Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

10 Mai, Ziua Mondială a Păsărilor Migratoare. Acţiuni de observare pe Valea Aiudului şi la Doştat, organizate de APM Alba

Publicat

rate salbatice În fiecare an, în prejma zilei de 10 mai, se sărbătorește Ziua Mondială a Păsărilor Migratoare. Cu acest prilej, Agenţia pentru Protecţia Mediului Alba va  desfășura, până în 12 mai 2017, acţiuni de observare a speciilor de păsări migratoare pe Valea Aiudului, din situl Natura 2000 Trascău și în zona Doștat. De asemenea, vor fi organizate acțiuni de informare și conștientizare în școli din municipiul Alba Iulia, pentru a sublinia importanța protejării speciilor de păsări migratoare și a habitatelor în care trăiesc.

Acest eveniment este marcat la nivel global, începând cu anul 2006, printr-o campanie de conștientizare coordonată de Secretariatul Convenției privind conservarea speciilor migratoare de animale sălbatice (UNEP/ CMS) și Secretariatul Acordului privind conservarea pasărilor de apă migratoare african – euroasiatice (UNEP/AEWA), în parteneriat cu BirdLife International și Wetlands International.

Scopul campaniei este de a conștientiza comunitatea internaţională asupra utilizării durabile a resurselor naturale, protejării pasărilor migratoare și habitatelor de cuibărire și hrănire ale acestora.

Anul acesta, celebrarea Zilei Mondiale a Păsărilor Migratoare are ca temă “Viitorul lor este și viitorul nostru – O planetă sănătoasă pentru păsările migratoare și oameni”. Tematica este legată de obiectivele Programului Națiunilor Unite pentru o Dezvoltare Durabilă, subliniind totodată legătura indisolubilă a omului cu natură.

“Pierderea capitalului natural constituie o preocupare majoră la nivel global deoarece depindem de natură pentru materii prime, alimente, energie, aer și apă, care fac posibilă viața.

Păsările migratoare sunt deosebit de vulnerabile datorită a faptului că migrează pe distanțe lungi, unele specii sunt dependente de zonele umede care se degradează din cauza activităților antropice. Anual, milioane de păsări dispar ca urmare a braconajului, capturării și comerțului ilegal sau sunt afectate de poluare, defrișări, schimbări climatice, pierderea habitatelor de cuibărire și de hrănire.

Majoritatea speciilor de păsări din România sunt păsări migratoare, care în timpul iernii, când nu-și găsesc hrana, migrează în Africa, bazinul Mării Mediterane, în sudul Asiei și chiar în bazinul Mării Negre. Primavara, cele mai multe revin în emisfera nordică, unde găsesc temperaturi favorabile pentru reproducere și creșterea puilor. Alte specii de păsări migrează din zonele nordice ale Europei și din Siberia, pentru a ierna în România. Rezervația Biosferei Delta Dunării este preferată pentru speciile de păsări de pasaj, care se opresc pentru a se odihni și hrăni.

Fenomenul migraţiei păsărilor prezintă o importanţă deosebită, acestea acţionând ca indicatori ai ecosistemelor, biodiversităţii şi schimbărilor climatice”, transmite APM Alba.

La nivelul județului Alba sunt declarate situri Natura 2000 pentru protecția păsărilor  Munții Metaliferi, Piemontul Munților Metaliferi – Vințu, Frumoasa, Munții Apuseni Vlădeasa și Munții Trascăului.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax