Connect with us
Advertisement

Actualitate

16 septembrie: Ziua mondială a primului ajutor. De ce este important să cunoaștem tehnici de intervenție în caz de urgență

prim ajutor

Publicat

La 16 septembrie este marcată Ziua mondială a primului ajutor, iniţiată de Federaţia Internaţională de Cruce Roşie şi Semilună Roşie (FICR).

În fiecare an, peste 100 de societăţi naţionale de Cruce Roşie/Semilună Roşie organizează evenimente, competiţii şi ceremonii pentru a conştientiza, în rândul opiniei publice, importanţa acordării primului ajutor.

IFRC consideră că primul ajutor trebuie să fie accesibil tuturor, inclusiv celor mai vulnerabili, şi ar trebui să fie, de asemenea, o parte integrantă a unei abordări mai largi pentru dezvoltare.

Primul ajutor este un gest de umanitate, care face diferenţa între moarte şi viaţă, dar şi între indiferenţă şi solidaritate, între apatie şi acţiune.

În urmă cu aproximativ 150 de ani, o bătălie în nordul Italiei a dat naştere unei idei care a schimbat lumea. În 1859, după una dintre cele mai sângeroase bătălii ale secolului, Bătălia de la Solferino, Henry Dunant, om de afaceri elveţian, venise în nordul Italiei, la 24 iunie 1859, pentru a-l întâlni pe Napoleon al III-lea în interes de afaceri.

Impresionat profund de victimele bătăliei, el a adunat oameni din satul învecinat şi a petrecut trei zile, fără întrerupere, pentru a îngriji răniţii. Vorbele sale ”Siamo tutti fratelli” (suntem cu toţii fraţi) au deschis inimile voluntarilor, care au îngrijit deopotrivă inamici şi compatrioţi, conform www.crucearosie.ro.

De ce este bine să cunoaștem tehnici de prim ajutor

Cursurile de prim ajutor poate întări siguranța familiei. De exemplu, dacă are loc un accident acasă, putem să prevenim o eventuală situație nedorită. Atât părinții, cât și copiii ar trebui să participe la cursuri de prim ajutor.

Cursurile de prim ajutor nu se limitează la resuscitarea cardio-pulmonară (RCP). Include securitatea la incendiu, precum și folosirea unui defibrilator extern automat (AED).  Aceste resurse ne ajută nu doar să creștem siguranța celor aflați în pericol, ci garantează și propria noastră siguranță.

Dacă, de exemplu, avem nevoie de o manevră secretă, și doar copilul este singurul nostru ajutor, cursul de prim ajutor este foarte util în acest caz. Copilul va ști cum să ne ajute până la venirea medicilor.

Când resuscitarea cardio-pulmonară se face între 5-10 minute de îndată ce apare o problemă de sănătate, durata de viața a unui individ se poate prelungi, iar prognoza generală se îmbunătățește. Cu toate acestea, aceste lucruri se aplică doar persoanelor cu o stare de sănătate relativ bună.  Cei care suferă de o boală care le pune viața în pericol, s-ar putea să nu-i ajute o astfel de resuscitare.

Siguranța la incendiu este un alt element cheie legat de acordarea primului ajutor. Siguranța la incendiu poate preveni izbucnirea unui incendiu și efectele sale secundare. Incendiul nu poate afecta doar infrastructura casei, ci poate provoca intoxicarea cu monoxid de carbon care poate fi fatală de cele mai multe ori.

Bineînțeles, lecțiile referitoare la resuscitare ne ajută să aflăm cum să readucem în simțiri un individ care are nevoie de ajutor imediat. Dacă resuscitarea cardio-pulmonară nu este de folos, poate fi utilizatundefibrilator extern automat care crește șansele de a readuce la viață o persoană cu ajutorul impulsurilor electrice de înaltă tensiune. Acesta a fost creat cu scopul de a reporni inima unei persoane. Trebuie reținut faptul că există o perioadă critică în care o persoană poate fi resuscitată pentru a preveni moartea.

Cursurile de prim ajutor sunt extrem de importante în mediul nostru profesional. De exemplu, în cazul în care are loc o urgență medicală, și nu putem avea acces la telefon, deprinderile privind acordarea primului ajutor sunt extrem de importante.

Primul ajutor nu înlocuieşte serviciile de urgenţă. Este un prim pas vital pentru asigurarea măsurilor eficiente şi rapide pentru a reduce accidentările grave şi pentru a creşte şansele de supravieţuire.

Mişcarea Internaţională de Cruce Roşie şi Semilună Roşie s-a născut la iniţiativa lui Henry Dunant. El este autorul cărţii ”O amintire de la Solferino”, care a reuşit să transmită ideile sale în rândul guvernanţilor europeni şi al oamenilor influenţi de la acea vreme. Astfel, în 1863, s-a întrunit pentru prima oară o comisie care s-a auto-intitulat Comitetul Internaţional pentru Ajutorarea Răniţilor şi care, în 1876, urma să devină Comitetul Internaţional al Crucii Roşii.

În raportul numit „Primul ajutor pentru un viitor mai sigur: Focus pe Europa”, publicat în 2009, de IFRC, pentru a marca Ziua mondială a primului ajutor, se arată „că în timp ce 95% din populaţie, în Norvegia şi 80% în Germania şi Austria este instruită în acordarea primului ajutor, în multe alte ţări europene doar 5-10% din populaţie are competenţele necesare pentru a lua măsuri imediate şi de a aplica tehnicile necesare, în caz de accident.” Raportul oferă câteva exemple pentru primele programe de formare pentru acordarea primului ajutor, care au fost adaptate la nevoile grupurilor vulnerabile (persoanele cu handicap şi în vârstă, tineri din mediul urban şi minorităţile etnice).

Crucea Roşie Română a lansat, în 2012, proiectul ”Centre de prim ajutor în comunităţi izolate”, care are ca scop formarea şi instruirea unor persoane pentru a putea acorda primul ajutor de bază în cazul unor urgenţe. Proiectul se adresează comunităţilor izolate din mediul rural care nu dispun de servicii medicale permanente, iar serviciul de ambulanţă se află la distanţă.

Concret, o familie din fiecare zonă izolată este instruită să acorde primul ajutor de bază. Familia instruită este dotată cu o trusă de prim ajutor şi are rolul de a va veni în sprijinul rezolvării urgenţelor minore şi de a preveni agravarea situaţiei în cazul unor urgenţe care necesită asistenţă medicală.

Diplomele pe care voluntarii de Cruce Roşie le primesc în urma stagiilor de pregătire sunt recunoscute la nivel european.

Surse: Agerpres, euramis.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement