Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Agenţia Zonei Montane, aprobată de Senat. Va avea sediul la Alba Iulia, dacă trece şi de votul deputaţilor

Publicat

Deschiderea şi funcţionarea Agenţiei Zonei Montane a trecut de votul Senatului, marţi, în cadrul unui proiect de lege privind reorganizarea Ministerului Agriculturii. Senatorul PDL Alexandru Pereş, iniţiatorul înfiinţării acestei instituţii în Alba, a declarat că motivele pentru care aceasta ar trebui să funcţioneze în Alba Iulia este reprezentat de necesitatea stabilirii unor strategii clare pentru agricultura din zonele montane, iar judeţul nostru dispune de 48% relief de munte. Proiectul va intra în atenţia Camerei Deputaţilor, în calitate de for decizional.

La Articolul 12 al proiectului de Lege 303/2013 privind măsuri pentru reorganizarea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, se precizează că:

„Se înfiinţează Agenţia Zonei Montane denumită în continuare Agenţia, organ de specialitate all administraţiei publice centrale cu personalitate juridică, finanţată de la bugetul de stat, în subordinea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

În cadrul Agenţiei Zonei Montane se organizează ca direcţie Centrul de Formare şi Inovaţie pentru Dezvoltare în Carpaţi (CEFIDEC), structură specializată pentru formare profesională în specific montan.

Prin hotărâre a Guvernului, Centrul de Formare şi Inovaţie pentru Dezvoltare în Carpaţi poate fi reorganizat ca instituţie publică cu personalitate juridică în subordinea Agenţiei.

În termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi, prin hotărâre a Guvernului, se va stabili organizarea şi funcţionarea Agenţiei”.

Proiectul a trecut de votul în Senat cu un amendament formulat de senatorul Alexandru Pereş în care se menţionează că sediul Agenţiei va fi în Alba Iulia, Calea Moţilor 112, judeţul Alba, în sediul Direcţiei Agricole.

Chiar dacă nu a funcţionat propriu-zis până acum cu excepţia unei perioade din 2007-2008, când exista un birou al Agenţiei Naţionale a Zonei Montane în sediul Ministerului Agriculturii din Bucureşti, organizarea acesteia a făcut obiectul mai multor iniţiative legislative. S-a propus ca sediul acesteia să fie la Cîmpeni sau la Alba Iulia.

În 2007, Parlamentul a adoptat Legea 181 pentru înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale a Zonei Montane cu sediul central în Bucureşti. Printre atribuţii erau precizate îndrumarea, coordonarea şi monitorizarea Centrului de Formare şi Inovaţie pentru Dezvoltare în Carpaţi pentru elaborarea şi aplicarea programelor de formare în problematica zonei montane, prin care se determină o dezvoltare durabilă în localităţile montane.

În 2009, prin Legea 329, Agenţia pentru Dezvoltarea Zonei Montane a preluat în structură Centrul de Formare şi Inovare în Carpaţi, cu sediul central în Alba Iulia. Nu a fost bugetată activitatea acesteia, potrivit precizărilor oferite de senatorul PDL Alexandru Pereş.

În anul 2010, prin OUG 70 privind măsuri de reorganizare a Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Agenţia Naţională a Zonei Montane a fost desfiinţată. În 2012, prin Legea 26 pentru aprobarea OUG 70 s-a aprobat “desfiinţarea desfiinţării” ANZM, i s-au prevăzut atribuţii, a preluat Centrul de Formare şi Inovaţie pentru Dezvoltare în Carpaţi, personalul Agenţiei a fost repus în drepturi (inclusiv salaarii) şi în posturi, cu sediul central în Cîmpeni, dar aceste prevederi nu au fost aplicate.

Tot în 2012, a fost adoptată hotărârea Parlamentului nr. 45 pentru acordarea încrederii Guvernului. La Anexa nr. 2, se prevede necesitatea reînfiinţării Agenţiei Naţionale a Zonei Montane, pentru implementarea politicilor montane şi trecerea Centrului de Formare şi Inovare Carpaţi sub coordonarea sa, cu sediul central în municipiul Alba Iulia, având în vedere poziţia sa geostrategică, zona fiind străbătută de două lanţuri muntoase, după cum precizau iniţiatorii – senatorul PDL Alexandru Pereş, respectiv deputatul, în prezent independent, Clement Negruţ.

Un alt proiect a fost în dezbatere publică trei luni, pe site-ul Ministerului Agriculturii, în care locaţia Agenţiei era la Vatra Dornei, dar a fost ulterior retras.

Potrivit precizărilor senatorului Alexandru Pereş, Agenţia Naţională a Zonei Montane va întocmi strategii pentru agricultura montană, inclusiv în sectorul zootehnic şi de creştere a animalelor, pentru produsele tradiţionale şi culturale din zone montane. “Oamenii din aceste zone au nevoi de finanţare pentru aparte pentru agricultura specifică. Ne plângem că nu avem performanţă în agricultură, însă nu avem strategii foarte clare privind atragerea de fonduri şi valorificarea produselor tradiţionale. Astfel de agenţii funcţionează în alte ţări, ca Spania sau Irlanda”, a declarat pentru Alba24.ro senatorul Alexandru Pereş.

Agenţia ar urma să aibă o structură bugetată de Ministerul Agriculturii şi condusă de un director. Va cuprinde şi centru de pregătire a cadrelor care doresc să facă agricultură şi să aibă acces la fondurile de finanţare.

Alexandru Pereş mai susţine că înfiinţarea unei astfel de agenţii în Alba este justificată şi de faptul că „avem prea multe agenţii în Bucureşti şi prea puţine în Transilvania” şi că la Senat proiectul a primit şi voturile USL.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax