o licitație pentru achiziția unei autospeciale 4×4, multifuncțională, pentru întreținerea drumurilor și a spațiilor verzi.

Valoarea totală este estimată la 420.000 de lei, fără TVA.

Potrivit caietului de sarcini, în momentul de față Primăria orașului Baia de Arieș deține doar un utilaj, un buldoexcavator dotat cu lamă de zăpadă, impropriu efectuării în condiții de calitate și costuri a activităților necesare.

Astfel, se dorește achiziționarea unui autovehicul multifuncțional de lucru  vară – iarnă, dotat cu lamă de zăpadă, răspânditor de material antiderapant și instalație de stropit și spălat, pentru a desfășura activități de deszăpezire pe perioada iernii și activități de curățenie stradală pe timpul călduros.

foto: arhivă

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate