Connect with us
Advertisement

Actualitate

Acoperământul Maicii Domnului, prima sărbătoare creștin ortodoxă importantă din luna octombrie. Tradiții și superstiții

Acoperământului Maicii Domnului

Publicat

Una dintre cele importante sărbători creștin ortodoxe, dedicate Maicii Domnului se sărbătorește în fiecare an, în data de 1 octombrie.

Acoperământul Maicii Domnului este prima sărbătoare de cruce roșie din calendarul creștin ortodox al lunii octombrie 2019, care abundă în tradiții și superstiții.

Vezi și CALENDAR Creștin Ortodox 2022: TOATE sărbătorile religioase importante din noul an, trecute în Calendarul Bisericesc

Iată ce nu ai voie să faci în această zi de sărbătoare pentru a nu atrage ghionionul în viața ta.

Sărbătoarea Acoperamantulul Maicii Domnului mai este cunoscută în popor și sub denumirea de Pocroave. Acum se face pregătirea ogoarelor pentru sezonul rece și acoperirea pământului cu brumă.

Vezi AICI: CALENDAR Ortodox 2022

Fetele se roagă Sfântului Procroavă pentru podoaba capilară deasă. Fetele a căror podoabă capilară nu era prea bogată se rugau în această zi Sfantului Procroavă să le acopere capul cu păr.

De Procroave credincioșii țin post, fiindcă astfel sunt feriți de boli, de înec sau de supărări.

Nu se taie părul! Există o credința printre bătrânele de la țara, conform căreia, dacă este tăiat azi, părul rămâne în legătură cu corpul. Din acest motiv nu trebuie aruncat și nici ars, fiindcă poate fi luat de vrăjitoare sau de oamenii răi, care fac diverse farmece.

Semnificație Procroave. Denumirea populară a Acoperământului Maicii Domnului, „Pocroavele”, este de fapt un cuvânt slavon care înseamnă acoperirea pământului cu brumă sau cu zăpadă.

Împodobirea fetelor pentru nuntă. În unele zile se zice că fetele care sunt împodobite astăzi pentru nuntă au parte de o căsnicie lungă și fericită.

Ce se mănâncă azi: astăzi gospodinele își servesc rudele și oaspeții cu plăcinte de post, umplute cu mere sau cu dovleci.

Rugăciune Acoperământul Maicii Domnului

În ziua sărbătorii Acoperământului Maicii Domnului, credincioșii rostesc următoarea rugăciune: „Acoperă-ne pe noi cu Acoperământul tău, Preasfântă Fecioară, în ziua răutăţilor noastre.

Acoperă-ne în toate zilele noastre și, mai ales în ziua cea rea, când sufletul de trup se va despărţi, de faţă să ne stai întru ajutor şi să ne acoperi pe noi de duhurile cele rele din văzduh, de sub cer şi din ziua înfricoşătoarei judecăţi. Să ne acoperi pe noi întru ascunsul Acoperământului tău„.

Tradiții și superstiții pentru creșterea unui par bogat 

1 octombrie, este zi de sărbătoare marcată, în calendar ortodox octombrie 2019, cu cruce roșie. Această zi este dedicată odihnei, rugăciunii și mersului la Biserică.

Tradițiile din popor spun că în această zi fetele a căror podoabă capilară nu era prea bogată se rugau în această zi Sfântului Procoava să le acopere capul cu păr. Fetele trebuie să țină post și își servesc rudele cu plăcinte de post.

Există o credinţă printre bătrânele de la ţară, conform căreia, dacă este tăiat de Adormirea Maicii Domnului, părul rămâne în legătură cu corpul. Din acest motiv nu trebuie aruncat şi nici ars, fiindcă poate fi luat de vrăjitoare sau de oamenii răi, care fac diverse farmece.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement