Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Administratorul SC „Mob Conf” SRL Zlatna, condamnat la 3 ani de închisoare pentru folosirea fondurilor europene în scopuri ilicite

Publicat

Administratorul SC „Mob Conf” SRL Zlatna a fost condamnat la 3 ani de închisoare pentru săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune, cu consecinţe deosebit de grave şi utilizare a fondurilor europene în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins recursurile formulate de inculpaţi şi a menţinut hotărârea pronunţată de Curtea de Apel Alba Iulia.

Reamintim că, în anul 2000, Nicolae Blaga, administrator la mai multe societăţi comerciale din Sibiu, era interesat de obţinerea unor fonduri nerambursabile ce se acordau pentru investiţii în zonele defavorizate. În acest sens, i-a propus lui K.S., care era asociat şi administrator la SC „Mob Conf” SRL Zlatna – firmă având ca obiect de activitate prelucrarea lemnului – ca, în schimbul a 52% din părţile sociale ale societăţii, să obţină pentru aceasta un ajutor financiar nerambursabil care să-i permită extinderea şi modernizarea capacităţii de lucru.

Potrivit deciziei Curţii de Apel Alba Iulia, în data de 16 decembrie 2000, Nicolae Blaga a devenit acţionar majoritar la SC „Mob Conf” SRL Zlatna, iar, în data de 28 decembrie 2000, în baza Contractului de finanţare nr.6/2000, această firmă a obţinut în urma demersurilor făcute de inculpat, de la Ministerul Prognozei şi Dezvoltării (actualmente Ministerul Integrării Europene) prin Agenţia de Dezvoltare Regională Centru Alba un ajutor financiar nerambursabil de 9.653.000.000 lei, pentru implementarea Proiectului „Extinderea şi modernizarea capacităţii de prelucrare a masei lemnoase în vederea exportului, în zona Zlatna”.

„Conform contractului de finanţare, beneficiarul ajutorului era obligat să finalizeze proiectul până în data de 31 decembrie 2001, la finalizarea acestuia să aibă angajate 200 de persoane din rândul şomerilor, iar pentru achiziţionarea de echipamente şi servicii să selecteze ofertele de la furnizorii care nu au asociaţi comuni cu beneficiarul.

Aceste obligaţii n-au fost respectate de Blaga Nicolae, care s-a ocupat de achiziţionarea şi plata utilajelor, instalaţiilor, mijloacelor de transport, materialelor prime, precum şi de întocmirea documentelor justificative pentru derularea finanţării, inculpatul fiind singura persoană care s-a ocupat de utilizarea sumelor primite ca ajutor financiar.

Contract de prestări servicii, încheiat de Nicolae Blaga cu o firmă la care acesta era administrator

Astfel, deşi prin contractul de finanţare se interzicea colaborarea cu furnizori care aveau asociaţi persoane fizice sau juridice asociate la rândul lor cu firma beneficiară SC <Mob Conf> SRL Zlatna, Nicolae Blaga a încheiat contractul de prestări servicii cu SC <C.U.> SRL Copşa Mică, la care era administrator şi pentru a ascunde această calitate şi a induce în eroare reprezentanţii ADR Centru, i-a cerut numitului B.R., acesta fiind doar asociat la firmă, să semneze în numele SC <C.U.> SRL.

Ulterior, lucrările n-au fost efectuate de SC <C.U.> SRL, ci de către SC <Mob Conf> SRL Zlatna, în regie proprie, dar cu toate acestea, inculpatul i-a cerut martorei F.E., contabilă la SC <C.U.> SRL să factureze toate lucrările ca fiind executate de această firmă. În paralel, pentru fiecare lucrare facturată nereal, inculpatul a întocmit în fals situaţii de lucrări şi procese verbale de recepţie.

Pe baza documentelor întocmite în fals menţionate mai sus şi a ordinului de plată întocmit de inculpat, conform căruia ar fi achitat 25% din valoarea lucrărilor către SC <C.U.> SRL, inculpatul a formulat cereri de plată către ADR Centru şi anume: cererea nr.1 din 2.04.2001 pentru suma de 693.000.000 RON, cererea de plată nr.3 din 18.06.2001 pentru suma de 1.658.250.000 RON, cererea nr.4 din 30.11.2001 pentru suma de 801.750.000 RON şi cererea nr.7 din 3.11.2001 pentru suma de 1.604.166.000 RON, toate sumele fiind aprobate pentru plată către SC <C.U.> SRL de către ADR Centru Alba.

Pentru achiziţionarea utilajelor şi maşinilor necesare proiectului pentru care s-a aprobat finanţarea, inculpatul, fără a analiza alte oferte, a încheiat cu firma germană <RTC Hermes> un contract de achiziţii pentru: linie automată de produs parchet în valoare de 180.000 DM, ferăstrău panglică pentru debitare buşteni în valoare de 9.000 DM, cameră de uscare a lemnului în valoare de 70.000 DM, linie de zdrobit deşeuri în valoare de 8.000 DM, circular-pendulă hidraulic în valoare de 3.500 DM, circular multilamă în valoare de 12.000 DM, circular spintecat în valoare de 500 DM, circular de tivit cu pânză reglabilă în valoare de 5.700 DM şi două camioane pentru transport internaţional în valoare de 132.000 DM.”, se arată în decizia instanţei.

Inculpatul a ales firma sus-menţionată deoarece anterior avusese relaţii comerciale cu aceasta, exportând către ea firize din lemn.

În acelaşi act se precizează că potrivit „acestui contract, firma germană furnizoare era obligată să livreze toate maşinile şi utilajele până la 31 decembrie 2001 şi să asigure garanţie timp de 1 an. Pe baza contractului şi a facturii proforme, inculpatul a formulat cererea de plată nr.2 către ADR Centru şi a obţinut suma de 4.873.000.000 lei, virată ulterior în contul firmei germane. Deşi a primit banii pentru toate utilajele menţionate în contract, firma germană a livrat doar camerele de uscare a lemnului, instalaţia de parchet automată, un tocător cu tambur, o presă de brichetat, un circular multiramă şi două autotractoare Mercedes cu semiremorcă, celelalte utilaje nemaifiind livrate, fapt trecut cu vederea de inculpat, care a stat pasiv, nefăcând nimic pentru obţinerea tuturor utilajelor contractate şi plătite de către ADR Centru.

Mai mult decât atât, unele dintre lucrările menţionate în acte n-au fost executate deloc, nici chiar de către SC <Mob Conf> SRL, dar au fost incluse în cererile de finanţare (ex. – lucrare canalizare curte, trecută cu valoarea de 204.416.000 RON, iar alte lucrări au fost incluse în cererile de finanţare şi n-au fost efectuate pentru că obiectivele respective existau anterior (ex.- vestiare şi grupuri sociale).

Pe baza documentelor întocmite în fals menţionate mai sus şi a ordinului de plată întocmit de inculpat, conform căruia ar fi achitat 25% din valoarea lucrărilor către SC <C.U.> SRL, inculpatul a formulat cereri de plată către ADR Centru şi anume: Cererea nr.1 din 2.04.2001 pentru suma de 693.000.000 RON, Cererea de plată nr.3 din 18.06.2001 pentru suma de 1.658.250.000 RON, Cererea nr.4 din 30.11.2001 pentru suma de 801.750.000 RON şi Cererea nr.7 din 3.11.2001 pentru suma de 1.604.166.000 RON, toate sumele fiind aprobate pentru plată către SC <C.U.> SRL de către ADR Centru Alba.

Pentru achiziţionarea utilajelor şi maşinilor necesare proiectului pentru care s-a aprobat finanţarea, inculpatul, fără a analiza alte oferte, a încheiat cu firma germană <RTC Hermes> un contract de achiziţii pentru: linie automată de produs parchet în valoare de 180.000 DM, ferăstrău panglică pentru debitare buşteni în valoare de 9.000 DM, cameră de uscare a lemnului în valoare de 70.000 DM, linie de zdrobit deşeuri în valoare de 8.000 DM, circular-pendulă hidraulic în valoare de 3.500 DM, circular multilamă în valoare de 12.000 DM, circular spintecat în valoare de 500 DM, circular de tivit cu pânză reglabilă în valoare de 5.700 DM şi două camioane pentru transport internaţional în valoare de 132.000 DM.

Tot în data de 30.11.2001, inculpatul B.N. a depus la ADR Centru cererea de plată nr.6 şi a obţinut suma de 600.000.000 RON pentru cumpărarea a două ifroane. Aceste utilaje au fost achiziţionate de la SC <E.F.> SRL Sibiu la care inculpatul era asociat şi administrator, deşi contractul de finanţare interzicea astfel de tranzacţii. După achiziţionarea utilajelor doar unul a fost dus la Zlatna şi folosit de SC <M.C.> SRL, celălalt a rămas la SC <E.F.> SRL Sibiu.”

Inculpatul şi-a recunoscut parţial vina în faţa instanţei

Din declaraţiile inculpatului în faţa instanţei, acesta a recunoscut parţial învinuirile, dar a invocat în apărare o serie de motive care nu justifică conduita sa, cum ar fi faptul că lucrările de canalizare nu s-au realizat din vina primarului oraşului Zlatna sau că vestiarele şi grupurile sociale au fost executate, dar din cauza unei viituri s-a impus demolarea lor sau că nu a putut angaja cele 200 de persoane din rândul şomerilor din cauza firmei „Fratti”, care şi-a început activitatea în perioada respectivă şi a absorbit o mare parte din mâna de lucru disponibilă. De asemenea, acesta a amintit că asociatul său a înfiinţat o firmă „căpuşă” şi a împrumutat sume uriaşe de la BCR Zlatna în numele firmei nou-înfiinţate, cât şi în numele SC „Mob Conf” SRL.

Pe parcursul cercetării judecătoreşti, instanţa a dispus efectuarea unei expertize contabile prin care să se stabilească ce acte au fost întocmite de către inculpat în vederea obţinerii ajutorului nerambursabil şi dacă acestea au fost corecte din punct de vedere al realităţii şi al formalismului, să se stabilească dacă sumele încasate au fost folosite conform contractului de finanţare nerambursabilă, precum şi dacă există un prejudiciu, iar în caz afirmativ modul în care s-a produs.

În ceea ce priveşte prejudiciul cauzat de inculpat, procurorul a constatat că acesta este în sumă de 5.852.449.000 rol şi reprezintă suma ce a fost acordată de Ministerul Integrării Europene în baza Contractului de finanţare nr.6/2000 societăţii <M.C.> SRL şi însuşiţi de inculpat.

Vă prezentăm şi comunicatul DNA:

„Prin decizia penală nr. 2456 din 20 iunie 2011, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a menţinut decizia Curţii de Apel Alba Iulia care a hotărât următoarele:

Condamnarea inculpatului Blaga Nicolae, administrator la SC Mob Conf SRL Zlatna, la pedeapsa de 3 ani închisoare în regim de detenţie pentru săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune, cu consecinţe deosebit de grave şi infracţiunea de utilizare a subvenţiilor în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate. De asemenea, instanţa a dispus, atât pe perioada executării pedepsei principale, cât şi timp de 3 ani după executare, interzicerea următoarelor drepturi: dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice, dreptul de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat şi dreptul de a ocupa o funcţie sau de a exercita o profesie de natura aceleia de care s-a folosit condamnatul pentru săvârşirea infracţiunii.
Obligă inculpatul, în solidar cu partea responsabilă civilmente S.C. Mob Conf S.R.L. Zlatna, prin lichidator judiciar să plătească părţii civile Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului dobânzi legale la suma stabilită cu titlu de despăgubiri civile, dobânzi corespunzătoare fiecărei tranşe începând cu data virării banilor şi până la achitarea integrală a debitului.
Obligă inculpatul, în solidar cu partea responsabilă civilmente, la plata cheltuielilor judiciare avansate de stat în cuantum de 3.000 lei.

Inculpatul a fost trimis în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul teritorial Alba Iulia la data de 26 august 2004.”

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax