Connect with us
Advertisement

Actualitate

Ministrul Mediului, la Alba Iulia: Garda Forestieră va funcţiona din septembrie. Măsuri pentru stoparea tăierilor ilegale de pădure

padure

Publicat

IMG_4659 Garda Forestieră va funcţiona din septembrie, iar “poliţia pădurilor” va avea oameni înarmaţi, dotaţi cu maşini de teren şi salarii de nivelul celor de la ANAF. Ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu, a verificat la nivel de teritoriu problemele din cadrul ITRSV, în contextul formării noii structuri.

“Am fost acum o lună în Moldova şi acum am venit în zona Sibiu – Deva – Alba Iulia. Problematica tăierilor ilegale de pădure este la fel de periculoasă în aceste trei judeţe, ca şi în alte zone din înreaga ţară” a declarat ministrul.

Pe structura ITRSV-urilor sunt formate gărzile forestiere, cu un număr total de 926 de angajaţi.

„Gara Forestieră are un rol foarte important, şi anume să controleze tot ceea ce se întânplă în pădurea românească, indeiferent dacă este administrată de RNP sau ocoale silvice private.

Ţinând cont că a început să se aplice şi Codul Silvic şi că Garda Forestieră va funcţiona din septembrie, vrem ca aceste tăieri ilegale să fie stopate. În România, 8,8 milioane mc de pădure este tăiata ilegal în fiecare an, ceea ce înseamnă o amprentă bugetară de peste 1,5 miliarde lei”, a mai spus Gavrilescu la Alba Iulia.

Potrivit ordonanţei de guvern care a fost aprobată de Guvern în iunie, se înființează nouă gărzi forestiere teritoriale, cu rolul „implementării și controlului aplicării regimului silvic și cinegetic”, în locul celor nouă comisariate regionale de regim silvic şi vânătoare.

Prin aceste măsuri, suprafața de fond forestier care revenea unei persoane pentru control se reduce de la 16.403 hectare la aproximativ 12.000 de hectare, o arie foarte mare şi în noile condiţii.

Salariile celor peste 900 de angajaţi vor fi echivalente cu cele salariaţilor ANAF. Astfel, veniturile pot ajunge la 2100 de lei pentru debutanţi şi chiar la 5000 de lei pentru inspectorii superiori. Pentru 2015, efortul bugetar va fi de 500 de milioane de lei.

Angajaţii de la Garda Forestieră vor avea uniforme, pistol cu glonţ, bastoane cu electroşocuri şi maşini de teren cu girofar. Dotările sunt similare celor de la Antifraudă – ANAF. De asemenea, pentru a fi angajaţi, candidaţii vor trebui să dea teste de integritate.

Gărzile forestiere sunt instituţii publice teritoriale ale autorităţii publice centrale care răspund de silvicultură, cu personalitate juridică, finanţate integral de la bugetul de stat, cu atribuţii în implementarea, monitorizarea şi controlul aplicării regimului silvic şi cinegetic.

Preiau de la fostele comisariate de regim silvic şi cinegetic patrimoniul, posturile, personalul şi prevederile bugetare, pe baza protocoalelor de predare-primire.

Garda forestieră va avea următoarea structură:

– la nivel teritorial vor exista nouă Gărzi forestiere, structuri cu personalitate juridică;

– numărul minim de posturi pentru o Gardă este de 40.

Principalele atribuții ale Gărzilor Forestiere sunt următoarele:

– monitorizarea, implementarea și controlul aplicării regimului silvic în fondul forestier național și în vegetația forestieră de pe terenurile din afara fondului forestier național;

– monitorizarea, implementarea și controlul aplicării regimului cinegetic în fondul cinegetic național;

– monitorizarea și controlul trasabilității materialelor lemnoase, conform prevederilor legale în vigoare.

Intenția ministerului vine în contextul în care CSAT a decis că defrișările ilegale constituie o problemă de siguranță națională. În nota de fundamentare a Ordonanței de Urgență se arată că, anual, se taie ilegal aproximativ 8,8 milioane de metri cubi de lemn, adică aproximativ o treime din tot volumul recoltat în România.

Astfel, potrivit Institutului de Cercetări și Amenajări Silvice – Serviciul Forestier, între 2008 și 2014, s-au recoltat anual, în medie, 26,69 milioane metri cubi lemn. Dar, potrivit INS, volumul autorizat pentru recoltare este de doar 17,9 milioane metri cubi lemn.

Ministerul Mediului apreciază că diferența dintre volumul total de lemn recoltat și cel recoltat legal „se apreciază a fi recoltată ilegal”. Potrivit acestui minister, valoarea lemnului recoltat ilegal este circa 1,5 miliarde lei.

În plus, ministerul Mediului menționează că, în prezent, urmare a procesului de retrocedare, numărul proprietăților foresteiere este de 800.000.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement