Eveniment
1.900 de misiuni ale pompierilor din Alba, în primele nouă luni ale anului. Bilanțul intervențiilor
1.900 de misiuni ale pompierilor din Alba, în primele nouă luni ale anului. Reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Alba au prezentat joi, 31 octombrie, un bilanț privind misiunile desfășurate în primele 9 luni ale anului.
Potrivit reprezentanților inspectoratului, în primele 9 luni ale anului 2024, la nivelul ISU Alba s-au înregistrat 1.901 misiuni și acțiuni de intervenție din care:
- 216 incendii;
- 240 incendii de vegetație uscată/păduri/fond forestier;
- 131 misiuni pentru asistență persoane;
- 64 misiuni la inundații și fenomene meteo periculoase;
- 16 salvări de animale;
- 1.234 alte tipuri de intervenții.
În decursul acestor 9 luni, în urma misiunilor și acțiunilor de intervenție pompierilor militari, au fost salvate bunuri în valoare de peste 68 milioane lei, iar valoarea bunurilor distruse fiind de aproape 25,6 milioane lei.
De asemenea, au fost salvate 115 persoane din care 7 fiind salvate din incedii, iar în urma accidentelor rutiere s-au înregistrat 93 de persoane rănite și din nefericire, 13 persoane decedate.
În luna septembrie a anului 2024 ISU Alba a participat cu forțe și mijloace în județul Galați în sprijinul populației afectate de inundațiile provocate de ploile abundente cu 86 militari, 1 Camion, 2 Microbuze, 1 Autospecială Muncă Operativă.
Activitățile desfășurate la nivelul dispeceratului ISU și la nivelul fiecărei subunități de intervenție
La nivelul dispeceratului comun ISU – SAJ în primele 9 luni ale anului au fost gestionate de către dispecerii ISU un număr de peste 17.000 apeluri, o medie de aproape 1.900 apeluri / lună, au fost transmise 25 mesaje de avertizare prin sistemul RO-ALERT (6 mesaje privind fenomenele hidro-meteo periculoase, 19 mesaje despre prezența unor animale sălbatice periculoase).
Totodată au fost transmise populației 259 informări, atenționări și avertizări emise de ANM (Administratia Nationala de Meteorologie) și INHGA (Institulul National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor), privind fenomenele prognozate pentru județul Alba, transmise către Comitetele Locale pentru Situații de Urgență și instituțiile cu atribuții în gestionarea situațiilor de urgență generate de fenomenele hidrometeorologice periculoase (186 meteo și 73 hidro).
Echipajele SMURD au fost solicitate să intervină în 6.695 situații, fiind asistate medical un număr de 6.567 persoane.
Pe fondul lipsei precipitațiilor s-au înregistrat scăderi a nivelului apei din fântâni, iar la solicitarea Comitetelor Locale pentru Situații de Urgență, ISU Alba a efectuat un număr de 23 de transporturi de apă menajeră.
Detașamentul de pompieri Alba Iulia:
Asigură prin echipajele specializate din organigramă intervenția în situații de urgență, situații de protecție civilă și prim-ajutor, într-un raion de intervenție compus din 11 unități administrativ-teritoriale, cu o suprafață de peste 1.000 km pătrați și o populație de aproximativ 96 mii locuitori.
Principalele tipuri de risc potențial generatoare de situații de urgență identificate la nivelul raionului de intervenție al subunității sunt incendiile, accidentele pe căile de transport (raionul fiind străbătut de autostrada A10 și DN 1), incendii de vegetație uscată – inclusiv la fondul forestier, inundații, respectiv accidente, avarii, explozii şi incendii în activităţi de transport şi depozitare produse periculoase.
Detașamentul de pompieri Aiud:
Are în componență Garda de Intervenție Aiud și Garda de Intervenție Blaj(cu sediu independent) și asigură prin echipajele specializate din organigramă, intervenția în situații de urgență, inclusiv prim-ajutor, în două raioane de intervenție astfel:
– raionul Gărzii de intervenție Aiud este compus din 15 de unități administrativ-teritoriale, cu o suprafață totală de peste 1.000 km pătrați și o populație de aproape 72.000 de locuitori.
Principalele tipuri de risc potențial generatoare de situații de urgență identificate la nivelul raionului de intervenție al subunității sunt incendiile, accidentele pe căile de transport (raionul este străbătut de autostrada A10, DN 1 și DN 7), incendii de vegetație uscată – inclusiv la fondul forestier, inundații, respectiv accidente, avarii, explozii şi incendii în activităţi de transport şi depozitare produse periculoase (în special depozitul de hidrocarburi SC Oscar Downstream Războieni – obiectiv SEVESO);
În vederea respectării criteriilor de performanță prevăzute de OMAI nr. 360/2004, cu modificările și completările ulterioare, având în vedere timpul de răspuns, în baza unui Plan de intervenție comună, ISU Cluj, prin Detașamentul de Pompieri Turda asigură intervenția în etapa I pe autostrada A10, pe sensul de mers Turda Teiuș.
– raionul Gărzii de intervenție Blaj este compus din 13 de unități administrativ-teritoriale, cu o suprafață totală de aproximativ 1.000 km pătrați și o populație de aproape 50.000 de locuitori.
Principalele riscuri potențial generatoare de situații de urgență sunt reprezentate de incendii, incendii de vegetație uscată – inclusiv la fondul forestier, inundații, respectiv accidente pe căile de transport.
Tot în baza unui Plan de intervenție comună, pe raza UAT Cetatea de Baltă, intervenția în etapa I este asigurată de ISU Mureș, prin Secția de Pompieri Târnăveni.
Secția de pompieri Sebeș și Punctul de lucru Cugir:
Secția de pompieri Sebeș este o structură operativă de intervenție din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Unirea” al județului Alba, care mai are în componență Punctul de lucru SMURD Cugir și pe timpul sezonului de iarnă, Punctul de lucru temporar SMURD Șureanu.
Subunitatea asigură prin echipajele specializate intervenția în situații de urgență, situații de protecție civilă și prim-ajutor, într-un raion de intervenție compus din 16 unități administrativ-teritoriale, cu o suprafață de peste 1.500 km pătrați și o populație de aproximativ 68.000 locuitori.
Principalele tipuri de risc potențial generatoare de situații de urgență identificate la nivelul raionului de intervenție al subunității sunt incendiile, accidentele pe căile de transport (raionul fiind străbătut de autostrada A1, A10, DN 1 și DN 7), incendii de vegetație uscată – inclusiv la fondul forestier, inundații, respectiv accidente, avarii, explozii şi incendii în activităţi de transport şi depozitare produse periculoase, accidente chimice.
Secția de pompieri Câmpeni:
Secția de pompieri Câmpeni este o structură operativă de intervenție din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Unirea” al județului Alba, situată în orașul Câmpeni, județul Alba.
Subunitatea asigură prin echipajele specializate din organigramă, intervenția în situații de urgență, inclusiv prim-ajutor, într-un raion de intervenție compus din 22 de unități administrativ-teritoriale, din care 3 orașe și 19 comune, cu o suprafață totală de peste 1.400 km pătrați și o populație de aproape 50.000 de locuitori.
Principalele riscuri potențial generatoare de situații de urgență sunt reprezentate de incendii, incendii de vegetație uscată – inclusiv la fondul forestier, inundații și accidente pe căile de transport rutier.
În vederea respectării criteriilor de performanță prevăzute de OMAI nr. 360/2004, cu modificările și completările ulterioare, având în vedere timpul de răspuns, pe raza UAT Ocoliș și Poșaga, în baza unui Plan de intervenție comună, intervenția în etapa I este asigurată de ISU Cluj, prin Detașamentul de Pompieri Turda.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News