Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

DSVSA trece la controlarea unităților care comercializează produse alimentare de origine animală. Măsurile dispuse de inspectori

Publicat

dsvsa alba sanitar veterinar Odată cu venirea sărbătorilor de iarnă crește și consumul de alimente de origine animală. Pentru a evita probleme care pot apărea în această perioadă,  inspectori din cadrul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Alba vor verifica, în baza unui program bine stabilit, modul în care se produc, depozitează, transportă și valorifică carnea de porc destinată consumului uman.

Acțiunile de supraveghere și control, pentru verificarea respectării condițiilor sanitare veterinare se vor desfăşura în târgurile de animale, piețele agroalimentare, unitățile de comercializare a produselor alimentare de origine animală (carmangerii, măcelarii, magazine alimentare, supermartketuri etc.) precum și din unitățile de alimentație publică, de tipul restaurantelor, cantinelor,bufetelor etc.

Controalele oficiale vor urmări , în principal aspecte legate de :
-condițiile sanitar veterinare de funcționare a unităților care comercializează produse de origine animală.
-condițiile de funcționare a unităților înregistrate sanitar veterinar din sectorul alimentației publice, a pensiunilor agroturistice, unde se vor organiza mese festive, precum și a piețelor agroalimentare în care se comercializează produse de origine animală
– modul în care sunt respectate condițiile sanitar veterinare în târgurile organizate pentru vânzarea animalelor vii

În cazul în care în urma controalelor oficiale sunt identificate neconformități, vor fi dispuse măsuri în conformitate cu legislația în vigoare (retragere/confiscare produselor alimentare, sancționare contravențională, suspendarea sau interzicerea activității unităților etc)

De asemenea, față de verificările dispuse în sensul celor prezentate anterior, o atenție deosebita se acordă în această perioadă asupra modului în care se efectuează examenul trichineloscopic a cărnii rezultate din sacrificări pentru consum propriu, din gospodăriile populației, fapt pentru care DSVSA Alba a dispus următoarele măsuri:
-Instruirea sub semnătură în cadrul LSVSA județean a personalului sanitar veterinar de pe raza județului Alba care efectuează examen pentru identificarea Trichinella spp. conform prevederilor legislației în vigoare;
-Suplimentarea personalului sanitar veterinar din cadrul Circumscripțiilor Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor teritoriale cu personal de specialitate din cadrul DSVSA Alba în vederea asigurării efectuării în bune condiții a examenului trichineloscopic;
Asigurarea unui program de permanență, începând cu data 5 decembrie la sediul LSVSA Alba din cadrul DSVSA Alba. în vederea confirmării probelor pozitive.

La nivelul județului Alba, examenul trichineloscopic se efectuează în cadrul Circumscripțiilor sanitar veterinare și pentru Siguranța Alimentelor din localitătile Cîmpeni, Teiuș, Aiud, Sebeș, Blaj având un program de lucru între orele 8.00-16.00, în cursul săptămânii (luni-vineri), iar sâmbăta între orele 9.00-15.00.

Pe lângă aceste circumscripții, în județul Alba examenul trichineloscopic mai poate fi efectuat și în cadrul Cabinetelor Medicale Veterinare private care funcționează atât la nivelul orașelor cât și la nivelul comunelor din județ.

În municipiul Alba Iulia examenul trichineloscopic se poate efectua la următoarele cabinete medical veterinare: SC Mart Vet SRL, Alba Iulia, Calea Motilor, nr.108; SC Canis Vet SRL,loc.Alba Iulia, str.Milenium,nr.2 ; Roman Help Vet Alba Iulia, str. Livezii, nr. 59A; CMV Filimon Dorin Alba Iulia, str.Ansberg,nr.6; SC Albavet SA Alba Iulia,str. V.Goldis,nr.9; CMV Dr. Cornea Clinic Vet Alba Iulia, str. Closca,nr.19.

În acest context, pentru evitarea posibilelor toxiinfecții alimentare și evitarea posibilei infestări cu Trichinella spp. Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Alba recomandă tuturor consumatorilor :
Efectuarea examenului trichineloscopic asupra cărnii rezultate din sacrificări pentru consum propriu, din gosposdăriile populației, precum și a cumpărării de carne și produse de origine animala obținute numai din unități autorizate/înregistrate sanitar veterinar.
Consumul de carne de porc numai după ce a fost supusa examenului trichilescopic cu rezultat negativ, evitând în acest fel riscul major de îmbolnăvire de trichineloză.
Pentru porcii diagnosticați cu trichineloză, proprietarii pot solicita despăgubirea acestora conform prevederilor HG. 1214/2009 cu condiţia să fie identificaţi (crotaliaţi) şi înregistraţi în B.N.D. şi să deţină documente sanitar veterinare conform legislației sanitar veterinare.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax