Contacteaza-ne si pe
Publicitate

EVENIMENT

Ai picat BACUL? Mai ai o șansă în sesiunea de toamnă. Vezi când încep înscrierile și ce probe sunt recunoscute

Publicat


elevi

Candidații care nu au reușit să promoveze examenul de Bacalaureat în sesiunea de vară mai au o șansă în luna august, când începe sesiunea de toamnă. Dreptul de a susține Bacalaureatul îl au elevii care au terminat cursurile de învăţământ liceal. Înscrierile încep în 15 iulie, iar în 5 septembrie vor fi afișate rezultatele finale.

Promovarea examenului de Bacalaureat permite accesul în învatamântul superior, în conformitate cu condițiile generale și specifice stabilite în acest sens. În urma promovării examenului de Bacalaureat, absolventului i se eliberează diploma de Bacalaureat. Absolvenții care au promovat toate clasele liceale cu medii generale de minimum 9,50, iar la examenul de bacalaureat au obținut media 10 primesc diploma de merit.

Când trebuie să plăteşti taxă pentru susţinerea examenului?

Candidații au dreptul să susțină examenul de Bacalaureat, fără taxă, de cel mult două ori. Prezentările ulterioare la examen sunt condiționate de achitarea unor taxe de 80 de lei pentru fiecare probă.

Probele promovate în sesiunile anterioare sunt recunoscute

Candidații care au participat, dar nu au promovat examenul de Bacalaureat în sesiunile organizate începând cu anul 2003 pot solicita recunoașterea unora dintre probele promovate în anii mentionați, în conformitate cu prevederile prezentei metodologii.

Documente de care ai nevoie pentru sesiunea de BAC 2013 august – septembrie:

Fișa-tip informatizată – cerere individuală de înscriere la examen, în format electronic, care cuprinde datele de identificare a candidatului și lista disciplinelor de examen pentru care acesta a optat.

Accesul candidaților în centrul de examen la probele scrise se face în intervalul 7.30 – 8.30. Candidatul care are asupra sa materiale nepermise în sala de examen (telefoane mobile, culegeri, manuale, notițe, însemnări etc., precum și orice mijloace electronice de calcul sau de comunicare, poșetă/geantă etc.) va primi o pungă/plic în care să le introducă, împreună cu o declaraţie tip în care se menţionează numele şi prenumele şi obiectele personale care vor fi depozitate şi va fi îndrumat de către un membru al echipei de control spre sala de depozitare a obiectelor personale.

Cine se poate înscrie la sesiunea de toamnă a examenului de Bacalaureat?

La examenul de Bacalaureat se pot înscrie atât candidați din seria curentă, cât şi cei din seriile anterioare, care nu au promovat examenul de Bacalaureat.

Elevii români care au studiat în străinătate se pot înscrie la examenul de Bacalaureat numai după echivalarea studiilor și promovarea examenelor de diferență stabilite de MECTS, prin Centrul Național pentru Recunoașterea și Echivalarea Diplomelor.

Candidații proveniți din învățământul particular autorizat să funcționeze provizoriu se înscriu la centrul de examen desemnat de comisia de Bacalaureat județeană/a municipiului București.

Candidații care au participat și au fost respinși la sesiuni anterioare de Bacalaureat organizate începând cu anul 2003 și care solicită recunoașterea unor probe promovate în aceste sesiuni vor prezenta la înscriere și o adeverință, eliberată de unitatea de învăţământ absolvită, din care să reiasă rezultatele obținute la examenul de Bacalaureat în sesiunile menționate.

Adeverința va preciza, pentru fiecare sesiune, disciplina susținută și nota obţinută la fiecare din probe. În cazul în care candidatul nu s-a prezentat la una/la mai multe probe sau a fost eliminat din examen, acest lucru va fi menționat în adeverință. Adeverința va fi semnată de directorul și de secretarul unității de învățământ absolvite și va purta stampila acesteia.

Recunoașterea probelor promovate în sesiunile anterioare anului 2010 se face în conformitate cu prevederile alin. (1), după cum urmează:

a) proba orală de limba și literatura română se echivalează cu proba A de evaluare a competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română;

b) proba orală de limba și literatura maternă se echivalează cu proba B de evaluare a competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă, în cazul elevilor care au urmat studiile liceale într-o limbă a minorităților naționale;

c) proba orală susținută la una din limbile moderne de circulație internațională studiate în liceu se echivalează cu proba C de evaluare a competentelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională studiată în liceu;

d) proba scrisă la limba și literatura română se echivalează cu proba E.a) proba scrisă la limba și literatura română;

e) proba scrisă la limba și literatura maternă se echivalează cu proba E.b) proba scrisă la limba și literatura maternă;

f) proba scrisă susținută în sesiunile anterioare anului 2010 la oricare din probele d), e) sau f), la matematica, respectiv istorie, se echivalează cu proba E.c), definită conform prezentei metodologii;

g) proba scrisă susținută la una din disciplinele fizică, chimie, biologie, informatică, respectiv geografie, filozofie, logica și argumentare, economie, psihologie și sociologie în cadrul probelor d), e) sau f) din sesiunile anterioare anului 2010 se echivalează cu proba E.d), definită conform prezentei metodologii.

(3) Recunoașterea probelor menționate la alin. (2) f) și g) promovate în sesiunile anterioare anului 2010 se face doar dacă disciplinele susținute coincid cu disciplinele pe care absolvenții promoției 2011 au dreptul să le susțină în cadrul examenului de Bacalaureat 2011, în conformitate cu filiera, profilul și specializarea absolvite.

(4) Pentru absolvenții din seriile anterioare anului 2010, cărora le-a fost echivalată proba orală promovată la limba și literatura româna, limba și literatura maternă sau la limba moderna nu se eliberează certificatul care atestă nivelul de competenta lingvistică.

(5) Candidații care au participat și au fost respinși la sesiunile de Bacalaureat organizate în anul 2010 pot solicita recunoașterea probelor de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale şi a probelor scrise susţinute în aceste sesiuni. Pentru aceşti candidaţi, în adeverinţa menţionată la alin.(1) vor fi precizate şi rezultatele obtinute la aceste probe.

Recunoașterea unora dintre probele promovate în sesiunile anterioare, pentru sesiunea curentă, este condiționată de solicitarea scrisă de recunoaștere a probelor promovate în sesiunile menționate la Art. 4., care se face în momentul înscrierii pentru una dintre sesiunile anului 2011.

Calendarul Examenului de Bacalaureat pentru SESIUNEA AUGUST – SEPTEMBRIE 2013.

15 – 19 iulie 2013 Înscrierea candidaţilor la a doua sesiune de examen

19-20 august 2013 Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A

19-21 august 2013 Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B

20 -21 august 2013 Evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională – proba C

22 – 23 august 2013 Evaluarea competenţelor digitale – proba D

26 august 2013 Limba şi literatura română – proba E)a) – proba scrisă

27 august 2013 Limba şi literatura maternă – proba E)b) – probă scrisă

28 august 2013 Proba obligatorie a profilului – proba E)c) – probă scrisă

30 august 2013 Proba la alegere a profilului şi specializării – proba E)d) – probă scrisă

2 septembrie 2013 Afişarea rezultatelor (până la ora 12:00) şi depunerea contestaţiilor (orele 12:00 – 16:00)

3-4 septembrie 2013 Rezolvarea contestaţiilor

5 septembrie 2013 Afişarea rezultatelor finale.


TOP articole in ultimele zile


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

FOTO ȘTIREA TA: Corespondență livrată doar până la colțul străzii, la Alba Iulia. Cutia poștală de ”sub piatră”

Publicat

Facturi la utilități, telefonie sau înștiințări de la bancă, toată corespondența care ar trebui să ajungă la destinatar se pierde pe traseu, pe o stradă din Alba Iulia. Este vorba de strada Bradului, spre capătul cartierului Micești din Alba Iulia. În imaginile surprinse de un cititor Alba Iulia se vede cum o factură este ”asigurată” […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

VIDEO: Cum arată în 2020 fabrica Axa Porcelaine din Alba Iulia. Compania a crescut și s-a dezvoltat, cu bani europeni

Publicat

La Alba Iulia a avut loc joi, 20 februarie, o vizită de presă la fabrica Axa Porcelaine, o afacere locală din regiunea de dezvoltare Centru, eveniment ce a făcut parte din campania „Let’s rEUnite: Together for Cohesion!”. Firma produce obiecte din porțelan de calitate superioară de mai bine de 28 de ani, fiind al doilea […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

UPDATE: ACCIDENT RUTIER pe DN 67 C, pe raza localității Petrești, cu două mașini implicate

Publicat

politie rutiera

Un accident rutier a avut loc, joi, 20 februarie, pe DN 67 C, pe raza localității Petrești. Potrivit IPJ Alba, în incidentul rutier au fost implicate două autoturisme. UPDATE 15:20: Reprezentanții poliției au transmis că persoana rănită a refuzat transportarea la spital, iar accidentul va fi soluționat ca și tamponare. În urma accidentului o persoană […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Polițiștii din Alba își îmbunătățesc metodele de investigare a fraudelor cu fonduri europene. Proiect cu Ungaria şi Bulgaria

Publicat

Polițiștii din Alba participă alături de colegi din țară și de peste hotare la un proiect menit să le îmbunătățească metodele de investigare a fraudelor generate în domeniul achizițiilor intracomunitare. Reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean Alba au participat, miercuri, la Craiova, în calitate de parteneri, la conferința de deschidere a Proiectului RAISA, finanţat prin Programul […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate