Actualitate
13-16 august: Ediție aniversară la un deceniu de FânFest. Concerte live, expoziții, filme documentare și multe altele la Roșia Montană
FânFest, cel mai cunoscut festival alternativ din România sărbătoreșe anul acesta 10 ani. Evenimentul va fi organizat ce de obicei la Roșia Montană între 13-16 august, iar programul cuprinde concerte live, expoziții, filme documentare, tururi ghidate și cea mai mare întrunire a activiștilor din România în cadrul forumului social de activism.
Ediția aniversară din vara aceasta sărbătorește 10 ani de festival, de solidaritate cu lupta localnicilor din Roșia Montană, neclintiți în calea celui mai mare proiect minier de extragere a aurului din Europa. Roșia Montană privește spre viitor, spre noi începuturi, un viitor care pune în valoare respectul față de natură și patrimoniu natural și spiritul civic născut aici.
În acest an, Muzica FânFest aduce împreună pe scena festivalului numeroși artiști atât de la noi, cât și din alte țări. Îi vom putea asculta pe Travka, Iordache, Harry Tavitian, Fine it’s Pink, Riddim Colony (HU), Crowd Control, Pietonu, Diamonds are Forever, Mere, Omu Gnom, Sang Conteste (FR), Nemesis (FR), grupul de percuție Bălașa și sZempol Offchestra. În zona de FânFest Lounge vor mixa: Blanilla, Chuck Borris, Deeproots, Dex, Digital Selekta, Dubase, High Kulture, Injektah, Irie Warriors, Levy, Low Freq, Madliquid, Mighty Boogie, Mike Vato, MRK, Musai Soundworks, Newgotti, PUIU, Tomma Alistar, UFE, Un Guru și ZO.
În cadrul Forumului Social de Activism se va face auzită vocea comunităților ce se opun proiectelor miniere din Columbia, Franța, Grecia și Peru. Invitații speciali veniți din aceste regiuni vor prezenta luptele ce au inspirat milioane de oameni din întreaga lume. Un subiect intens dezbătut în cadrul forumului va fi tratatul TTIP și mecanismul ISDS prin care companiile pot da în judecată state, așa cum a anunțat că va face și compania canadiană ce a încercat să distrugă Roșia Montană. Invitații la forum vor răspunde la întrebări și vor aduce lămuriri privind aceste proceduri netransparente ce pot priva bugetul unui stat de miliarde de dolari.
Toți invitații ce au luat parte la cele 10 ediții ale festivalului au făcut-o pro-bono. Peste 300 de muzicieni, 30 de autori, 20 de trupe de teatru, 60 de producători de filme, 1500 de voluntari, 40 000 de participanți.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News