Contacteaza-ne si pe

EVENIMENT

Autorul fotografiei care a șocat lumea, despre curaj, ură și empatie. Foto-jurnalistul anului, Burhan Ozbilici, în dialog exclusiv cu Alba24

avatar

Publicat

Burhan Ozbilici photoAmbasadorul Rusiei în Turcia, Andrey Karlov, le vorbea celor prezenți cu o voce joasă, rar, pentru ca translatorul să reușească să le traducă celor prezenți în turcă. ”Nu uitați de Alep, nu uitați de Siria! Allahu akbar” s-a auzit deodată un strigăt în limba turcă, urmat imediat de o serie de împușcături a căror țintă a fost chiar ambasadorul. În momentele de surprindere, panică și groază, un fotoreporter  a reușit să rămână calm și să ofere lumii o serie de fotografii document tulburătoare care au transpus vizual ”ura în formă pură”: a fost pentru prima oară când publicul a privit în ochi un terorist, la fracțiuni de secundă după ce și-a comis crima.   

Jurnalistul turc de la Associated Press, care a realizat aceste fotografii, este Burhan Ozbilici. Autorul fotografiei anului, recompensată cu două dintre cele mai importante premii internaționale pentru jurnalism, respectiv World Press Photo 2017 și Picture of The Year, a fost de acord să vorbească pentru prima dată publicului din România printr-un interviu acordat ziarului Alba24. Fotografiile lui Burhan Ozbilici au devenit parte a istoriei vizuale a omenirii. De adăugat ar mai fi faptul că aceste premii au fost acordate ”fotografului și nu crimei”.”Tot respectul pentru tine, Burhan. Ești un artist incredibil de talentat, cu o inimă de leu fără frică” i-a spus un coleg fotoreporter.

An AssassinationReporter: Dragă Burhan Ozbilici, îți mulțumesc pentru amabilitatea de a răspunde câtorva întrebări pentru siteul nostru. Aș începe prin ați spune că publicul din România a fost profund tulburat de asasinarea ambasadorului Rusiei, Andrey Karlov. A fost pentru prima dată când audiența s-a uitat direct în ochii unui terorist, în ochii unui criminal, la numai câteva secunde după ce a comis această crimă. Și asta prin intermediul fotografiilor tale, care au creat un impact imens. De altfel, aceste fotografii ți-au adus premiul întâi la World Press Photo Competition și aș îndrăzni să adaug că sunt niște fotografii ”iconice” care vor marca istoria fotojurnalismului.

Burhan Ozbilici: Sunt încă foarte trist în ceea ce privește asasinarea unui om foarte bun, ambasadorul Andrey Karlov. A fost mai mult decât un ambasador obișnuit; un om natural, elegant în mod natural, un reprezentant bun al națiunii sale și al extraordinarei culturi rusești. L-am văzut acolo pentru prima dată și i-am admirat calitățile umane cu doar câteva secunde înainte să fie ucis.

R.: Cum de ai ajuns la acel eveniment care părea mai mult o rutină. O expoziție foto? Ai vrea să ne spui pe scurt ce s-a întâmplat?

B.O.: Expoziția de la Centrul de Artă Contemporană, denumită ”De la Kaliningrad la Kamceatca, prin ochii călătorilor” era foarte aproape de casa mea, la doar 150 de metri. Am decis să merg pentru că era în drumul meu și nu era departe nici de biroul AP din Ankara. Am întârziat vreo 15-20 de minute, discursurile deja începuseră. După ce a început să vorbească ambasadorul rus Andrey Karlov, m-am mutat mai aproape să-l fotografiez, gândindu-mă că fotografiile îmi vor fi folositoare în viitor pentru ilustrarea unor povești despre relațiile turco-ruse. Andrey Karlov vorbea foarte încet și, din ce mi-am dat seama, era vorba despre țara sau orașul său de baștină. Se oprea ocazional pentru a-i permite translatorului să îi reia vorbele în limba turcă. Îmi amintesc că mă gândeam cât de calm, modest și natural părea. Apoi au izbucnit împușcăturile într-o succesiune rapidă, era panică în rândul audienței! A fost groaznic! Trupul ambasadorului era pe podea, la câțiva metri de mine iar atacatorul chiar în față…

R.: Legat de asta, am o întrebare care poate suna ca un clișeu, poate a trebuit să răspunzi de multe ori la ea, dar nu îmi permit să o las deoparte: cum ai reușit să îți menții curajul și sângele rece și să faci fotografii în continuare, după împușcături? Ți-a fost frică? Cum a fost posibil să îți depășești instinctul de conservare?

B.O.: Desigur că am fost șocat la început, mi-a fost teamă și eram conștient de pericolul ca atacatorul să se întoarcă spre mine și să ne ucidă pe toți. Dar am încercat să stau calm și avansat puțin și l-am fotografiat pe acest om în timp ce își agresa audiența captivă și disperată. Mă gândeam poate la o mie de lucruri… Dar mă gândeam așa: sunt aici; chiar dacă sunt rănit sau ucis, sunt jurnalist. Trebuie să îmi fac meseria.

Puteam să fug fără să fac nici o fotografie… dar n-aș fi avut nici un răspuns potrivit dacă colegii sau publicul m-ar fi întrebat mai târziu de ce nu am făcut fotografii? Îmi era foarte, foarte cald, ca și când aș fi avut apă fiartă pe cap, apoi îmi era foarte, foarte frig… A fost extrem de periculos, ca și când ai sta în fața unui tanc în timp ce trage. A trebuit să calculez totul foarte repede și să decid ce trebuie să fac, dar mai ales ce pot să fac. Două situații extreme, între posibil și imposibil… Dar în același timp am înțeles că era vorba despre istorie, despre istoria aceea mare, un incident foarte, foarte important. Am decis să încerc ceva, ca un miracol. Am o încredere mare n mine și poate o forță interioară puternică…

R.: … și experiență, poate?

B.O.: Am fost fotograf pentru AP timp ce 30 de ani și am învățat multe despre ”acoperirea” evenimentelor dificile în Turcia și în Orientul Mijlociu. Ciocniri, cutremure, războaie, sport… În fața acestui atacator am decis să îmi fac meseria pentru că puteam fi rănit sau ucis dar cel puțin trebuia să reprezint ceea ce cred că înseamnă jurnalismul de calitate.

R.: Ce ai simțit în acel moment? S-a uitat la tine ucigașul ambasadorului?

B.O.: Îmi amintesc că am fost calm și atent, urmărind toate mișcările atacatorului, fața, și încercând să-l analizez și să decid ce să fac. Nu eram prea departe de el. Nu m-am mișcat repezit, am stat calm și am fotografiat.

R.: Ai putut să dormi în acea noapte? Știu, așa cum ai spus foarte scurt și tu, că ai o experiență vastă în ”heavy journalism”, cum să zic, în conflicte și războaie. Te-a ajutat asta? Te-a afectat acest incident tragic?

B.O.: Înainte de orice altceva, a trebuit să scriu la persoana întâi pentru AP, editat de șeful Biroului pentru Africa de Sud și totodată prietenul meu Chris Torchia, după povestea principală cu reporterul din Ankara, Suzan Fraser. Au urmat interviuri la AP Television, BBC, CNN International, Europe 1… N-am putut să dorm pentru că au sunat telefoanele non-stop. Pisicile mele au fost foarte nefericite din această cauză. Am decis să mi pun telefonul pe silent și să dorm două ore. Am reînceput dimineața devreme cu fotografii, interviuri și iarăși interviuri… De fapt, să știi că nici nu îmi place să vorbesc cu presa. Mi-am făcut munca și asta e tot. Ca să îți răspund la întrebare, am fost desigur foarte trist să văd un om bun ucis în fața mea dar această tragedie nu mi-a afectat sufletul sau viața. Sunt foarte sensibil dar totodată foarte solid. Am o forță interioară care se bazează pe încredere, pe valori morale și profesionale, o educație bună și un trecut curat.

R.: Ai lucrat vreodată în România?

B.O.: Din păcate, n-am fost niciodată în România. M-am oferit voluntar să vin în timpul Revoluției Române dar managerul AP din Turcia, Thalia Donas, o turcoaică de origine greacă, ”mama mea neoficială”, a spus doar atât: ”Nu te las să te duci, nu te las să mori! Uită de asta!”. Vorbea perfect franceza și limba noastră comună era franceza, nu turca. A făcut la fel când am vrut să merg în Algeria. M-a oprit de trei ori să iau misiuni în Algeria! ”Spune-le tuturor că nu te lasă mama ta. Eu sunt mama ta, nu AP!”

R.: Mulți fotojurnaliști români cred că se uită cu admirație la tine și îți admiră curajul și umanitatea, în același timp. Ai un mesaj pentru ei?

B.O.: Am avut câțiva prieteni români, sunt toți oameni foarte buni. Știu că aveți o cultură bogată, foarte apropiată de cultura mea turco-franceză și că aveți o țară frumoasă. Am spus multe despre cariera mea, despre modul în care înțeleg jurnalismul bun, cinstit și independent. Nu e nici o formula secretă. Jurnaliștii tineri trebuie să își construiască o încredere în sine reală, o educație bazată pe cultura din țara lor, pe valori umane comune, pe respect și multă muncă atunci când e nevoie, dar și pe speranță. Alexander Dubcek spunea: “Speranța moare ultima”.  Aș mai cita din Cemil Meric: “Doamnelor și domnilor, principala noastră îndatorire în viață este să fim fericiți și să-i facem și pe alții fericiți”. Pot să spun că am fost întotdeauna un om fericit și vesel și fericirea mă face puternic. Nu mi-am plecat niciodată capul, n-am cedat n fața fricii, am lucrat întotdeauna cu speranță.

ȘTIREA TA - Evenimentele nu se întâmplă doar în fața reporterilor profesioniști. Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite să vadă și alții ceea ce tu ai trait "live". Poți trimite prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

loading...
loading...
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

Publicitate

ACTUALITATE

LOCURI de MUNCĂ vacante în Alba: Peste 400 de posturi la Alba Iulia, Sebeş, Aiud, Blaj, Cugir, Cîmpeni

avatar

Publicat

locuri de munca

Agenţia pentru Ocuparea Forţei de Muncă Alba a transmis oferta de locuri de muncă disponibile în județul Alba, la data de 20 martie 2018.

Sunt vacante 440 locuri de muncă în județul Alba, în mai multe domenii.

Agenţia locală pentru ocuparea forţei de muncă Alba Iulia (202 posturi) – 0258 831 137

Tâmplar universal – Tîmplărie Rus SRL – 1

Muncitor necalificat la spargerea şi tăierea materialelor de construcţii – Teo Construct SRL – 4

Receptionist – Phoenix Imagistic SRL – 1

Muncitor necalificat la asamblarea, montarea pieselor – Pema Electrotehnic SRL – 10

Femeie de serviciu – Pema Electrotehnic SRL – 1

Electrician echipamente electrice si energetice – Pema Electrotehnic SRL – 2

Confectioner cablaje auto – Pema Electrotehnic SRL-5

Manipulant marfuri – Geraico Prod Com SRL-1

Electrician protectie relee, automatizari si masuratori electrice – Ecovolt SRL-2

Muncitor necalificat la demolarea cladirilor, captuseli zidarie, placi mozaic, faianta, gresie, parchet – Donedo Cons Sr.-1

Ajutor bucatar – Complete Pizza SRL-2

Încarcator-descarcator – Apulum SA-1

Agent curatenie cladiri si mijloace de transport – Alfa & Omega Group SRL-1

Lucrator comercial – Timardinu SRL-1

Zidar pietrar – Mart Cons SRL-2

Muncitor necalificat la demolarea cladirilor, captuseli zidarie, placi mozaic, faianta, gresie, parchet – Mart Cons SRL-2

Fierar betonist – Mart Cons SRL-1

Dulgher (exclusiv restaurator) – Mart Cons SRL-1

Confectioner-asamblor articole din textile – Donna Conffezioni SRL-10

Manipulant marfuri-Transilvania General Import-Export SRL-2

Zugrav – Primex Invest SRL-2

Zidar pietrar – Primex Invest SRL-2

Mecanic auto – Primex Invest SRL-2

Lucrator pentru drumuri si cai ferate – Primex Invest SRL-2

Instalator încalzire centrala si gaze – Primex Invest SRL-2

Dulgher (exclusiv restaurator) – Primex Invest SRL-2

Agent curatenie cladiri si mijloace de transport – Lucateam Group SRL-3

Mecanic utilaj – Florea Grup SRL-1

Muncitor necalificat la întretinerea de drumuri, sosele, poduri, baraje – Florea Grup SRL-10

Tâmplar universal – Timplarie-Pascu SRL-2

Ajutor bucatar – Brief Pollo&Caffe SRL-3

Lucrator bucatarie (spalator vase mari) – Madpan 70 SRL-2

Brutar – Madpan 70 SRL-2

Muncitor necalificat la spargerea si taierea materialelor de constructii – Ledtrading  SRL-1

Electrician de întretinere si reparatii – Ledtrading  SRL-1

Masinist la masini pentru terasamente (ifronist) – Drumuri şi Poduri Locale Alba SA-1

Inginer cai ferate, drumuri si poduri – Drumuri şi Poduri Locale Alba SA-3

Electromecanic automatizari si telecomunicatii – Drumuri şi Poduri Locale Alba SA-1

Croitor – Apud Deum SRL-1

Muncitor necalificat la demolarea cladirilor, captuseli zidarie, placi mozaic, faianta, gresie, parchet – Urban Construct Transilvania SRL-2

Masinist la masini pentru terasamente (ifronist) – Urban Construct Transilvania SRL-1

Fierar/potcovar – Urban Construct Transilvania SRL-2

Dulgher (exclusiv restaurator) – Urban Construct Transilvania SRL-2

Masinist la masini pentru terasamente (ifronist) – Urban Logistic Transilvania SRL-1

Receptionist – Kinetic Vital Plus SRL-2

Maseur – Kinetic Vital Plus SRL-2

Contabil – Kinetic Vital Plus SRL-1

Receptionist – Kinetic Bio Point SRL-2

Maseur – Kinetic Bio Point SRL-1

Contabil – Kinetic Bio Point SRL-1

Tehnician instalatii în constructii – Instalzila SRL-2

Strungar la masini de prelucrat în coordonate – Yana-Ius SRL-1

Lacatus-montator masini electrice rotative, transformatoare si aparataj electric – Yana-Ius SRL-1

Electromecanic masini si echipamente electrice – Yana-Ius SRL-1

Electrician de întretinere si reparatii – Yana-Ius SRL-1

Peisagist – Gradina Cu Flori SRL-1

Agent de securitate – Europa Guard SRL-3

Controlor poarta – Europa Guard SRL-1

Ambalator manual – Ipec SA-10

Fasonator produse ceramice – Ipec SA-5

Functionar administrativ – Azets Insight SRL-15

Economist în economie generala – Azets Insight SRL-12

Economist în economie generala – Satrotec SRL-1

Sef schimb – Satrotec SRL-1

Referent de specialitate financiar-contabilitate – Satrotec SRL-1

Muncitor necalificat la asamblarea, montarea pieselor – Satrotec SRL-20

Inginer productie – Satrotec SRL-1

Analist ajutor – Satrotec SRL-1

Agent de vânzari – Satrotec SRL-1

Operator calitate flux – Satrotec SRL-1

Operator mase plastice – Satrotec SRL-1

Reglor la masini de prelucrare mase plastice – Satrotec SRL-4

Sculer-matriter – Satrotec SRL-1

Sef formatie – Satrotec SRL-3

Specialist in achizitii – Satrotec SRL-1

Tehnician normare, salarizare, organizare – Satrotec SRL-1

AJOFM Punct de lucru Aiud (64 de posturi) – 0725.225.882

Zidar pietrar- Marc Construct SRL-1

Muncitor necalificat la demolarea cladirilor, captuseli zidarie, placi mozaic, faianta, gresie, parchet- Marc Construct SRL-3

Dulgher restaurator- Marc Construct SRL-1

Ucenic – bucătar- Gea Event SRL-10

Confectioner articole din piele si înlocuitori- Conf Ricami Nada SRL-15

Zidar rosar-tencuitor- Luca Construct SRL-3

Muncitor necalificat la demolarea cladirilor, captuseli zidarie, placi mozaic, faianta, gresie, parchet- Luca Construct SRL-3

Dulgher (exclusiv restaurator)- Luca Construct SRL-3

Electrician de întretinere si reparatii- I & L Tehnoconsulting SRL-2

Inginer mecanic- I & L Tehnoconsulting SRL-1

Lacatus mecanic- I & L Tehnoconsulting SRL-2

Ucenic – confecţioner-asamblor articole din textile – Top Sport Clothing SRL – 20

AJOFM – Punct de lucru Blaj (48 de posturi) – 0725.225.883

Muncitor necalificat la spargerea si taierea materialelor de constructii – Rai Olteanu SRL-2

Zugrav- Almax Group SRL-1

Muncitor necalificat la demolarea cladirilor, captuseli zidarie, placi mozaic, faianta, gresie, parchet- Almax Group SRL-1

Manipulant marfuri- Albatros Gold SRL-2

Macelar- Hobor SRL-1

Lucrator comercial- Hobor SRL-1

Functionar administrativ- Hobor SRL-1

Tehnician veterinar-Cabinet Medical Veterinar Dr.Calinescu Luminita-1

Medic veterinar-Cabinet Medical Veterinar Dr.Calinescu Luminita-1

Electrician De Întretinere Si Reparatii- Bosch Rexroth SRL-5

Inginer Productie- Bosch Rexroth SRL -5

Inginer Mecanic- Bosch Rexroth SRL -5

Mecanic Utilaj- Bosch Rexroth SRL -5

Operator La Masini-Unelte Cu Comanda Numerica- Bosch Rexroth SRL -5

Operator La Masini-Unelte Semiautomate Si Automate- Bosch Rexroth SRL -10

Planificator/Specialist Plan Sinteze- Bosch Rexroth SRL -2

AFOJM – Punct de lucru Sebeş (65 de posturi) – 0725.225.885

Vânzător- Europan Traian & Delia SRL-1

Ospatar (chelner)- Europan Traian & Delia SRL-1

Ajutor bucatar- Europan Traian & Delia SRL-2

Electrician de întretinere în constructii- Elbo Electric SRL-1

Ambalator manual- Alpin 57 Lux SRL-5

Muncitor necalificat în industria confectiilor-A.G.R. Pelletterie Sebeş SRL-5

Marochiner-confectioner marochinarie, dupa comanda-A.G.R. Pelletterie Sebeş SRL-5

Asamblator-montator articole marochinarie-A.G.R. Pelletterie Sebeş SRL-5

Lucrator bucatarie (spalator vase mari)- Certa Cons SRL-1

Camerista hotel- Certa Cons SRL-1

Bucatar- Certa Cons SRL-1

Tehnician/tehnician responsabil afacere, metode logistica- Star Assembly SRL-1

Sef birou calificare si recalificare- Star Assembly SRL-1

Montator subansamble- Star Assembly SRL-3

Lacatus mecanic de întretinere si reparatii universale- Star Assembly SRL-1

Electrician de întretinere si reparatii- Star Assembly SRL-1

Ospatar (chelner)- Brief Pollo&Caffe SRL-3

Barman- Brief Pollo&Caffe SRL-2

Muncitor necalificat la ambalarea produselor solide si semisolide- Holzindustrie Schweighofer Bucuresti SRL-10

Zidar pietrar- Elis Pavaje SRL-10

Pavator- Elis Pavaje SRL-10

Punct de lucru Cugir (48 de posturi) – 0725 225 881

Sudor – Societatea Uzina Mecanică Cugir SA-1

Sofer de autoturisme si camionete- M&C Eco Paper SRL-1

Ambalator manual- M&C Eco Paper SRL-2

Încarcator-descarcator- Elit SRL-10

Ambalator manual- Elit SRL-11

Manipulant marfuri- Elit SRL-14

Controlor calitate- Star Transmission SRL-1

Operator la masini-unelte cu comanda numerica- Star Transmission SRL-5

Asistent manager- Cordea Construct SRL-1

Operator procesare text si imagine- Gigapixel Art SRL-2

ALOFM Cîmpeni (13 posturi) – 0725 225 884

Femeie de serviciu- Larisa Star Srl-1

Sofer autobuz- Arieşul SA-2

Lucrator comercial- Arieşul SA-1

Sef serviciu aprovizionare-desfacere- By Concepto Mobili SRL-1

Magaziner- By Concepto Mobili SRL-1

Inspector de specialitate în administratia publica-Comuna Arieşeni-1

Lucrator comercial-M & N Anca Store SRL-1

Economist banca-CAR Credit Teiuş-1

Sofer autocamion/masina de mare tonaj- Bianico Silv SRL-1

Lucrator pentru salubrizare- Salubritate Apuseni SRL-3

 

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Reprezentanţi ai instanţelor din Alba s-au perfecţionat în materia insolvenţei şi cadastrului

avatar

Publicat

curtea de apel alba

Magistraţi cu atribuţii de judecător sindic din cadrul Curţii de Apel Alba Iulia şi tribunalelor din circumscripţie au participat, în perioada 16-18 martie 2018, la seminarul de pregătire profesională „Noutăţi legislative cu influenţe în procedura insolvenţei” organizat de Uniunea Naţională a Practicienilor în Insolvenţă (Filialele Hunedoara, Alba, Sibiu, Dolj), la Geoagiu Băi.

Din partea Curţii de Apel Alba Iulia, judecătorul Livia Daniela Mocan a susţinut tema „Principalele atribuţii ale judecătorului sindic”.

La seminar au participat magistraţi, practicieni în insolvenţă, alţi specialişti în domeniu şi au fost prezentate şi dezbătute teme de actualitate şi de maxim interes în procedura insolvenţei.

De asemenea, Curtea de Apel Alba Iulia a participat, în perioada 15-16 martie, la Deva, ca organizator, alături de Oficiile de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Hunedoara şi Timiş, Centrul de perfecţionare, instruire şi formare a specialiştilor în cadastru agricol „PIFCA” Timişoara şi Asociaţia Evaluatorilor Funciari din România, la „Conferinţa comună destinată judecătorilor, experţilor tehnici judiciari din domeniul cadastrului, topografiei şi geodeziei şi reprezentaţilor Oficiilor de Cadastru şi Publicitate Imobiliară”.

Au participat judecători din circumscripţia Curţii de Apel Alba Iulia, experţi  tehnici judiciari din judeţele Hunedoara, Alba, Sibiu, Tulcea, Bihor, Arad, Suceava, Arad, Timiş, Bucureşti, directori ai Oficiilor de cadastru Hunedoara, Alba, Timiş, Botoşani şi Harghita. S-a urmărit înţelegerea procedurilor de fundamentare, de realizare şi interpretare a expertizelor tehnice judiciare, pentru  încadrarea acestora în sistemul unitar de cadastru şi carte funciară ca sistem de importanţă naţională şi constituirea acestora ca instrumente facile în mâna judecătorilor ca şi contribuţie importantă în înfăptuirea actului de justiţie în România, transmit reprezentanţii Curţii de Apel Alba Iulia.

Un aspect important al acestui eveniment a fost prezentarea ca exemplu de bune practici a „Ghidului expertului tehnic judiciar din domeniul topografiei, cadastrului şi geodeziei”, elaborat de Curtea de Apel Timişoara împreună cu Centrul „PIFCA” Timişoara, „AEF ” România, impactul acestui model la nivelul instanţelor de judecată fiind reliefat de judecătorul Erica Nistor, preşedintele Curţii de Apel Timişoara şi judecătorul Cristian Pup, purtătorul de cuvânt al Curţii de Apel Timişoara.

Judecătorul Aurelian Gheorghe Mocan, vicepreşedinte al Curţii de Apel Alba Iulia, a subliniat necesitatea unui dialog instituţional între corpul experţilor tehnici şi magistraţi pentru găsirea unor soluţii comune unitare pentru recompensarea echitabilă a muncii expertului şi efectuarea expertizelor dispuse de instanţe în timp util.

“Implicarea judecătorilor Curţii de Apel Alba Iulia în seminariile şi conferinţele organizate în domeniile de activitate în care aceştia sunt specializaţi reprezintă un aport valoric important adus acestor manifestări care au ca scop perfecţionarea profesională a specialiştilor din respectivele  domenii de maxim interes şi implicit creşterea calităţii activităţilor judiciare desfăşurate de aceştia în beneficiul direct a cetăţeanului”, mai precizează sursele citate.

Citește mai departe
Publicitate star transmission

ACTUALITATE

VINERI: Conferința „Tipografiile de la Alba Iulia și Blaj, centre transilvane de erudiție”

avatar

Publicat

Protopopiatul Român Unit cu Roma, Greco-Catolic din Alba Iulia organizează, cu ocazia Anului centenar 2018, seria de conferințe “Alba Iulia şi Marea Unire”. Al doilea eveniment de acest fel este conferința “Tipografiile de la Alba Iulia și Blaj, centre transilvane de erudiție” şi se desfăşoară vineri, 23 martie, la Alba Iulia.

Conferințele se vor desfășura pe parcursul anului 2018 pe diferite teme și vor fi susținute de specialiști în domeniu.

Evenimentul de vineri, de la ora 19.00, ce va avea loc în Parohia Română Unită cu Roma, Greco-Catolică Alba Iulia I (str. Septimius Severus nr. 8, Alba Iulia), va fi susținut de prof. univ. dr. Eva Mârza de la Facultatea de Istorie si Filologie a Universităţii „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia.

A fost bibliotecar la Muzeul Naţional al Unirii (1975-1992), conferenţiar, profesor universitar la Catedra de Istorie a UAB (1992-2014), conducător de doctorate, decanul Facultăţii de Istorie şi Filologie (2000-2004), şef Catedra de Istorie (2004-2008) şi prodecan la Facultatea de Istorie şi Filologie a Universităţii „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia (2008-2012). Ulterior, a devenit director de Şcoală Doctorală de Istorie, transmit organizatorii.

“Munca de cercetare desfășurată de profesor universitar Eva Mârza a vizat istoria culturii, în special istoria bibliotecilor, istoria cărţii manuscrise şi tipărite pe teritoriul românesc dar şi în Europa. S-a ocupat de asemenea de paleografie chirilică, limba slavă – limba izvoarelor istorice, muzeologie. A publicat cărți, studii în volume colective, articole în țară și străinătate și a condus proiecte finanţate de UEFISCDI în domeniul Istoria culturii”, precizează reprezentanţii Protopopiatului.

Citește mai departe
Publicitate

STIREA TA

FOTO Ştirea ta: Musai cu galoși la Partoș. Bălți până la gleznă, noroi și gropi pe o stradă din Alba Iulia

avatar

Publicat

Plină de gropi, noroi și bălți cu apa care îți trece de glezne. Așa arată strada 11 Iunie din cartierul albaiulian Partoș, spre disperarea celor care locuiesc în zonă și care nu știu cum să rezolve situația. Pentru că administrația locală nu a luat atitudine în acest caz, oamenii au încercat să acopere gropile cu piatră adusă de ei. 

„Ne-am săturat de promisiunile viceprimarului Pleșa și a celor din Primăria Alba Iulia, cum că o să ne facă drumul. Din cât știm noi după ce s-a finalizat proiectul stației de epurare din apropiere, trebuia să fie asfaltat aici, așa ne-a spus primarul Mircea Hava, ne-a și arătat proiectul.  Noi credem ca s-au luat banii și strada nu s-a mai făcut” spun cei care locuiesc în zonă.

Oamenii se confruntă cu această problemă la fiecare ploaie. Pentru că s-au săturat să ceară ajutor au adus câțiva saci ci piatră și au umplut o parte din bălți.

„Am ajuns să ne astupăm singuri gropile ca să putem duce copiii la școală. Suntem la 100 de metri de Alba Iulia,  nu se poate așa ceva” mai spun aceștia.

 

 

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Peste 500 de şoferi amendaţi în judeţul Alba. Ce reguli nu au respectat, în trafic

avatar

Publicat

actiune Politia verificare trafic

Poliţiştii din Alba au aplicat peste 550 de sancţiuni participanților la traficul rutier care au ignorat regulile privind utilizarea centurii de siguranţă şi folosirea telefonului mobil.

În perioada 12 – 18 martie, în conformitate cu Programul European TISPOL – SETBEALT, poliţiştii din judeţul Alba au desfășurat o acţiune ce a avut ca scop impunerea utilizării centurilor de siguranţă și a dispozitivelor de retenție omologate precum şi folosirea telefoanelor mobile echipate cu accesorii de tip ”mâini libere”, transmite IPJ Alba.

În cadrul acţiunii, poliţiştii au verificat 2.907 autovehicule şi au aplicat, în total 1.421 de sancțiuni contravenţionale şi au constatat 21 de infracțiuni rutiere.

Dintre amenzile aplicate, 531 au fost pentru neutilizarea centurii de siguranţă, 39 pentru folosirea telefonului mobil fără dispozitiv ”mâini libere”, iar restul pentru alte abateri de la normele legale privind circulaţia pe drumurile publice.

Din cele 21 de infracțiuni, 6 au fost de conducere sub influenţa alcoolului, 10 de conducere fără permis şi 5 de conducerea unui autovehicul neînmatriculat.

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate