Connect with us
Publicitate

Actualitate

9 iunie: Ziua internaţională a arhivelor. De ce este esenţială susţinerea arhivelor şi a profesiei de arhivar

Publicat

Ziua internaţională a arhivelor este marcată, în fiecare an, la data de 9 iunie, când profesioniştii acestei comunităţi îşi unesc vocile pentru a arăta, la nivel mondial, de ce este esenţială susţinerea arhivelor şi a profesiei de arhivar.

Arhivele reprezintă o bogăţie de neegalat, fiind un produs al activităţilor umane, şi, ca atare, constituie mărturii de neînlocuit ale evenimentelor din trecut. Ele sunt memoria naţiunilor şi societăţilor şi oferă fundamentul identităţilor lor.

Arhivele constituie o moştenire culturală şi o sursă principală de informaţii. Moştenirea arhivistică este o mărturie importantă a dezvoltării economice, politice, sociale şi culturale a omenirii.

În 2004, în cadrul Congresului Internaţional de la Viena, cei 2.000 de participanţi au adoptat o rezoluţie prin care cereau Organizaţiei Naţiunilor Unite să instituie o Zi internaţională a arhivelor.

Unele ţări hotărâseră deja să adopte o zi a arhivelor naţionale, cu scopul de a sensibiliza atât publicul larg, cât şi factorii de decizie cu privire la importanţa arhivelor.

În 2005, la Paris, în cadrul celei de-a 33-a sesiuni a Conferinţei Generale a UNESCO, data de 27 octombrie a fost proclamată Ziua mondială a patrimoniului audiovizual.

Prin marcarea acestei zile se dorea evidenţierea importanţei arhivelor audiovizuale. A fost o excelentă iniţiativă, însă nu erau singurele arhive aflate în pericol şi care aveau nevoie de protecţie.

Consiliul Internaţional al Arhivelor (ICA) a hotărât, în cadrul Adunării Generale anuale din noiembrie 2007, ca la data de 9 iunie să fie marcată Ziua internaţională a arhivelor.

La această dată, în 1948, a fost creat Consiliul Internaţional al Arhivelor, sub auspiciile UNESCO. Alegerea a fost adoptată de către Biroul Executiv al ICA, precum şi de întreaga comunitate în domeniul arhivelor la nivel mondial, potrivit Agerpres.

Consiliul Internaţional al Arhivelor (ICA) este o organizaţie internaţională neutră, non-guvernamentală, cu sediul în Franţa.

Organizaţia, reprezentată în 198 de ţări, promovează administrarea şi utilizarea înregistrărilor şi arhivelor, precum şi conservarea patrimoniului arhivistic al umanităţii din întreaga lume, prin schimb de experienţă, cercetare şi idei privind probleme de management în arhivistică, de gestionare şi de organizare a instituţiilor de arhivă.

România a devenit membră a Consiliului Internaţional al Arhivelor cu prilejul Congresului de la Florenţa din 1956.

sursa foto: arhivă

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate