Contacteaza-ne si pe
Publicitate

ACTUALITATE

10 Mai, Ziua Mondială a Păsărilor Migratoare. Acţiuni de observare pe Valea Aiudului şi la Doştat, organizate de APM Alba

Publicat


rate salbaticeÎn fiecare an, în prejma zilei de 10 mai, se sărbătorește Ziua Mondială a Păsărilor Migratoare. Cu acest prilej, Agenţia pentru Protecţia Mediului Alba va  desfășura, până în 12 mai 2017, acţiuni de observare a speciilor de păsări migratoare pe Valea Aiudului, din situl Natura 2000 Trascău și în zona Doștat. De asemenea, vor fi organizate acțiuni de informare și conștientizare în școli din municipiul Alba Iulia, pentru a sublinia importanța protejării speciilor de păsări migratoare și a habitatelor în care trăiesc.

Acest eveniment este marcat la nivel global, începând cu anul 2006, printr-o campanie de conștientizare coordonată de Secretariatul Convenției privind conservarea speciilor migratoare de animale sălbatice (UNEP/ CMS) și Secretariatul Acordului privind conservarea pasărilor de apă migratoare african – euroasiatice (UNEP/AEWA), în parteneriat cu BirdLife International și Wetlands International.

Scopul campaniei este de a conștientiza comunitatea internaţională asupra utilizării durabile a resurselor naturale, protejării pasărilor migratoare și habitatelor de cuibărire și hrănire ale acestora.

Anul acesta, celebrarea Zilei Mondiale a Păsărilor Migratoare are ca temă “Viitorul lor este și viitorul nostru – O planetă sănătoasă pentru păsările migratoare și oameni”. Tematica este legată de obiectivele Programului Națiunilor Unite pentru o Dezvoltare Durabilă, subliniind totodată legătura indisolubilă a omului cu natură.

“Pierderea capitalului natural constituie o preocupare majoră la nivel global deoarece depindem de natură pentru materii prime, alimente, energie, aer și apă, care fac posibilă viața.

Păsările migratoare sunt deosebit de vulnerabile datorită a faptului că migrează pe distanțe lungi, unele specii sunt dependente de zonele umede care se degradează din cauza activităților antropice. Anual, milioane de păsări dispar ca urmare a braconajului, capturării și comerțului ilegal sau sunt afectate de poluare, defrișări, schimbări climatice, pierderea habitatelor de cuibărire și de hrănire.

Majoritatea speciilor de păsări din România sunt păsări migratoare, care în timpul iernii, când nu-și găsesc hrana, migrează în Africa, bazinul Mării Mediterane, în sudul Asiei și chiar în bazinul Mării Negre. Primavara, cele mai multe revin în emisfera nordică, unde găsesc temperaturi favorabile pentru reproducere și creșterea puilor. Alte specii de păsări migrează din zonele nordice ale Europei și din Siberia, pentru a ierna în România. Rezervația Biosferei Delta Dunării este preferată pentru speciile de păsări de pasaj, care se opresc pentru a se odihni și hrăni.

Fenomenul migraţiei păsărilor prezintă o importanţă deosebită, acestea acţionând ca indicatori ai ecosistemelor, biodiversităţii şi schimbărilor climatice”, transmite APM Alba.

La nivelul județului Alba sunt declarate situri Natura 2000 pentru protecția păsărilor  Munții Metaliferi, Piemontul Munților Metaliferi – Vințu, Frumoasa, Munții Apuseni Vlădeasa și Munții Trascăului.


Vezi cele mai interesante video Alba24.ro


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Celula care ar putea sta la baza unui tratament universal împotriva cancerului a fost descoperită din întâmplare

Publicat

laborator

Un nou tip de celulă a sistemului imunitar care ucide cele mai multe tipuri de cancer a fost descoperită din întâmplare de oamenii de știință britanici. Ar putea fi o descoperire istorică, relatează The Telegraph. Cercetătorii de la Universitatea Cardiff au analizat sângele de la o bancă din Țara Galilor, în căutarea de celule imunitare […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Care sunt simptomele coronavirusului din China, care îngrijorează toată Europa. Este asemănător cu gripa

Publicat

gripa pneumonie

Boala provocată de noul coronavirus care a ucis 17 oameni în China se aseamănă foarte mult cu gripa, principalele simptome fiind febra, tusea seacă, starea generală proastă, durerea de cap și tulburările respiratorii, a explicat profesorul Adrian Streinu Cercel, managerul Institutului de Boli Infecțioase Matei Balș. Adrian Streinu Cercel a declarat pentru HotNews.ro că „tratament […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

MOST WANTED de ALBA 2020: 100 de persoane condamnate, date în urmărire generală. LISTA

Publicat

Peste 100 de persoane, condamnaţi penal sau dispăruţi de la domiciliu, erau în evidenţele IPJ Alba, ca date în urmărire naţională sau internaţională, la începutul anului 2020. Dintre acestea, 65 sunt căutate și peste hotare. La începutul anului 2019, în evidenţa Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba se aflau 110 persoane urmărite naţional: 66 persoane urmărite […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Bărbatul din Roșia de Secaș, acuzat că a violat o femeie de 86 de ani, ARESTAT pentru 30 de zile. Decizie a Judecătoriei Blaj

Publicat

arestat catuse

Barbatul din Rosia de Secaș, reținut pentru viol și violare de domiciliu, va fi cercetat în stare de arest preventiv. Judecătoria Blaj a emis pe numele său un mandat de arestare preventivă pentru 30 de zile, au transmis reprezentanții Inspectoratului Județean de Poliție Alba. Reamintim că marți dimineață, polițiștii Postului de Poliție Roșia de Secaș […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate