Actualitate
9-14 septembrie: Marşul Naţional Avram Iancu. 80 de kilometri parcurşi pe jos în amintirea Crăişorului din Apuseni
În perioada 9-14 septembrie, este anunţată desfăşurarea unui Marş în memoria lui Avram Iancu, ce include nouă localităţi. Distanţa dintre acestea, de aproximativ 80 de kilometri, va fi parcursă pe jos, iar iniţiativa aparţine poetului originar din Mehedinţi, Laurian Stănchescu. În programul transmis de acesta pe adresa redacţiei noastre, evenimentul cuprinde mai multe manifestări în amintirea eroului naţional.
Traseul marşului omagial începe de la Avram Iancu (Vidra de Sus) şi continuă spre Câmpeni – Abrud – Ciuruleasa – Buceș – Mihăileni – Crișcior – Brad – Țebea.
Ceremonia de începere a Marșului Național Avram Iancu va avea loc la Casa Crăișorului din Apuseni, luni dimineața, 9 septembrie, la ora 8.00. Vor fi trase clopotele şi se va oficia o slujbă de pomenire pentru sufletul eroului național.
În continuare, invitații vor vorbi despre viața și lupta eroului.
Punctele de oprire ale Marșului omagial vor fi:
Luni, 9 septembrie 2013, ora 15.00, Câmpeni
Marți, 10 sept septembrie 2013, ora 12.00, Abrud
Miercuri, 11 septembrie 2013, ora 14.00, Mihăileni
Joi, 12 septembrie 2013, ora 14.00, Crișcior
Vineri, 13 septembrie 2013, ora 10.00, plecarea spre Brad și sosirea la ora 12.00.
Sâmbătă, 14 septembrie 2013, ora 11.00, Brad: ceremonia dedicată lui Avram Iancu în fața monumentului din centrul orașului. Urmează plecarea spre Țebea, Templul Apusenilor.
La Țebea, ultima localitate pe harta Marșului Național Avram Iancu, sosirea este programată în 14 septembrie 2013, unde participanţii vor face “de gardă” la mormântul eroului, până a doua zi dimineaţa.
La fiecare oprire în locurile menționate, la monumentele Eroului Național, vor fi slujbe de pomenire inițiate de reprezentanții Bisericii Ortodoxe Române. Se vor aprinde lumânări, cei prezenți vor evoca viața și faptele Crăișorului Munților, timp în care vor răsuna clopotele.
“Oricât de meșteșugite, academice, diplomatice sau pline cu frumusețe ar fi cuvintele, ele nu pot fi niciodată mai mari și mai înțelepte decât faptele bune închinate neamului tău. Faptele au chip, au bătaie de inimă, au lumină de nou născut. De câte ori îngenunchez în fața mormântului lui Avram Iancu am sentimentul că mă aflu în fața unei Sfinte și triste Biserici Românești. Istoria unei națiuni se păstrează în hrisoave și documente, în sigilii grele, așa cum Avram Iancu și-a bătut testamentul în inima națiunii sale”, este mesajul transmis de Laurian Stănchescu, inițiator și organizator al Marșului Național Avram Iancu, membru al Uniunii Scriitorilor din România.
Laurian Stănchescu locuieşte în Bucureşti şi a iniţiat în ultimii ani mai multe marşuri similare în ţară, iar distanţele le-a parcurs singur, pe jos. O iniţativă de acest fel a mai organizat-o pe traseul din Munţii Apuseni, acum doi ani. De asemenea, acesta a demarat acţiunile de repatriere a osemintelor sculptorului Constantin Brâncuşi, înmormântat în cimitirul Montparnasse, din Paris.
Potrivit informaţiilor transmise de organizator, evenimentul din Apuseni se desfăşoară cu sprijinul Patriarhiei Române – Arhiepiscopia Alba Iuliei şi Episcopia Devei şi Hunedoarei -, Consiliilor Judeţene Alba şi Hunedoara şi Instituţiilor Prefectului din cele două judeţe.
Primarul comunei Avram Iancu, Sandu Heler, ne-a declarat că administraţia locală nu este implicată în organizarea marşului din Munţii Apuseni, pe traseul amintit.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
utu
luni, 26.08.2013 at 20:21
Emotionant!!!!!! ….sa nu invitati politruci !!! Avramut urmas a lui Horea au actionat din iubire de semen,din umilinta la care au fost supusi mosii si urmasii lor, nu din din interese obscure religioase sau de alta natuira !