Connect with us

Actualitate

17 iulie: Ziua Mondială a Justiției Penale Internaționale

Publicat

Ziua Mondială a Justiției Penale Internaționale este celebrată în fiecare an pe 17 iulie, fiind o ocazie de a marca progresele înregistrate în domeniul justiției internaționale, în special prin activitatea Curții Penale Internaționale (CPI).

Această dată marchează adoptarea Statutului de la Roma în 1998, actul fondator al Curții Penale Internaționale (ICC – International Criminal Court), cu sediul la Haga, în Olanda.

Justiția Penală Internațională este ramura dreptului internațional care se ocupă cu judecarea crimelor grave împotriva umanității, precum: genocid, crime de război, crime împotriva umanității și alte crime împotriva populațiilor.

Până în prezent, peste 120 de state au ratificat Statutul de la Roma, devenind state membre ale CPI. România a ratificat Statutul în anul 2002.

Alegerea datei, de 17 iulie, s-a petrecut în 2014, în urma adoptării declaraţiei de la Kampala, cu prilejul Conferinţei de revizuire a Statutului de la Roma al Curţii Penale Internaţionale (CPI).

Prin marcarea acestei zile se urmăreşte confirmarea angajamentului comunităţii internaţionale pentru justiţia penală internaţională ca instrument comun pentru combaterea impunităţii privind crimele cele mai grave care ameninţă securitatea internaţională, precum genocidul, crimele de război, crimele împotriva umanităţii şi crima de agresiune.

CPI este prima instanţă penală internaţională permanentă. În prezent, 123 de state la nivel mondial sunt semnatare ale Statutului de la Roma al Curţii Penale Internaţionale, arată site-ul www.icc-cpi.int.

Dintre acestea, 33 sunt din Africa, 19 reprezintă zona Asia-Pacific, 18 sunt din Europa de Est, 28 din America Latină şi Caraibe, iar 25 sunt din vestul şi nordul Europei şi Australia, potrivit https://asp.icc-cpi.int, transmite Agerpres.

Curtea are competenţă asupra infracţiunii de genocid, crimelor împotriva umanităţii, crimelor de război şi crimei de agresiune, jurisdicţia CPI fiind complementară jurisdicţiilor naţionale, conform www.mae.ro.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.