Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Zonele cu risc COD ROŞU la defrişări ilegale de păduri din ALBA. Unde vor fi controale de la GARDA FORESTIERĂ


Publicat

padureGărzile forestiere vor începe controalele în păduri şi Ministerul Mediului vrea să prevină defrişările ilegale, la nivel naţional, astfel că a fost întocmită o hartă a zonelor de risc privind tăierile ilegale de lemn. Chiar dacă nu reprezintă cartarea tăierilor ilegale de păduri, este o evaluare pentru prevenirea acestor fapte. Iar judeţul Alba se află în evidenţe cu o suprafaţă de 42%, păduri catalogate ca zone de risc cod galben şi roşu.

Harta zonelor de risc privind prevalența tăierilor ilegale de lemn la nivel național a fost realizată de Asociația World Wide Fund for Nature (WWF) Programul Dunăre Carpați România, Ministerul Mediului, cu colaborarea direcţiilor silvice, comisariatelor regionale şi ocoalelor silvice şi al altor ONG-uri.

Aceasta va fi actualizată anual şi serveşte drept punct de plecare pentru fundamentarea planurilor de control, respectiv concentrarea controalelor pe aceste zone, măsuri de preventive asumate de “operatori”, intervenţia societăţii civile prin sistemul 112, alocarea adecvata a resurselor, după cum se arată în documentaţia prezentată pe site-ul Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor.

La nivel naţional, sunt 27 de judeţe încadrate în zona de risc. Dintre acestea, 21 se află în zona de cod roşu, şi şase în zona de cod galben. În judeţele Argeş, Dâmboviţa, Olt, Mehedinţi, Bacău şi Maramureş există cel mai mare risc de defrişări ilegale.

Situaţia din judeţul Alba

harta zonelor cu paduri defrisateÎn ceea ce priveşte judeţul Alba, apare cu o suprafaţă de 42% de păduri cu risc de defrişări, respectiv peste 80 de locaţii. Din suprafaţa menţionată, 15% reprezintă zone de risc cod roşu, printre care bazinetele Mărtinie (Valea Sebeşului), Groseşti, Boz, Vingard, Ungurei, Ohaba, Cenade, Lodroman, Valea Lungă – Tăuni, Tătârlaua, Fărău, Ciuruleasa, Roşia Montană, Bistrişoara.

Aici, integral, lista pentru harta zonelor cu risc de defrişări: Statistici_zone de risc_11.05.2015

şi

date pe judeţe: Situatie pe judete_11.05.2015

Restul de 27% sunt catalogate la cod galben de risc. Sunt enumerate, printre altele, bazinetele Râul Mic, Gârbova, Târnava Mare, Bucerdea, Ciugud, Miraslău, Poşaga, Arieş, Galda, Cricău, Ampoi, Pâclişa, Valea Vinţului, Răchita, Sohodol, Vidrişoara, Albac, Sebeş.

Cum s-a realizat harta zonelor de risc

zone risc defrisari roConstituirea hărții zonelor de risc privind la nivel național s-a realizat în 5 etape: stabilirea criteriilor și a pragurilor, centralizarea datelor raportate de CRSC în teritoriu, constituirea unui prim draft al hărții zonelor de risc, consultarea factorilor interesați relevanţi, elaborarea formei finale a hărții, se arată în documentaţia publicată pe site-ul ministerului Mediului.

Au fost luaţi în considerare mai mulţi parametri: unitatea de analiză (unitatea de producţie a bazinetului sau a trupului de pădure – zona de câmpie) cu detalii despre volumul de lemn exploatat ilegal raportat la volumul recoltat în mod legal (40 pct), suprafaţa și răspandirea fondului forestier neadministrat /fără servicii silvice (50 pct)., numărul sancțiunilor la nivel de ocol silvic (10 pct)., numărul sancțiunilor aplicate personalului silvic (10 pct), perioada de referinţă (2013 şi 2014), nivel de risc – roşu pentru suprafetele cu punctaj mai mare de 50 (vor fi considerate de catre autoritatea competenta, în scopul fundamentarii planurilor de control privind implementarea Regulamentului (UE) 995 /2010) şi galben (scăzut) pentru suprafetele cu punctaj de 30-40, care va avea relevanţă doar pentru controalele tematice ale CRSC.

Experţii mai precizează că harta NU reprezintă cartarea tăierilor ilegale, că în cadrul acestor zone există suprafeţe gospodărite în mod durabil, nu este interzisă recoltarea în mod legal a masei lemnoase, reprezintă evaluarea autorităţii competente, a fost dezvoltată în cadrul unui proces participativ (DGP, CRSC, OS, ONG) şi reprezintă o abordare minimală. Prin urmare, operatorii au în continuare obligaţia de a efectua evaluări de risc şi de a identifica factorii de risc de la caz la caz.

De asemenea, unele din zonele în care apar suprafeţe de risc extinse au rezultat şi din cauza faptului că ocoalele silvice nu s-au implicat în mod corespunzător (nu s-a dat atenţie acestui proces pentru a se diminua problemele), se mai arată în documentaţie.

Cum va acţiona Garda Forestieră

defrisari DN67CÎn special zonele de risc cod roşu ar urma să intre în vizorul celor de la Garda Forestieră. Ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu, a declarat la Alba Iulia, în cadrul vizitei în teren efectuate în această vară, că Garda Forestieră va funcţiona din septembrie. „în România, 8,8 milioane mc de pădure este tăiată ilegal în fiecare an”, a precizat ministrul.

Potrivit ordonanţei de guvern care a fost aprobată de Guvern în iunie, se înființează nouă gărzi forestiere teritoriale, cu rolul „implementării și controlului aplicării regimului silvic și cinegetic”, în locul celor nouă comisariate regionale de regim silvic şi vânătoare. Vor fi 926 de angajaţi, din care 818 cu atribuţii de control şi implementare.

Prin aceste măsuri, suprafața de fond forestier care revenea unei persoane pentru control se reduce de la 16.403 hectare la aproximativ 12.000 de hectare, o arie foarte mare şi în noile condiţii.

“Poliţia pădurilor” Ava avea uniforme, pistol cu glonţ, bastoane cu electroşocuri şi maşini de teren cu girofar. Dotările sunt similare celor de la Antifraudă – ANAF. De asemenea, pentru a fi angajaţi, candidaţii vor trebui să dea teste de integritate.

Garda forestieră va avea următoarea structură:

– la nivel teritorial vor exista nouă Gărzi forestiere, structuri cu personalitate juridică;

– numărul minim de posturi pentru o Gardă este de 45.

Principalele atribuții ale Gărzilor Forestiere sunt următoarele:

– monitorizarea, implementarea și controlul aplicării regimului silvic în fondul forestier național și în vegetația forestieră de pe terenurile din afara fondului forestier național;

– monitorizarea, implementarea și controlul aplicării regimului cinegetic în fondul cinegetic național;

– monitorizarea și controlul trasabilității materialelor lemnoase, conform prevederilor legale în vigoare.

AICI, integral Proiectul privind infiintarea Garzilor forestiere

CSAT a decis că defrișările ilegale constituie o problemă de siguranță națională. Potrivit Institutului de Cercetări și Amenajări Silvice – Serviciul Forestier, între 2008 și 2014, s-au recoltat anual, în medie, 26,69 milioane metri cubi lemn. Dar, potrivit INS, volumul autorizat pentru recoltare este de doar 17,9 milioane metri cubi lemn.

Ministerul Mediului apreciază că diferența dintre volumul total de lemn recoltat și cel recoltat legal „se apreciază a fi recoltată ilegal”Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Polițiștii din Alba vor primi două pistoale radar, trei sonometre și trei echipamente pentru măsurarea transparenței geamurilor

Publicat

Consiliul Județean Alba cumpără echipamente de măsurare a nivelului de zgomot (sonometre), de măsurare și înregistrare a vitezei de deplasare a autovehiculelor (radare/pistoale laser) și de măsurare a transparenței geamurilor (Tint Meter).

Acestea urmează să fie achiziționate în cadrul unui proiect pentru creșterea capacității operaționale la solicitările cetățenilor și pentru creșterea capacității de investigare a structurilor IPJ Alba. 

În acest sens Consiliul Județean Alba a lansat recent în Sistemul Electronic de Achiziții Publice o licitație pentru furnizare echipamente de măsurare.

Valoarea totală estimată este de 201.870 lei, fără TVA.

Potrivit documentației, vor fi achiziționate:

 • echipament de măsurare zgomot (sonometre) – 3 buc. – valoare estimată: 75.000 de lei
 • echipament de măsurare și înregistrare a vitezei de deplasare a autovehiculelor (pistol laser) – 2 buc. – valoare estimată: 122.000 de lei
 • echipament de măsurare transparență geamuri (Tint Meter) – 5 buc. – valoare estimată: 4.870 de lei

Specificații tehnice

Sonometru 2245 (sau echivalent) pentru măsurarea nivelului de zgomot ambiental și la nivelul țevii de eșapament, incluzând:

 • calibrator
 • microfon special
 • protecție zgomot ambiental
 • echipament Ipad sau echivalent pentru control la distanță
 • încărcător
 • trepied
 • buletin de verificare metrologică valabil minim 1 an
 • certificat de etalonare emis de INM pentru sonometru și calibrator valabil 3 ani
 • geantă de transport
 • aplicație de măsurare a zgomotului la țeava de eșapament
 • pachet de instruire și certificare operatori

Pistol laser TruCam2 (sau echivalent) pentru supravegherea, măsurarea și înregistrarea vitezei de deplasare a autovehiculelor, incluzând:

 • card SD 32 GB și cititor card SD
 • geantă Pelicase pentru transportul în siguranță
 • 2 bucăți acumulator reîncărcabil
 • alimentator curent electric pentru rețea 220V și 12V
 • parasolar
 • suport umăr și suport trepied
 • aplicația software TruCAM2Viewer sau echivalent
 • 3 bucăți stylus pentru controlul ecranului tactil
 • buletin de verificare metrologică valabil minim 1 an
 • certificat de calibrare și garanție
 • kit de utilizare pe timp de noapte
 • trepied

Tint Meter Inspector II (sau echivalent) pentru măsurarea transparenței geamurilor autovehiculelor, incluzând:

 • construcție din 2 piese, pentru utilizarea la orice tip de geam, inclusiv lunetă
 • autocalibrare
 • interval de măsurare transparență: 0% – 100%
 • timp afișare rezultat: maxim 1 secundă
 • măsurătorile nu sunt afectate de lumina ambientală
 • geantă transport
Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

ALERTĂ: Tentativă de înșelăciune în numele Poliției Române. Amendă falsă de la ”Brigada Rutieră”, primită pe email

Publicat

Mai mulți șoferi români au primit e-mail-uri prin care au fost informați că ar fi fost sancționați în trafic pentru depășirea vitezei legale. Acestora li s-a cerut să plătească amenda online.

Poliția Română atrage atenția pe contul de Facebook asupra unei înșelătorii și avertizează românii să nu dea curs unor astfel de solicitări.

De pe o adresă de e-mail ce pare a fi a Brigăzii Rutiere vine o amendă electronică, în care șoferul este informat că a fost sancționat în trafic și că poate plăti jumătate din amendă prin plată online.

Într-o postare pe pagina de Facebook, reprezentanții Poliției Române atrag atenția că este vorba de un nou tip de înșelăciune.

„Acest e-mail nu este emis de Poliția Română! Este doar un nou tip de înșelăciune! Nu dați curs unor astfel de solicitări și verificați orice foarte bine, înainte de a introduce online datele bancare!”, spun polițiștii din cadrul IGPR, pe pagina oficială de Facebook.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Patru angajați ai ISU Alba au alergat 17 kilometri, de la Sebeș la Alba Iulia. Ștafeta Veteranilor – Invictus, la Sala Unirii

Publicat

Patru angajați ai ISU Alba au participat miercuri la Ștafeta Veteranilor, Invictus. Aceștia au alergat peste 17 kilometri, de la Sebeș la Alba Iulia. 

Reprezentanții instituției au postat pe Facebook o serie de fotografii de la eveniment.

”Suntem onorați că am luat parte la acest eveniment național unde am îmbinat pasiunea pentru sport cu recunoștința pe care o purtăm în suflet pentru eroi.

Colegii noștri, plt. adj. Suvaina Cosmin, plt. maj. Avram Mihai, sg. maj. Madaras Mădălin, sg. maj. Nasta Cătălin au ales să participe la acest deosebit eveniment.

Aceștia au preluat ștafeta din Municipiul Sebeș, au alergat peste 17 kilometri, până în orașul din Inima României – Alba Iulia unde, de asemena, s-a predat ștafeta care va avea ca destinație Municipiului Carei, ultima glie străbună eliberată de sub ocupația horthystă, de către Armata României, la data de 25 octombrie 1944.

Acțiunea organizată de Asociația Invictus România presupune purtarea în alergare, pe trei trasee, a unei ștafete reprezentată de una dintre culorile drapelului tricolor – albastru, galben și roșu,

Regula este ca, în permanență, cel puțin doi participanți să se afle în alergare, ducând, în acest mod, ștafeta mai aproape de destinație.

Traseele însumează peste 3.800 de km, având ca punct final de întâlnire municipiul Carei, ultima glie străbună eliberată de sub ocupația horthystă, de către Armata României, la data de 25 octombrie 1944”.

Echipa Veteranilor – Invictus a fost primită miercuri la Sala Unirii din Alba Iulia.

Ștafeta Veteranilor, editia a VIII-a, a pornit pe data de 1 octombrie de la Mărășești și va ajunge pe 25 octombrie, de Ziua Armatei Române, la Carei.

Evenimentul sportiv presupune purtarea a trei ștafete, pe trei trasee diferite, a căror culoare coincide cu culorile Drapelului Național – albastru, galben, roșu.

Cele trei trasee însumează aproximativ 3800 de km.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

20 octombrie: Ziua internațională a bucătarului și cofetarului. International Chef’s Day- sărbătoarea unei meserii de mii de ani

Publicat

În 20 octombrie, se sărbătorește ziua mondială a bucătarului şi cofetarului. „International Chef’s Day” a fost sărbătorită pentru prima dată în anul 2004, la iniţiativa lui Chef dr. Bill Gallagher şi Asociaţiei Mondiale a Bucătarilor.

Scopul celebrării bucătarilor şi cofetarilor din întreaga lume este recunoaşterea profesionalismului acestei profesii.

Anual bucătarii şi cofetarii din peste 70 de ţări ale lumii marchează ziua lor profesională – Ziua internaţională a bucătarilor.

Worldchef s-a angajat să folosească această zi pentru a sărbători o meserie nobilă, întotdeauna amintindu-şi că este datorie permanentă a bucătarilor să transmită cunoştinţele şi abilităţile culinare următoarei generaţii, sentiment de mândrie şi angajament faţă de viitor.

În ultimii ani, evenimentul a fost orientat şi către copiii din întreaga lume, învăţându-i despre importanţa unei alimentaţii sănătoase, prin găzduirea de ateliere de divertisment.

În cadrul lor copiii vor descoperi o listă întreagă de alimente sănătoase şi vor afla despre beneficiile unor mese combinate folosind ingrediente de bază: broccoli, portocală, măr, morcov, castravete şi spanac.

De fapt, World Association of Chefs Societes, care patronează evenimentele specifice la nivel mondial în ziua de 20 octombrie, s-a angajat să dedice Ziua internaţională a bucătarilor pentru a educa copiii din întreaga lume despre importanţa unei alimentaţii sănătoase.

În acest sens, bucătarii speră să-i îndrume pe copii spre profesii gastronomice şi să-i înveţe practici culinare sănătoase, pe care le pot transmite mai departe.

În România nu se organizează încă manifestări specifice cu ocazia acestei zile. În lume, însă, bucătarii participă la competiții de artă culinară, demonstrații și acțiuni cu scopuri umanitare.

Istoria profesiei

Bucătari au fost mereu pe Pământ, scrie ladyinthehome.com. Ei există la fel de mult ca și omenirea. oamenii primitivi să înțeleagă că carnea prăjită peste un foc de tabără este mult mai gustoasă crud și condimentat cu sare, mai ales, fără să știe, am pus bazele pentru dezvoltarea profesiei „bucătarul-șef.“

Cu toate acestea, primii bucătari adevărați sunt încă considerați reprezentanți ai unei ere ne-preistorice, iar civilizația antică a Fr. Creta. În anul 2006 î.Hr.

Conducătorul grec avea printre subiecții săi un om al cărui misiune era să pregătească mâncare pentru soldați. Dar, probabil, egiptenii și sumerienii erau familiarizați cu arta culinară.

De-a lungul istoriei dezvoltării afacerii bucătarului a existat o atitudine ambiguă față de alimente.

De exemplu, în aceleași Hellas în diferite orașe în diferite moduri se uite la gătit: spartanii nu a acordat nici o importanță acestui proces, oamenii din Atena, dimpotrivă, experimentând puternic în acest domeniu.

Dar bucătarii și-au respectat întotdeauna propria persoană. Specialiștii culinari specialiști romani au fost cei mai activi, au organizat revolte, au elaborat noi tradiții. Marele rol al gătitului sa reflectat în mitologie.

Deci, grecii au venerat Culina, aproape a zecea muză, bucătarul Asclepius. Versiunea romană este Muse Culinary.

Evul Mediu a trecut în acest plan sub auspiciile celei mai severe stagnări. Și numai până la sfârșitul erei sumbre, gătitul a început să se dezvolte cu o forță reînnoită, iar Italia sa transformat într-un centru de gătit. În timpul domniei lui Ludovic al XIV-lea, Franța a devenit principalul său rival.

Gătitul rusesc a început să se formeze în cadrul familiei. Iar aici, spre deosebire de Europa, femeile dominau. Gătitul de specialitate a fost în secolul al XI-lea în Rusia. Bucătarii erau la casele nobile.

O mulțime de rețete antice ruse conțin „pictura la feluri de mâncare regală” (secolul 17). Shchi, kulebyaki, kisel, kvass, plăcinte – toate acestea și multe altele pot fi găsite pe paginile volumului.

Specialiștii culinari ruși au avut o gândire specială nu numai despre tipurile de produse alimentare pe care le-au pregătit, ci și despre manipulările care au loc în acest moment.

De aceea, multe feluri de mâncare au fost păstrate mult timp, iar calitatea lor a rămas excelentă. Ca disciplină independentă, gătitul a apărut în Rusia la sfârșitul secolului al XVIII-lea.

Surse: bucpress.eu, ladyinthehome.com

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate