Connect with us
Publicitate

Eveniment

26 februarie: Ziua ”Carpe Diem”. Ce înseamnă acestă expresie și de ce îți poate schimba viața

ziua carpe diem

Publicat

26 februarie: Ziua ”Carpe Diem”: Expresia „Carpe Diem” este o frază în limba latină care se traduce în limba română ca „Trăiește clipa” sau „Profită de ziua de azi”.

Această expresie a devenit cunoscută datorită poeziei lui Horatius, un poet roman din perioada antică, care a scris: „Carpe diem, quam minimum credula postero”, ceea ce înseamnă „Trăiește clipa, nu te baza pe ziua de mâine”.

Ziua Carpe Diem este o invitație sau o încurajare pentru oameni să trăiască în prezent, să profite de momentul actual și să se bucure de viață în fiecare zi.

Ideea din spatele acestei expresii este că timpul este prețios și că nu ar trebui irosit preocupându-ne de trecut sau temându-ne de viitor, ci să ne concentrăm pe prezent și să trăim fiecare zi în mod conștient și în plină măsură.

Este o chemare la acțiune și la aprecierea fiecărui moment pe care îl avem în viață.

Curentul ”Carpe Diem” în epoca modernă

Curentul ”Carpe Diem” a fost redescoperit în lumea modernă, extrem de ocupată și mereu cu ochii pe lucruri inutile.

Mai multe filme și cărți care explorează și promovează ideea de „Carpe Diem”, invocând conceptul de a trăi în prezent și de a profita de viață în fiecare clipă. Iată câteva exemple notabile:

26 februarie Ziua ”Carpe Diem” – Filme:

  1. „Dead Poets Society” (1989) – Un film regizat de Peter Weir, care urmărește un profesor neconvențional și influent (interpretat de Robin Williams) care îi inspiră pe elevii săi să trăiască după motto-ul „Carpe Diem”.
  2. „Into the Wild” (2007) – Bazat pe o poveste reală, acest film regizat de Sean Penn urmărește călătoria unui tânăr (interpretat de Emile Hirsch) care renunță la toate posesiunile sale și călătorește prin America de Nord în căutarea aventurii și a sensului vieții.
  3. „The Secret Life of Walter Mitty” (2013) – Regizat de Ben Stiller, acest film este o adaptare a unei povestiri scurte de James Thurber și urmărește povestea lui Walter Mitty (interpretat de Ben Stiller), un bărbat timid care evadează din viața sa monotonă prin călătorii imaginare și aventuri reale.

26 februarie Ziua ”Carpe Diem” – Cărți:

  1. „On the Road” (1957) de Jack Kerouac – Această romanță beat generation explorează călătoria și aventurile unui grup de tineri călătorind prin America de Nord, promovând libertatea, spontaneitatea și trăirea în prezent.
  2. „The Catcher in the Rye” (1951) de J.D. Salinger – Această carte clasică americană urmărește povestea lui Holden Caulfield, un adolescent rebel și alienat, care își caută sensul vieții și încearcă să găsească bucuria în lumea reală.
  3. „Siddhartha” (1922) de Hermann Hesse – Această romanță filozofică urmărește călătoria spirituală a lui Siddhartha în căutarea iluminării și a înțelepciunii, subliniind ideea de a trăi în prezent și de a experimenta fiecare moment în mod conștient.

Gaudeamus și ”Carpe Diem”: Ce spun de fapt versurile celebrului cântec de absolvire

Acest cântec nu e chiar ce pare a fi și nu este despre vreo bucurie, așa cum ați fi tentați să credeți.

Mesajul lui poate fi considerat a face parte din curentul ”Carpe Diem”.

Așa se traduce în românește ceea ce cântă elevii la finalul clasei a XII-a sau la terminarea facultății:

”Să ne bucurăm, așadar,
Cât încă suntem tineri
Fiindcă dup-o tinerețe agitată,
Și-o bătrânețe-ngreunată,
Țărâna ne va avea pe toți.

Unde-s, oare
Cei ce-au trait înainte-ne?
Poți s-ajungi până-n Ceruri
Sau să pășești prin Iad
De dorești să-i revezi.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate