Connect with us
Advertisement

Actualitate

1-14 august: Tabăra de restaurare a arhitecturii tradiționale de la Corna, Roșia Montană, ediția a II-a. Program

Publicat

anunt 2015 Între 1 și 14 august se desfășoară Tabăra de Restaurare a arhitecturii tradiționale de la Corna, comuna Roșia Montană, aflată la a doua ediție. 27 de studenți din centrele universitare de la Cluj Napoca, Iași și București vor participa la restaurarea arhitecturii tradiționale prin lucrări de conservare-restaurare la clădiri tradiționale, relevee, excursii de studiu, acțiuni de documentare a obiectivelor importante din Corna și promovarea lor în rândul turiștilor.

Satul Corna este amplasamentul iazului de decantare al cianurii din proiectul minier de exploatare a aurului de la Roșia Montana. Satul Corna traiește de 15 ani sub amenințarea începerii proiectului minier al companiei Roșia Montană Gold Corporation, care intenționează să exploateze masiv și rapid aurul, cu distrugeri iremediabile ale mediului, patrimoniului istoric, arheologic, arhitectural, cultural și urbanistic deținut de Roșia Montană. Peste jumătate din casele din Corna au fost deja demolate, fără ca proiectul minier să fie demarat iar demolările continuă, afectând grav patrimoniul cultural al zonei. În acest context, tabăra își propune documentarea si valorificarea patrimoniului cultural din satul Corna și chiar promovarea lui prin intermediul materialelor informative (pliante, hărți) editate în timpul taberei. În acest an provocarea cea mare este renovarea Căminului Cultural din Corna, pe lângă finalizarea lucrărilor începute anul trecut la gospodăria tradițională.

Activitatea principală a proiectului este, la fel ca și anul trecut, practica în restaurarea arhitecturii tradiționale prin lucrări de conservare-restaurare la clădiri tradiționale, relevee, excursii de studiu, acțiuni de documentare a obiectivelor importante din Corna și promovarea lor în rândul turiștilor.

La tabără vor participa 27 de studenți de la arhitectură din centrele universitare de la Cluj Napoca, Iași și București. Cazarea se va face în incinta școlii generale din Corna, pusă la dispoziție de către Primăria Roșia Montană.

În acest an studenții vor renova Căminul Cultural din Corna, unde după tabără va avea loc un concert acustic în cadrul Festivalului Fân Fest. Pe lângă munca efectivă a studenților, ajutor și suport logistic vor mai acorda și Primăria comunei Roșia Montană, parohia ortodoxă Corna și localnicii, toți dându-și mâna pentru a repune în funcțiune această clădire publică.

Tabăra de la Corna, Roșia Montană se adresează studenţilor la arhitectură, istorie, foto, tinerilor profesionişti în domeniul patrimoniului cultural dar și liceenilor, voluntarilor români sau străini doritori să contribuie la salvarea zonei.

Program:

1 august – sosirea participanților la RYMA în Cetate, foc de tabără

2 august – plecarea spre Roșia Montană

3 – 14 august – cursuri teoretice și practice în restaurarea arhitecturii tradiționale prin lucrări de conservare-restaurare ( tencuieli, cărămidă, moblier din lemn, amenajarea gospodăriei tradiționale) acțiuni de documentare și promovare a patrimoniului cultural al satului Corna

15 august – închiderea taberei cu un concert acustic în Căminul Cultural din Corna, în cadrul Festivalului Fân Fest

Tabăra este organizată de Asociația R.Y.M.A. și are ca îndrumători pe arhitect Cristina Anghel (Asociația R.Y.M.A.), arhitect Ștefan Balici (Asociația Arhitectură, Restaurare, Arheologie), Fidias Vasquez – restaurator lemn și piatră, Dan Anghel – restaurator ceramică.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement