Connect with us
Publicitate

Actualitate

7-11 aprilie: Programul „Şcoala altfel” în Alba. Activităţile extracurriculare continuă şi în acest an, cu implicarea elevilor, părinţilor şi profesorilor

Publicat

În săptămâna dinainte de intrarea elevilor în vacanţa de primăvară, în şcolile din Alba şi din ţară se organizează programul “Să ştii mai multe, că fii mai bun!”, care cuprinde activităţi extracurriculare şi extraşcolare. În perioada 7-11 aprilie, când se desfăşoară şi etapele naţionale la olimpiade, timp de cinci zile din semestrul al doilea, copiii şi tinerii vor avea posibilitatea să-şi dezvolte aptitudinile la “Şcoala altfel”.

În perioada amintită nu se organizează cursuri conform orarului obișnuit al unității de învățământ, iar programul „Școala altfel: Să știi mai multe, să fii mai bun!” se va desfășura după un un orar special.

Scopul acestui program este implicarea tuturor copiilor preșcolari, elevilor și a cadrelor didactice în activități care să răspundă intereselor și preocupărilor diverse ale copiilor preșcolari/elevilor, să pună în valoare talentele și capacitățile acestora în diferite domenii, nu neapărat în cele prezente în curriculumul național și să stimuleze participarea lor la acțiuni variate, în contexte nonformale, după cum se arată într-un ordin al ministrului Educaţiei.

În perioada 7–11 aprilie 2014, Ministerul Educației Naționale organizează, de regulă, etapele naționale ale olimpiadelor școlare pe discipline de învățământ și, după caz, ale concursurilor școlare.

În programul „Școala altfel: Să știi mai multe, să fii mai bun!”, elaborat și organizat de fiecare unitate de învățământ, vor fi incluși toți copiii preșcolari/elevii și toate cadrele didactice care nu participă la etapele naționale ale olimpiadelor și concursurilor școlare.

Pentru planificarea și aprobarea programului de activităţi, în timpul primului semestru, elevii, părinţii şi profesorii au putut formula şi dezbate propuneri, în aşa fel încât acestea să fie agreate de majoritatea participanţilor la sistemul de învăţământ.

Atât elevii, cât și cadrele didactice vor alege activitățile la care doresc să participe, din lista celor propuse. De asemenea, se va avea în vedere posibilitatea implicării părinților care doresc acest lucru, precum și a altor parteneri.

Citește și Examenele anului 2014 pentru elevi. CALENDARUL simulărilor şi testărilor pentru clasele II-XII. Evaluare Națională și Bacalaureat

Tipurile de activități care se organizează în săptămâna menționată, durata acestora, modalitățile de organizare și responsabilitățile se stabilesc în consiliul profesoral și se aprobă de către consiliul de administrație al unității de învățământ, până la data de 14 februarie.

În ordinul ministrului se mai arată că “unitățile de învățământ sunt încurajate să permită participarea părinților, a voluntarilor, a reprezentanților mass-mediei și a publicului larg la activitățile care se pretează la acest tip de deschidere spre comunitate”.

Se recomandă elaborarea unor proiecte la nivelul grupelor de preșcolari/claselor, al grupurilor de clase sau al unității de învățământ, care să urmărească și să permită realizarea unor obiective educaționale prin activități care, în programul normal din perioada cursurilor, nu se pot derula.

Proiectele se pot organiza și în consorțiile școlare, în parteneriat cu alte unități de învățământ, cu organizații neguvernamentale, cu palatele și cluburile copiilor, cu cluburile sportive școlare, cu direcțiile de tineret și sport, cu taberele școlare, cu instituții culturale și științifice (institute de cercetări, instituții de învățământ superior etc.), cu poliția, jandarmeria, inspectoratele pentru situații de urgență, cu direcțiile de sănătate publică, agențiile pentru protecția mediului etc.

Tipurile de activități care pot fi organizate în cadrul programului „Școala altfel: Să știi mai multe, să fii mai bun!”: culturale, tehnico-științifice, sportive, de educație pentru cetățenie democratică, pentru promovarea valorilor umanitare (inclusiv voluntariat, caritate, implicare activă în societate, responsabilitate socială, relații și comunicare etc.); de educație pentru sănătate și stil de viață sănătos (inclusiv referitoare la dependență de calculator, siguranță pe internet etc.); de educație ecologică și de protecție a mediului (inclusiv colectare selectivă, economisirea energiei, energie alternativă etc.); de educație rutieră, PSI, educație pentru reacții corecte în situații de urgență etc.

Aceste activități se pot organiza ca ateliere de teatru, dans, muzică, arte plastice, educație media și cinematografică, competiții organizate la nivelul școlii, al grupurilor de școli, al localității sau al județului; mese rotunde, dezbateri; activități de voluntariat sau de interes comunitar; campanii antitutun/antialcool/antipoluare/de prevenire a delincvenței juvenile/de prevenire a traficului de persoane, proiecte comunitare, de responsabilitate socială; peer education; schimburi de experiență; vizite de studii; tabere/școli de creație sau de cercetare; parteneriate educaționale și tematice la nivel de unități de învățământ, pe plan intern și internațional, pentru dezvoltarea aptitudinilor pentru lucrul în echipă și în proiecte.

Activitățile vor fi organizate în fiecare zi lucrătoare a săptămânii menționate, acoperind cel puțin numărul de ore prevăzut în orarul obișnuit al școlii, atât pentru elevi, cât și pentru cadrele didactice.

Elevii au obligația de a participa la activitățile pentru care s-au înscris, absențele fiind înregistrate în catalog la rubrica “Purtare”.

Fiecare unitate de învățământ poate selecţiona o singură activitate din cele desfăşurate, cu care să participe la competiția celor mai interesante activități desfășurate la nivel județean în cadrul săptămânii „Școala altfel: Să știi mai multe, să fii mai bun!”.

Şcoala va încărca pe site-ul inspectoratului școlar, la rubrica dedicată competiției, dosarul activității propuse.

Competiția își propune să selecteze și să promoveze cele mai interesante 10 activități care s-au desfășurat. Selecția activităților se va face în baza unor criterii stabilite de inspectoratul școlar. Apoi, acestea vor participa la competiția organizată la nivel național, de Ministerul Educației Naționale, conform unei proceduri ce va fi transmisă inspectoratelor școlare, până la data de 11 aprilie.

În cadrul programului “Şcoala altfel” organizat anul trecut, şcolile din Alba au organizat activităţi precum vizite la Muzeul Unirii, Arhivele Naţionale, întâlniri cu reprezentanţi ai ISU Alba, jandarmi şi poliţişti, activităţi de protejare a mediului încojurător, concursuri de sport, activități educative dedicate patrimoniului local și tradițiilor şi altele.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate