Uncategorized
10.000 de euro de la Guvern pentru tinerii afacerişti
Tinerii întreprinzători care îşi propun să înceapă o afacere sunt sprijiniţi de stat prin oferirea unei alocaţii financiare nerambursabile, reprezentând cel mult 50% din valoarea proiectului de investiţii pe care-l propune, dar nu mai mult de 10.000 de euro.
„Cu alte cuvinte, cine are o idee foarte bună de afaceri, un plan credibil care aduce plus-valoare şi locuri de muncă în economie şi este tânăr poate beneficia, repet, de acest sprijin de până la 10.000 de euro. Dar, atenţie, banii aceştia nu sunt bani cash care se dau unui tânăr în mână, ci se dau doar dacă proiectul de afaceri este apreciat ca fiind unul care creează locuri de muncă şi are perspectivă.
Banii se consemnează într-un cont la o bancă şi de acolo pe bază de factură pot fi plătite numai cheltuieli legate de achiziţionarea de echipamente sau utilaje pentru dezvoltarea afacerii sau pentru plata salariilor, cu dovezi şi nu pentru a fi cheltuiţi în altă parte. De asemenea, tinerii pot beneficia de credite bancare cu sprijinul statului în forma garanţiilor de stat pentru a putea să-şi dezvolte afacerea” a explicat senatorul Alexandru Pereş.
Acest sprijin financiar oferit de Guvern urmăresşte să impulsioneze tinerii să acceseze fonduri europene pe proiecte care stau la îndemâna lor şi care sunt la dispoziţia României. Pentru 2011, sunt alocaţi bani pentru un număr de 1.100 firme ale tinerilor. Aceşti bani vor fi la dispoziţia Ministerului Economiei, prin Agenţia pentru IMM-uri, pentru a sprijini tinerii pentru înfiinţarea a cel puţin 1.100 de firme.
„Acuma, tânărul are nişte obligaţii. În primul rând, acel tânăr întreprinzător care beneficiază de sprijinul statului, trebuie să angajeze cel puţin doi salariaţi. Iar, în al doilea rând, trebuie să reinvestească cel puţin 50% din profitul realizat în anul precedent.
Concret, jumătate din profit este investit pentru a crea alte locuri de muncă. Deci statul te sprijină la început ca, la rândul tău, să sprijini după aceea pe alţii. Iar, în momentul în care cifra de afaceri depăşeşte 500.000 de euro, nu mai beneficiezi de facilităţi din partea statului. Se consideră că statul te-a ajutat suficient să ieşi din starea in care ai fost, nu ai avut un loc de muncă, nu ai avut o firmă, acuma ai o firmă, mergi pe picioarele tale, vin alţii cu banii pe care i-am pus deoparte şi-i sprijinim să-şi dezvolte afacerea”, a completat Alexandru Pereş.
Acesta a precizat că vor fi încurajate doar acele activităţi direct productive inovatoare care aduc plus-valoare în economie si locuri de muncă. Nu sprijinim pariuri, jocuri de noroc, nu dăm bani cash să meargă la chefuri cu banii, ci doar bani pe bază de proiect, consemnaţi în cont şi pentru plata echipamentelor, pentru dezvoltarea producţiei.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News