Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Ziua Mondială a Educației, sărbătorită la Colegiul Național „Inochentie Micu Clain” din Blaj


Publicat

Ziua de 5 octombrie este o zi specială, de apreciere a profesorilor, când, în peste 200 de ţări, se sărbătorește Ziua Mondială a Educației, „World Teachers’ Day”, în engleză sau „Journée Mondiale des Enseignants”, în franceză. Evenimentul a fost sărbătorit la Colegiul I.M. Clain din Blaj prin organizarea unui proiect educativ „Educația te face om”, care s-a derulat în perioada 2 – 6 septembrie 2020.

Raportul UNESCO pentru secolul XXI, elaborat de Comisia Internaţională pentru Educaţie, a avansat direcţiile de dezvoltare a educaţiei viitoare în raport cu evoluția societății contemporane. A învăţa să cunoşti presupune însuşirea instrumentelor intelectuale, cu accent pe trăirea valorilor şi aplicarea informaţiei.

Vezi și 5 octombrie, Ziua Educației, zi liberă pentru elevi și profesori

A învăţa să faci pune problema formării profesionale, adică a competenţelor personale şi specifice activităţii profesionale.

A învăţa să trăieşti împreună cu alţii presupune învăţarea nonviolenţei, a cooperării, a dialogului şi a empatiei, adică dezvoltarea competențelor relaționale care se încadrează în paradigma socio-cognitivă a educație. Ultima axă este a învăţa să fii, a se determina pe sine, a fi capabil de autonomie şi spirit critic. Așadar, EDUCAȚIA trebuie înţeleasă ca un tot unitar, în plan cognitiv, practic-aplicativ, personal şi social, deoarece scopul său final este de a spori calitatea vieții.

Referitor la însemnătatea Zilei de 5 Octombrie – Ziua Mondială a Educației, directorul Colegiului Național ,,Inochentie Micu Clain” din Blaj, prof. Ioan Tomoiagă a transmis un mesaj de apreciere a cadrelor didactice pentru dăruirea, implicarea, eforturile și rezultatele pe care dascălii de la această renumită instituție de învățământ și le-au asumat, devenind îndrumători devotați ai elevilor pe drumul cunoașterii. Domnul director a evidențiat rolul fundamental al cadrelor didactice în dezvoltarea societății românești, care trebuie să se adapteze noilor situații din sistemul de învățământ, pentru că „omul nu devine om decât prin educație.” (Immanuel Kant)

Cu siguranță, felul în care va arăta societatea viitorului depinde în mare măsură de eficiența și calitatea reformei educaționale actuale. În prezent, din cauza pandemiei, învăţarea permanentă nu mai este un lux, ci o condiţie sine-qua-non pentru adaptarea cadrelor didactice la noile cerinţe ale învățării online din sistemul educațional, prin includerea tehnologiei în strategiile de predare-învățare-evaluare. Chiar dacă rolul educaţiei formale, rămâne esenţial, învăţarea permanentă, împreună cu educaţia nonformală, vin să personalizeze profilul cadrului didactic şi să-i dezvolte aptitudini și competențe cât mai aproape de cerinţele societăţii moderne.

Ziua Mondială a Educației a fost sărbătorită și anul acesta la Colegiul Național ,,Inochentie Micu Clain” din Blaj prin organizarea unui proiect educativ „Educația te face om”, care s-a derulat în perioada 2-6 septembrie 2020. Obiectivele proiectului au urmărit: cunoașterea de către elevi a semnificaţiei zilei de 5 octombrie – Ziua Mondială a Educației; conștientizarea importanței dreptului la educaţie; descoperirea rolului educaţiei ca „meserie” a elevilor, şcoala devenind centrul activităţii lor sociale; dezvoltarea aptitudinilor şi înclinaţiilor artistice ale elevilor; recunoașterea importanței cadrelor didactice în educația elevilor, în formarea culturii și a valorilor morale și civice la elevi; sensibilizarea elevilor și a părinților cu privire la rolul educației în viață și în societate.

Echipa de proiect, formată din prof. Marcu Ana (director adjunct), Șarlea Iuliana (consilier educativ), Tomotaș Valeria Cristina, Oancea-Raica Claudia și Mihaela Benchea, a reușit să motiveze elevii claselor a XI a D, a XI –a C, a X a B, a VII a A, a V-a A prin implementarea unor activități plăcute, diverse și creative, dintre care amintim: dezbaterea – Ce înseamnă educaţia pentru tine?, brainstorming – eseuri „Educația te face om”; joc de rol – Profesor pentru cinci minute; comentarea unor citate despre rolul educației în formarea personalității elevilor, atelier de creație literară și plastică prin prezentarea a patru caracteristici pe care elevii ar dori să le aibă un profesor ideal Idealul meu de dascăl; moment liric – recitarea unor poezii care au ca temă educatorul/ dascălul, școala și învățătura.

„Prin acest proiect ne-am propus să promovăm laturile educației și valorile educative ce vor ajuta elevii în deschiderea de noi orizonturi, în formarea acestora ca viitori adulți și, mai ales, în formarea personalității lor în cadrul societății, deoarece, ca scop final al educației, școala formează elevii pentru viață. Avem convingerea că EDUCAȚIA deține un rol vital în dezvoltarea civilizației, în cultura umanității și, nu în ultimul rând, în transmiterea valorilor spirituale.

Cu ocazia sărbătoririi Zilei Mondiale a Educației, reprezentanții direcțiunii prestigiosului colegiu blăjean și echipa de implementare a proiectului transmit, tuturor cadrelor didactice, un sincer ,,La mulți ani!”, sănătate, putere de muncă, lumină în suflet și în gând!” a transmis purtătoruld e cuvânt al colegiului, prof. dr. Claudia Oancea – Raica. Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Un bărbat din Alba, băut la volan, a lovit mai multe mașini parcate în Sibiu. Și-a continuat drumul fără un cauciuc

Publicat

Un tânăr din Alba s-a ales cu dosar penal la Sibiu, după ce a condus băut la volan. La momentul în care a fost oprit de polițiști, avea alcoolemie de 0,93 în aerul expirat.

Potrivit presei locale, înainte să fie oprit de polițiști, lovise cu mașina trei autoturisme parcate, în Șelimbăr.

„Am auzit o mare bubuitură și am ieșit să văd ce s-a întâmplat. Era ora 22.10 când am văzut un șofer la vreo 35-40 de ani ce tocmai a lovit trei mașini parcate. Era într-o Skoda cu numere de București. Nu știu, era ori băut, ori drogat.

Am încercat să-i luăm cheile, dar în zadar. Omul a fugit rapid de la locul faptei”, a declarat un martor pentru sibiuindependent.ro.

Aceeași sursă menționează că șoferul a rulat apoi circa șase kilometri fără un cauciuc, în urma impactului cu mașinile parcate, care au fost serios avariate.

IPJ Sibiu a comunicat luni dimineața că ”sâmbătă, 16 octombrie, în jurul orei 23,30, în municipiul Sibiu, polițiștii Biroului de Ordine Publică Sibiu au oprit un autoturism condus pe strada Henri Coandă de către un bărbat în vârstă de 35 de ani, domiciliat în județul Alba”.

Potrivit Poliției testarea alcoolscopică a șoferului a indicat o valoare de 0,93 mg/l alcool pur în aerul expirat, bărbatul fiind însoțit la o unitate medicală în vederea recoltării de probe biologice pentru stabilirea alcoolemiei în sânge.

Având în vedere cele constatate, polițiștii sibieni au întocmit actele premergătoare efectuării de cercetări penale sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului.

Bărbatul ar fi din Cugir.

sursă imagini: sibiuindependent.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Băut și fără permis, a furat o mașină din fața unui magazin. Tânăr din comuna Noșlac, REȚINUT de polițiști

Publicat

Un tânăr din comuna Noșlac a fost reținut de polițiști după ce, băut și fără permis, a furat o mașină din fața unui magazin alimentar, pentru a se deplasa în localitatea Căptălan. 

Potrivit IPJ Alba, la data 17 octombrie 2021, polițiștii Secției 4 Poliție Rurală Ocna Mureș au luat măsura reținerii, pentru 24 de ore, față de un tânăr, de 30 de ani, din localitatea Căptălan, care este cercetat pentru conducere sub influența băuturilor alcoolice, conducere fără permis și furt în scop de folosință.

Acesta a fost depistat la data de 16 octombrie 2021, de către polițiștii Secției 4 Poliție Rurală Ocna Mureș, în timp ce conducea un autoturism, pe raza comunei Noșlac, fără să dețină permis de conducere pentru nicio categorie de autovehicule și fiind sub influența băuturilor alcoolice.

În urma verificărilor efectuate, polițiștii au constatat că, autoturismul pe care îl conducea aparține unui bărbat de 47 de ani, din comună, iar tânărul l-ar fi sustras din fața unui magazin alimentar, din comuna Noșlac, pentru a se deplasa în localitatea Căptălan.

În urma testării conducătorului auto cu aparatul etilotest, a rezultat valoarea de 1,06 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la spital unde i-au fost recoltate mostre de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

FOTO VIDEO: ”Când în locul mistreților apar urșii”. Ursoaică cu doi pui, la nici 10 kilometri de Alba Iulia

Publicat

O ursoaică cu doi pui a fost filmată la nici 10 kilometri de Alba Iulia de coordonatorul tehnic al Asociației Județene a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi Alba – AJVPS, Bogdan Dragomir. 

”Când în locul mistretilor apar urșii… La nici 10 km de Municipiul Alba Iulia” a scris acesta pe contul său de Facebook.

Bogdan Dragomir a declarat pentru Alba24 că imaginile au fost surprinse între Straja și Hăpria, într-o zonă în care urșii au mai fost semnalați și anterior.

”În zona respectivă sunt minim 5 exemplare. În afară de această ursoaică cu doi pui mai este un mascul mare și un mascul mai mic” a spus Dragomir.

Urșii nu au coborât în satele din apropiere dau s-au hrănit cu porumb și floarea soarelui de pe terenurile agricole aflate în zonă.

Citește și: VIDEO ATENȚIE: Patru urși, văzuți lângă Alba Iulia. O ursoaică cu doi pui și un mascul mare, filmați pe raza comunei Ciugud

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Scandal cu lovituri de cuțit, la Blaj. Tânăr din municipiu, ARESTAT pentru tentativă de omor

Publicat

La data de 16 octombrie procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba a dispus, punerea în mișcare a acțiunii penale faţă de inculpatul F. R. D. în vârstă de 29 de ani, din Blaj, pentru săvârşirea infracţiunii de tentativă la omor.

În fapt, s-a reţinut că, în data de 15 octombrie, în jurul orelor 20:30 i-a aplicat persoanei vătămate două lovituri penetrante cu un cuțit în zona hemitoracelui stâng posterior și în brațul stâng cauzându-i leziuni corporale care i-au pus în primejdie viața, conform constatărilor preliminare comunicate de S.M.J.L. Alba.

În continuare, prin referatul procurorului, s-a formulat propunerea de luare a măsurii arestării preventive față de inculpatul F. R. D., către Judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Alba pe o perioadă de 30 de zile.

Prin mandatul de arestare preventivă nr. 22/UP/2021 din data de 16 octombrie s-a dispus arestarea preventivă a inculpatului pe o durată de 30 de zile.

Investigaţiile au fost efectuate cu sprijinul organelor de cercetare penală ai poliției judiciare din cadrul I.P.J. Alba – Poliţia Municipiului Blaj, Biroul de Investigații Criminale.

Precizăm că punerea în mişcare a acţiunii penale și luare unor măsuri preventive reprezintă etape ale procesului penal, reglementat de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activități care nu pot în nicio situație să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate