Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Zonele cu risc COD ROŞU la defrişări ilegale de păduri din ALBA. Unde vor fi controale de la GARDA FORESTIERĂ


Publicat

padureGărzile forestiere vor începe controalele în păduri şi Ministerul Mediului vrea să prevină defrişările ilegale, la nivel naţional, astfel că a fost întocmită o hartă a zonelor de risc privind tăierile ilegale de lemn. Chiar dacă nu reprezintă cartarea tăierilor ilegale de păduri, este o evaluare pentru prevenirea acestor fapte. Iar judeţul Alba se află în evidenţe cu o suprafaţă de 42%, păduri catalogate ca zone de risc cod galben şi roşu.

Harta zonelor de risc privind prevalența tăierilor ilegale de lemn la nivel național a fost realizată de Asociația World Wide Fund for Nature (WWF) Programul Dunăre Carpați România, Ministerul Mediului, cu colaborarea direcţiilor silvice, comisariatelor regionale şi ocoalelor silvice şi al altor ONG-uri.

Aceasta va fi actualizată anual şi serveşte drept punct de plecare pentru fundamentarea planurilor de control, respectiv concentrarea controalelor pe aceste zone, măsuri de preventive asumate de “operatori”, intervenţia societăţii civile prin sistemul 112, alocarea adecvata a resurselor, după cum se arată în documentaţia prezentată pe site-ul Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor.

La nivel naţional, sunt 27 de judeţe încadrate în zona de risc. Dintre acestea, 21 se află în zona de cod roşu, şi şase în zona de cod galben. În judeţele Argeş, Dâmboviţa, Olt, Mehedinţi, Bacău şi Maramureş există cel mai mare risc de defrişări ilegale.

Situaţia din judeţul Alba

harta zonelor cu paduri defrisateÎn ceea ce priveşte judeţul Alba, apare cu o suprafaţă de 42% de păduri cu risc de defrişări, respectiv peste 80 de locaţii. Din suprafaţa menţionată, 15% reprezintă zone de risc cod roşu, printre care bazinetele Mărtinie (Valea Sebeşului), Groseşti, Boz, Vingard, Ungurei, Ohaba, Cenade, Lodroman, Valea Lungă – Tăuni, Tătârlaua, Fărău, Ciuruleasa, Roşia Montană, Bistrişoara.

Aici, integral, lista pentru harta zonelor cu risc de defrişări: Statistici_zone de risc_11.05.2015

şi

date pe judeţe: Situatie pe judete_11.05.2015

Restul de 27% sunt catalogate la cod galben de risc. Sunt enumerate, printre altele, bazinetele Râul Mic, Gârbova, Târnava Mare, Bucerdea, Ciugud, Miraslău, Poşaga, Arieş, Galda, Cricău, Ampoi, Pâclişa, Valea Vinţului, Răchita, Sohodol, Vidrişoara, Albac, Sebeş.

Cum s-a realizat harta zonelor de risc

zone risc defrisari roConstituirea hărții zonelor de risc privind la nivel național s-a realizat în 5 etape: stabilirea criteriilor și a pragurilor, centralizarea datelor raportate de CRSC în teritoriu, constituirea unui prim draft al hărții zonelor de risc, consultarea factorilor interesați relevanţi, elaborarea formei finale a hărții, se arată în documentaţia publicată pe site-ul ministerului Mediului.

Au fost luaţi în considerare mai mulţi parametri: unitatea de analiză (unitatea de producţie a bazinetului sau a trupului de pădure – zona de câmpie) cu detalii despre volumul de lemn exploatat ilegal raportat la volumul recoltat în mod legal (40 pct), suprafaţa și răspandirea fondului forestier neadministrat /fără servicii silvice (50 pct)., numărul sancțiunilor la nivel de ocol silvic (10 pct)., numărul sancțiunilor aplicate personalului silvic (10 pct), perioada de referinţă (2013 şi 2014), nivel de risc – roşu pentru suprafetele cu punctaj mai mare de 50 (vor fi considerate de catre autoritatea competenta, în scopul fundamentarii planurilor de control privind implementarea Regulamentului (UE) 995 /2010) şi galben (scăzut) pentru suprafetele cu punctaj de 30-40, care va avea relevanţă doar pentru controalele tematice ale CRSC.

Experţii mai precizează că harta NU reprezintă cartarea tăierilor ilegale, că în cadrul acestor zone există suprafeţe gospodărite în mod durabil, nu este interzisă recoltarea în mod legal a masei lemnoase, reprezintă evaluarea autorităţii competente, a fost dezvoltată în cadrul unui proces participativ (DGP, CRSC, OS, ONG) şi reprezintă o abordare minimală. Prin urmare, operatorii au în continuare obligaţia de a efectua evaluări de risc şi de a identifica factorii de risc de la caz la caz.

De asemenea, unele din zonele în care apar suprafeţe de risc extinse au rezultat şi din cauza faptului că ocoalele silvice nu s-au implicat în mod corespunzător (nu s-a dat atenţie acestui proces pentru a se diminua problemele), se mai arată în documentaţie.

Cum va acţiona Garda Forestieră

defrisari DN67CÎn special zonele de risc cod roşu ar urma să intre în vizorul celor de la Garda Forestieră. Ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu, a declarat la Alba Iulia, în cadrul vizitei în teren efectuate în această vară, că Garda Forestieră va funcţiona din septembrie. „în România, 8,8 milioane mc de pădure este tăiată ilegal în fiecare an”, a precizat ministrul.

Potrivit ordonanţei de guvern care a fost aprobată de Guvern în iunie, se înființează nouă gărzi forestiere teritoriale, cu rolul „implementării și controlului aplicării regimului silvic și cinegetic”, în locul celor nouă comisariate regionale de regim silvic şi vânătoare. Vor fi 926 de angajaţi, din care 818 cu atribuţii de control şi implementare.

Prin aceste măsuri, suprafața de fond forestier care revenea unei persoane pentru control se reduce de la 16.403 hectare la aproximativ 12.000 de hectare, o arie foarte mare şi în noile condiţii.

“Poliţia pădurilor” Ava avea uniforme, pistol cu glonţ, bastoane cu electroşocuri şi maşini de teren cu girofar. Dotările sunt similare celor de la Antifraudă – ANAF. De asemenea, pentru a fi angajaţi, candidaţii vor trebui să dea teste de integritate.

Garda forestieră va avea următoarea structură:

– la nivel teritorial vor exista nouă Gărzi forestiere, structuri cu personalitate juridică;

– numărul minim de posturi pentru o Gardă este de 45.

Principalele atribuții ale Gărzilor Forestiere sunt următoarele:

– monitorizarea, implementarea și controlul aplicării regimului silvic în fondul forestier național și în vegetația forestieră de pe terenurile din afara fondului forestier național;

– monitorizarea, implementarea și controlul aplicării regimului cinegetic în fondul cinegetic național;

– monitorizarea și controlul trasabilității materialelor lemnoase, conform prevederilor legale în vigoare.

AICI, integral Proiectul privind infiintarea Garzilor forestiere

CSAT a decis că defrișările ilegale constituie o problemă de siguranță națională. Potrivit Institutului de Cercetări și Amenajări Silvice – Serviciul Forestier, între 2008 și 2014, s-au recoltat anual, în medie, 26,69 milioane metri cubi lemn. Dar, potrivit INS, volumul autorizat pentru recoltare este de doar 17,9 milioane metri cubi lemn.

Ministerul Mediului apreciază că diferența dintre volumul total de lemn recoltat și cel recoltat legal „se apreciază a fi recoltată ilegal”ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Drum național din Munții Apuseni, grav afectat de o alunecare de teren, reparat de CNAIR. Investiție de peste un milion de lei

Publicat

O porțiune din drumul național DN 1R, ce face legătura între Albac și Horea, va fi reparată de CNAIR printr-o investiție de peste un milion de lei. Sectorul de drum aflat între satele Budăiești și Rusești a fost grav afectat de o alunecare de teren, care a rupt zidul de sprijin, iar odată cu acesta s-a surpat și o parte din carosabil, pe partea dinspre valea Albac. 

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a lansat recent în Sistemul Electronic de Achiziții Publice o licitație pentru proiectarea și execuția de lucrări pentru stoparea efectelor calamităților – repararea drumului DN 1R, km 76+090. Valoarea totală estimată a contractului este de 1.067.025,83 de lei, fără TVA.

DN 1R este un drum național lung de 80 de kilometri, care face legătura între Huedin / DN 1 și Albac / DN 75, via Beliș. Amplasamentul drumului este situat pe un versant cu panta mare (17 – 31 grade), iar la baza versantului se află valea Albacului. Pentru realizarea drumului a fost necesară construirea unui zid de sprijin din zidărie de piatră care în momentul de față este puternic afectat (rupt).

„O dată cu ruperea zidului de sprijin s-a surpat și drumul pe jumătatea de bandă dinspre vale. Pe zona afectată de alunecare se poate circula doar pe o singură bandă”, se precizează în caietul de sarcini.

Potrivit documentului citat, în urma vizitei în teren s-au identificat următoarele:

– Între km 76 + 077 și km 76 + 100 s-a identificat o cedare a zidului de sprijin de rambleu în lungime de 23 m, realizat din zidărie de piatră. Astfel, drumul este suprat pe jumătatea din aval, datorită eroziunilor produse de râul Albac.

– La km 76 + 099 s-a identificat un podeț ce subtraversează drumul național. Acest podeț nu are cameră de cădere și amenajare aval și nu are timpane.

Prin realizarea investiției se dorește consolidarea drumului în vederea îmbunătățirii traficului auto și siguranței în exploatare.

Pentru consolidarea drumului se propun următoarele lucrări:

  • refacerea zidului de sprijin
  • realizare dren longitudinal amonte
  • refacere structură rutieră pe toată lățimea drumului
  • amplasarea parapetului pietonal
  • corecție a cursului albiei minore a râului Albac
  • refacerea podețului existent
  • refacerea stratului de uzură se va executa pe toată lățimea drumului, pe o lungime extinsă cu câte 10 m față de lungimea structurii de sprijin.

Durata de execuție a lucrărilor este estimată la 6 luni.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Atenționare COD GALBEN de FURTUNĂ în Alba. Averse, descărcări electrice, vânt puternic, grindină

Publicat

Județul Alba se află sub atenționare Cod Galben de furtună, luni după-amiaza.

Potrivit ANM, se vor semnala descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului, grindină de mici dimensiuni, averse care vor cumula 15 l/mp.

Până la ora 19.00, este vizată zona joasă a județului Alba.

Atenționări meteo similare sunt valabile în Bihor, Mureș, Harghita.

sursă: meteoromania.ro

Citeste mai mult
Publicitate

AIUD

FOTO: Elevii din Aiud, întâmpinați cu ”porți de dezinfecție”, la intrarea în școli. Pregătiri pentru activitățile ce încep marți

Publicat

La Aiud au fost montate ”porți de dezinfecție” la toate şcolile din municipiu, a anunțat Primăria, pe Facebook. Este una dintre măsurile de protecție sanitară aplicată în oraș, pentru revenirea elevilor în școli, din 2 iunie.

”Pentru siguranța elevilor şi a cadrelor didactice au fost montate porți de dezinfecție la toate şcolile din municipiul Aiud”, au precizat reprezentanții Primăriei.

Vezi și ALBA: Jumătate dintre elevii din clasele VIII, XII și XII NU vin la școală în 2 iunie. LISTA unităților unde nu se fac pregătiri

Potrivit sursei citate, din totalul de 538 elevi de clasa a VIII-a și a XII/XIII-a, 223 vor reveni în 2 iunie pentru pregătirea examenelor.

Este vorba despre 56% elevi de clasa a VIII-a și 34% elevi din clasele a XII/XIII-a. Doar 57 din cei 223 au optat pentru transportul public local, pentru majoritatea elevilor transportul fiind asigurat de către părinți la decizia acestora.

sursă: Facebook Primăria Aiud

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Studiu: Persoanele cu COVID, care nu au simptome, nu-i pot infecta pe cei din jur

Publicat

O persoană infectată cu noul coronavirus, dar care nu are simptome, nu ar putea transmite virusul mai departe. Este concluzia unui studiu recent al cercetătorilor chinezi.

Potrivit sursei citate, din 455 de persoane câte au intrat în contact cu un pacient infectat, dar asimptomatic, niciuna nu a luat boala.

Opt cercetători chinezi au făcut primul şi cel mai amplu studiu legat de cât de contagioase sunt persoanele care au infecţia COVID-19, dar nu au simptome ale bolii. Ei au pus o persoană testată pozitiv pentru noul coronavirus, dar asimptomatică, să stea lângă alte 455 de persoane, dintre care 25% cu afecţiuni cardiovasculare. Specialiştii i-au supravegheat atent timp de 5 zile.

După aceea, cele 455 de persoane au fost izolate şi monitorizate cu atenţie. Dintre acestea, doar opt au avut semnele unei infecţii respiratorii, dar niciuna nu a luat virusul SARS-COV-2. Certifică asta testarea PCR, analizele de sânge şi examinarea pulmonară prin tomografie.

Acest studiu ar putea schimba și modul în care se fac internările, iar oamenii se vor gândi dacă le va mai fi teamă când ies din casă.

Studiul cercetătorilor chinezi este indexat de prestigioasa National Library of Medicine și a fost trimis deja expertilor OMS pentru o reacție din partea acestora.

sursă: ziare.com

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate