Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

10 mai 1877, Ziua Independenței României, plătită cu sânge. Discursul memorabil al lui Mihail Kogălniceanu

Publicat

Acum 143 de ani, la data de 10 mai 1877, Senatul României adopta declarația de independență a României, proclamată cu o zi înainte în fața Adunării Deputaților de ministrul de externe Mihail Kogălniceanu. Omul politic a ținut un discurs memorabil în fața deputaților, spunând:

“Suntem independenţi, suntem naţiune de sine stătătoare. În stare de rezbel, cu legăturile rupte, ce suntem? Suntem independenţi; suntem naţiune de sine stătătoare (…) Aşadar domnilor deputaţi, nu am cea mai mică îndoială şi frică de a declara în faţa Reprezentanţei Naţionale că noi suntem o naţiune liberă şi independentă”.

În primăvara acelui an, izbucnise războiul între Imperiul Rus și Imperiul Otoman. România a permis trupelor rusești tranzitul spre Dunăre, iar otomanii, drept represalii, au început să bombardeze malul românesc al fluviului.

Artileria română de la Calafat a ripostat și a bombardat Vidinul. În 9 mai, un deputat l-a interpelat pe ministrul de Externe, Mihail Kogălniceanu, iar acesta a declarat că România este de fapt independentă. Camera Deputaților a votat chiar în acea zi o moțiune pentru declararea independenței.

A urmat apoi votul Senatului și, în 10 Mai, principele Carol I a semnat actul prin care România devenea stat independent. Armata Română, comandată cu pricepere pe Principele Carol I, a putut să apere independența proclamată în 10 Mai pe câmpurile de bătălie din Balcani.

În războiul de independență, soldații Armatei Române, s-au evidențiat în bătăliile pentru cucerirea redutelor Grivița, Plevna și Rahova și Smârdan.

Pe 10 mai, Independența este proclamată în Senat, iar proclamația este promulgată de domnitorul Carol I și promulgată în Monitorul Oficial. Un an mai târziu, în 1878, Independența României a fost recunoscută și la nivel internațional.

În aceeaşi zi, au avut loc, la Bucureşti, o serie de festivităţi prilejuite de proclamarea Independenţei României.

Acestea au fost deschise prin 21 de salve de tun şi a fost oficiat un Te Deum, la care au asistat domnitorul Carol I, primul ministru, I.C. Brătianu, miniştri, deputaţi, senatori, membrii înaltului cler, înalţi magistraţi ai ţării.

Guvernul român a hotărât încetarea plăţii tributului de 914.000 lei, suma fiind direcţionată către bugetul Armatei.

Tot cu această ocazie a fost instituit ordinul național Steaua României, cu 5 clase, care trebuia să fie acordat tuturor cetățeniilor care se distingeau pe timp de pace sau război.

De atunci, pe 10 mai era sărbătorită și Ziua Națională a României.

(Articol de Sorin Giurcă)

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax