Connect with us
Advertisement

Eveniment

Ajutor de stat de 10.000 lei/ha pentru producătorii agricoli de căpșune. Inițiativă legislativă, la Senat

Publicat

Parlamentarii propun instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru producătorii agricoli de căpșune. Aceștia ar putea primi un sprijin financiar de 10.000 de lei/ha, în anumite condiții. 

O propunere legislativă privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru producătorii agricoli de căpșune a fost înregistrată la Senat pentru dezbatere pe 7 iunie. Inițiatorii, un grup de parlamentari de la UDMR, spun că în economia locală şi în comunităţile rurale cultivarea căpşunilor are o importanţă semnificativă, întrucât generează locuri de muncă, stimulează comerţul local şi implicit contribuie la dezvoltarea rurală.

„Susţinerea agricultorilor de căpşune prin intermediul unei scheme de ajutor de stat poate ajuta la menţinerea acestui sector vital şi la asigurarea stabilităţii economico-sociale la nivel naţional. De asemenea, ajutorul ar putea contribui la asigurarea unei producţii alimentare sustenabile şi eehilibrate, precum şi la consolidarea siguranţei alimentare”, se precizează în expunerea de motive.

În anul 2021, la nivelul întregii ţării, potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică, s-au înfiinţat căpşuni pe o suprafaţă de doar circa 2.000 ha.

Ajutor de stat pentru producătorii de căpșune

Prin inițiativa legislativă se propune instituirea unui ajutor de stat producătorilor de căpşune.

Astfel, persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale care sunt înregistrate şi autorizate potrivit prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 44/2008, persoanele juridice, cooperativele agricole înfiinţate, organizate şi care funcţionează potrivit Legii cooperaţiei agricole nr. 566/2004, respectiv grupurile sau organizaţiile de producători vor putea să beneficieze de un sprijin financiar în valoare de 10.000 lei/ha, care să nu depăşească suma de 100.000 lei.

Producătorii sunt eligibili în măsura în care cultivă căpşune pe o suprafaţă de cel puţin 0,3 ha inclusiv şi/sau pe o suprafaţă destinată cultivării în spaţii protejate de cel puţin 500 mp inclusiv, obţin o producţie de cel puţin 5.000 kg/ha de pe aceste suprafeţe şi comercializează cel puţin 3.000 kg/ha din producţie până la data de 1 noiembrie a anului în curs.

Ajutorul de stat instituit se va putea acorda pe o perioadă de 3 ani, pentru producţia autohtonă şi o singură dată pe an.

Valoarea ajutorului de stat care se acordă beneficiarilor este de 10.000 lei/ha, fără ca această sumă să depăşească 100.000 lei.

Fondurile necesare se vor asigura de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. Ajutorul de stat pentru producătorii de căpșune va putea fi cumulat cu alte forme de sprijin acordate în conformitate cu legislaţia europeană şi naţională în vigoare.

Cererea de plată pentru acordarea ajutorului de stat se va putea depune la sediul centrelor judeţene/ municipiului Bucureşti ale Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură.

Condiții de eligibilitate

Potrivit proiectului, pentru a fi eligibili la acordarea ajutorului de stat pentru producţia de căpşune, producătorii de căpşune trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele condiţii:

a) să solicite ajutorul de stat prevăzut de prezenta lege;

b) să fie înregistraţi în evidenţele Registrului agricol deschis la primăriile în a căror rază administrativ- teritorială se află suprafeţele cultivate cu căpşune, în anul 2023;

c) să prezinte un certificat de atestare fiscală, nu mai veche de 30 de zile, din care să reiasă lipsa datoriilor la bugetul de stat;

d) să deţină şi să exploateze suprafeţe cultivate cu căpşune de cel puţin 0,3 ha inclusiv, iar suprafaţa destinată cultivării în spaţii protejate să fie de cel puţin 500 mp inclusiv;

e) să obţină o producţie de minimum 5.000 kg/ha de pe suprafaţa, din care să comercializeze cel puţin 3.000 kg/ha până la data de 1 noiembrie a anului de cerere.

f) să nu se afle în reorganizare, lichidare sau faliment la data accesării ajutorului de stat fără a fi emisă o decizie definitivă a instanţelor judecătoreşti de constatare a falimentului până la această dată.

sursa: senat.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement