Actualitate
Ziua siguranței pe internet, marcată de elevii Liceului cu Program Sportiv Alba Iulia. Activități comune cu polițiștii
Ziua siguranței pe internet este sărbătorită în fiecare an în luna februarie în peste 100 de țări din întreaga lume.
Liceul cu Program Sportiv din Alba Iulia s-a alăturat altor sute de scoli și organizații care sărbătoresc aceasta zi și promovează, în rândul copiilor, folosirea responsabila a internetului și a noilor tehnologii.
”Activitatea din școala noastră a fost coordonată de directorul instituției, prof. Daniela Mateica și de prof. de limbi străine, Alina Medrea.
Elevii au participat la dezbateri împreună cu reprezentanți ai ANITP CR Alba Iulia și ai Biroului de siguranță școlară IPJ Alba (inspector de specialitate Cosmina Maria Mariș, subcomisar Teodora Ardelean și inspector Iulia Boanches), au vizionat filme educative privind utilizarea internetului și capcanele acestuia, au scris mesaje și au realizat afișe și flyere” au transmis reprezentanții instituției.
Plecând de la deviza „Împreună facem internetul mai bun!”, elevii au vizionat filme educative și au participat la discuții despre riscurile care pot apărea în mediul online.
Cu această ocazie, polițiștii i-au ajutat să înțeleagă consecințele unor situații de abuz sau agresiune (furtul de date personale, expunerea la materiale cu conținut dăunător/ofensator, cyberbullying, fraude informatice, pornografia infantilă etc.) și le-au transmis recomandări pentru navigarea în siguranța pe internet, astfel încât să fie prevenită implicarea lor în infracțiuni.
În spatele unui profil prietenos se poate ascunde altceva
Tinerii au înțeles că în spatele unui profil prietenos se pot ascunde persoane care întind capcane și că nu este bine să-și facă publice informațiile personale sau să accepte întâlniri cu persoane cunoscute în mediul virtual.
Începând cu anul 2004, în luna februarie este aniversată Ziua Siguranţei pe Internet, care are ca scop promovarea utilizării, într-un mod mai sigur şi responsabil a tehnologiei online şi a telefoanelor mobile, mai ales de către copii şi adolescenți.
Studiu legat de timpul petrecut de copii pe internet
Studiul „Siguranța copiilor în mediul online”, efectuat de specialiștii Institutului de Cercetare și Prevenire a Criminalității din cadrul Poliției Române arată că 54% dintre copii intervievați își petrec timpul cu jocuri online împreună cu alte persoane, 46% afirmând că joacă astfel de jocuri și singuri.
Băieții sunt mult mai interesați decât fetele de jocurile online, pe care le pot juca împreună cu alte persoane (67% față de 42%), precum și de jocurile online pe care le pot juca singuri (58% față de 39%).
Dintre copiii chestionați, 24% au afirmat că, de când utilizează internetul, s-au aflat în situația de a li se fi spart contul de pe rețelele de socializare, e-mail sau joc online.
Băieții cu vârste mai mari de 14 ani și cei din mediul urban au fost în mai mare măsură victime ale spargerilor de conturi, comparativ cu celelalte categorii de respondenți.
Totodată, în privința cunoașterii riscurilor din mediul online, 89,4% dintre respondenți au considerat că sunt suficient de bine informați în legătură cu riscurile de pe internet, aproximativ același grad de încredere fiind resimțit atât în mediul urban, cât și în mediul rural.
Totuși, studiul arată că vârsta prea mică și naivitatea asociată acesteia, lipsa supravegherii din partea părinților, cunoștințele scăzute în ceea ce privește utilizarea internetului și riscurile aferente, atât ale minorilor, cât și ale părinților, care nu știu ce să urmărească și cum să își supravegheze copiii, sunt factorii care favorizează victimizarea minorilor în sfera infracțiunilor din mediul online.
Această situație, împreună cu presiunile sociale și curiozitatea specifică vârstei, precum și accesarea facilă a serviciilor digitale, sunt elemente care cresc riscul de victimizare a copiilor pe internet.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News