Actualitate
2 iunie, ”Ziua Naţională pentru Adopție”. Câţi copii şi-au găsit noi familii, în judeţul Alba. MARŢI, eveniment dedicat acestora, la Alba Iulia
Pe 2 iunie este sărbătorită ”Ziua Naţională pentru Adopție”, o zi a celor care știu cât de important este pentru un copil să crească într-o familie, să se simtă iubit și protejat. Pentru a marca această zi, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Alba prin Biroul Adopţii şi post-adopţii, alături de Asociația ”Sfântul Apostol Petru” Teiuș, organizează marți, 6 iunie, de la ora 16.00, ”Ziua copilului adoptat” la sala de evenimente ”Ballroom” din cadrul Alba Mall.
La acest eveniment, care are ca scop principal sărbătorirea adopţiei, sunt invitaţi să participe toţi copiii şi părinţii adoptivi de pe raza judeţului Alba; copiii vor fi implicaţi în activităţi specifice vârstei lor, iar părinţii vor discuta şi îşi vor împărtăşi din experienţele lor.
Adopţia este operaţiunea juridică prin care se creează legătura de filiaţie între adoptat şi adoptator, precum şi legături de rudenie între adoptat şi rudele adoptatorului, dar înainte de toate este un proces complex și frumos, în același timp, care schimbă definitiv viața unui copil și a unei familii, transmite DGASPC Alba.
Activitatea în ceea ce priveşte adopţia se desfăşoară de către Biroul Adopţii şi post-adopţii care oferă următoarele servicii:
– servicii pentru copil: evidenta copilului, evaluare, pregătire, potrivire, monitorizare, informare şi consiliere;
– servicii pentru familia potenţial adoptatoare: informare, evaluare, pregătire, monitorizare şi sprijin;
– servicii pentru familia biologică: informare şi sprijin, consiliere în vederea exprimării consimţământului la adopţie;
– servicii post-adopţie: consiliere şi informare, sprijin şi asistenta familiilor adoptatoare şi copiilor adoptaţi, monitorizare post – adopţie.
În perioada 1 ianuarie 2017 – 31 mai 2017, au fost atestate un număr de 13 de persoane/familii apte să adopte din care 2 familii se află la al doilea copil adoptat. De asemenea, în decursul perioadei menţionate, instanţa de judecată competentă a hotărât încuviinţarea în vederea adopţie pentru un număr de 3 de copii, iar pentru 4 copii a hotărât încredinţarea în vederea adopţiei. Media de vârsta a copiilor care sunt adoptaţi în judeţul Alba este de 4 ani, iar durata de aşteptare pentru adopţie este de aproximativ un an, din momentul depunerii cererii pentru atestare a unei familii/persoane potenţial adoptatoare.
“Fiecare copil are dreptul să crească fericit într-o familie; cea mai potrivită, iubitoare, înconjurat de dragoste şi înţelegere, dar nu toți copiii sunt adoptabili, chiar dacă în sistemul de protecţie a copilului există copii în grija asistenţilor maternali sau în centre rezidenţiale. De cele mai multe ori lipsa resurselor materiale şi financiare îi determină pe părinţii biologici să apeleze la aceste servicii suport oferite de direcţiile de asistenţă socială şi protecţia copilului, dar mulţi dintre copiii aflaţi în sistemul de protecţie menţin legături cu familia lor.
Profesioniştii DGASPC au obligaţia să identifice cea mai potrivită familie pentru fiecare copil adoptabil. Aceasta presupune ca fiecare familie care doreşte să adopte să fie evaluată de către profesionişti din punct de social şi psihologic. Chiar dacă oricine îşi poate dori un copil, nu oricine poate adopta. Există criterii şi cerinţe pe care legislaţia în vigoare le prevede, care trebuie îndeplinite pentru ca adopţia să se realizeze”, mai precizează reprezentanţii Direcţiei.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News