Connect with us
Publicitate

Actualitate

29 ianuarie, Ziua morocănoșilor, a liber-cugetătorilor și a puzzle-ului. Ce se mai sărbătorește în lume

Publicat

Astăzi este Ziua morocănoşilor. În timp ce unii o văd ca pe un prilej de a sta acasă şi de a nu face nimic, alţii o văd ca pe o zi în care ţi se permite să fii pe cât de morocănos şi ursuz vrei.

Ridică moralul unei persoane morocănoase, urmăreşte un film cu morocănoşi, cum ar fi ”Grumpy Old Men”, ia-ţi câteva momente ca să apreciezi viaţa şi să înţelegi că nu ar trebui să fii morocănos, sunt doar câteva dintre modalităţile de a celebra #CurmudgeonsDay, sugerează daysoftheyear.com.

Ziua liber-cugetătorilor

Tot în 29 ianuarie, este Ziua liber-cugetătorilor. FreethinkersDay coincide cu ziua de naştere a lui Thomas Paine (1737-1809), un proeminent gânditor englez, ale cărui scrieri promovând filozofia Iluminismului au influenţat cursul revoluţiilor americane şi franceze. Lucrările sale vorbesc despre respingerea autorităţii abstracte, care întruchipa puterea şi autopromovarea în defavoarea raţiunii. Printre acestea se numără „Common Sense” (1776), ”Rights of Man” (1791), ”The American Crisis” (1776-1783), ”The Age of Reason” (1794).

În anii 1990, revista The Truth Seeker a început să celebreze ziua de 29 ianuarie în semn de omagiu adus lui Thomas Paine, pentru a educa şi a aduce în atenţia opiniei publice semnificaţiile acestei zile, precum şi beneficiile generale ale independenţei şi libertăţii. Una dintre modalităţile de celebrare este etalarea unui trandafir alb cu spini. Albul simbolizează puritate, fragilitate şi frumuseţe, dar spinii reprezintă pericol.

Ziua liber-cugetătorilor este prilejul ideal de a pune sub semnul întrebării exercitarea arbitrară a autorităţii, chestionarea status quo-ului şi construirea unor argumente logice şi raţionale împotriva comportamentelor înrădăcinate.

Ziua puzzle-ului

Ziua puzzle-ului (#PuzzleDay), celebrată pe 29 ianuarie, este un bun prilej pentru o activitate relaxantă şi amuzantă, cum ar fi rezolvarea unui puzzle, dezlegarea unui rebus sau achiziţionarea unui Cub Rubik. Modalitate perfectă de a elibera stresul sau de te simţi bine, puzzle-urile nu sunt doar distractive, ci şi un ”exerciţiu” benefic pentru creier.

Ideea de a folosi cuvintele într-un mod creativ datează din vremurile Romei antice. În acele timpuri, erau la modă pătratele de cuvinte şi palindromuri (cuvânt sau frază care poate fi citită la fel atât de la stânga la dreapta, cât şi de la dreapta la stânga).

Când vine vorba despre puzzle-uri, istoria lor este mult mai recentă. Considerate în prezent o activitate de petrecere a timpului liber, primele versiuni ale puzzle-uri au fost folosite în scopuri educative în special legate de învăţarea geografiei.

Se pare că puzzle-urile au fost create la mijlocul anilor 1700 de un cartograf şi gravor britanic pe nume John Spilsbury. Acesta a fixat o hartă a Europei pe o bucată de lemn şi a început să decupeze apoi fiecare ţară. Utilitatea acestora era aceea de a-i învăţa pe copii despre diferitele ţări de pe continent. Au început să fie comercializate devenind atât de populare, încât John Spilsbury a creat puzzle-uri şi cu alte hărţi: harta lumii, Asia, Africa, America şi insulele britanice.

În perioada Marii crize economice, la sfârşitul anilor 1920, puzzle-urile au devenit o modalitate foarte populară de petrecere a timpului liber graţie preţului accesibil şi a faptului că puteau fi refolosite de numărate ori şi chiar date la schimb între familii.

Cuvintele încrucişate au o istorie încă şi mai recentă şi au început să devină populare în 1913. Aflat în căutarea unei rubrici cu care să completeze secţiunea de ”amuzament” a numărului consacrat perioadei sărbătorilor, Arthur Wynne, editor la publicaţia New York World, a creat ”Word Cross Puzzle”, devenit peste noapte o adevărată senzaţie.

Ziua schimbului de seminţe

Toţi pasionaţii de grădinărit cărora le place să planteze soiuri noi se vor bucura de Ziua schimbului de seminţe, marcată pe 29 ianuarie. Deşi practica schimbului de seminţe este la fel de veche ca şi lumea, în vremurile noastre oamenii au tendinţa să cumpere mai degrabă seminţele din magazine specializate.

Ziua schimbului de seminţe #SeedSwapDay a fost marcată pentru prima dată pe 26 ianuarie 2006 în Washington D.C. şi este un prilej pentru pasionaţii de grădinărit de a se întâlni şi a-şi oferi unul altuia seminţele celor mai bune plante, precum şi o oportunitate pentru îmbunătăţirea biodiversităţii regiunilor locale.

Ziua chips-urilor din porumb

Chips-urile din porumb sunt o gustare pregătită prin prăjirea sau coacerea mălaiului, sunt comercializate la pungă şi pot fi mâncate goale sau garnisite cu un sos. Deşi originile sărbătorii sunt neclare, ziua chips-urilor de porumb celebrează acest snack popular, precum şi numeroasele modalităţi în care poate fi servit.

Originea chips-urilor din porumb datează din 1932. Potrivit legendei, americanul Charles Elmer Doolin a cumpărat o pungă de chipsuri din cartofi şi i-au plăcut atât de mult, încât a amanetat verigheta mamei sale ca să cumpere fabrica şi reţeta de fabricaţie. A început să le vândă chir din propria maşină, iar în prezent compania fondată de acesta este cel mai mare producător de chips-uri din porumb din Statele Unite.

Cu prilejul Zilei chips-urilor din porumb (#CornChipDay), putem savura aceste snack-uri delicioase alături de salsa, guacamole sau un sos din brânză topită.

sursă: Agerpres

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate