Connect with us
Advertisement

Eveniment

Ajutorul de deces 2023: Care este valoarea acestuia în acest an și cum se poate solicita

Publicat

În urma decesului unui pensionar sau a unui asigurat, persoana care suportă cheltuielile generate de deces poate solicita un ajutor de la stat. În acest an, valoarea acestuia este 6.789 de lei, cu circa 700 de lei mai mult față de valoarea din 2022 (6.095 lei). 

În cazul decesului asiguratului sau al pensionarului, beneficiază de ajutor de deces o singură persoană, care face dovada că a suportat cheltuielile ocazionate de deces. Persoana poate fi, după caz, soțul supraviețuitor, copilul, părintele, tutorele, curatorul sau oricare persoană care face dovada că a suportat cheltuielile ocazionate de deces.

Potrivit Legii pensiilor, dovada suportării cheltuielilor de deces se poate face prin orice mijloc de probă admis de lege.

Ajutor de deces în cazul unui membru de familie care nu era asigurat sau pensionar

Potrivit legii, asiguratul sau pensionarul beneficiază de ajutor de deces în cazul decesului unui membru de familie care nu era asigurat sau pensionar la data decesului.

Se consideră membru de familie:

  • soțul/soția;
  • copiii proprii, copiii adoptați, copiii aflați în plasament familial sau cei încredințați spre creștere și educare familiei, în vârstă de până la 18 ani sau, dacă își continuă studiile, până la terminarea acestora, fără a depăși vârsta de 26 de ani, precum și copiii incapabili de muncă, indiferent de vârstă, dacă și-au pierdut capacitatea de muncă înaintea vârstelor menționate;
  • părinții și bunicii oricăruia dintre soți.

În situaţia în care membrul de familie decedat era un copil inapt pentru muncă, în vârstă de peste 18 ani, ajutorul de deces se acordă cu condiţia prezentării unui act medical emis sau vizat de medicul expert al asigurărilor sociale, prin care se atestă cauza care l-a făcut inapt pentru muncă şi data ivirii acesteia.

Ajutorul de deces cuvenit pentru un membru de familie reprezintă jumătate din cuantumul prevăzut pentru decesul unui asigurat sau a unui pensionar.

Care este valoarea ajutorului de deces

Potrivit legii, cuantumul ajutorului de deces se stabilește anual prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat. Acesta nu poate fi mai mic decât valoarea câștigului salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat.

Pentru anul 2023, valoarea ajutorului de deces a fost stabilită prin Legea 369/2022 a bugetului asigurărilor sociale de stat, la:

  • 6.789 de lei – în cazul asiguratului sau pensionarului;
  • 3.395 de lei – în cazul unui membru de familie al asiguratului sau al pensionarului.

Actele necesare acordării ajutorului de deces 

Potrivit CNPP, actele necesare acordării ajutorului de deces sunt:

  • cerere pentru acordarea ajutorului de deces;
  • certificat de deces (original şi copie);
  • act de identitate al solicitantului (original şi copie);
  • acte de stare civilă ale solicitantului, din care să rezulte gradul de rudenie cu decedatul, sau, după caz, actul care atestă calitatea de tutore, curator, mandatar (original şi copie);
  • dovada că solicitantul a suportat cheltuielile ocazionate de deces (original şi copie);
  • act medical emis sau vizat de medicul expert al asigurărilor sociale, prin care se atestă boala care l-a făcut inapt şi data ivirii acesteia, în cazul copilului inapt în vârstă de peste 18 ani (original);
  • adeverinţă care să certifice că, la data decesului, membrul de familie cu vârsta cuprinsă între 18 şi 26 de ani urma o formă de învăţământ organizată potrivit legii (original);
  • adeverință eliberată de angajator din care să rezulte că persoana decedată avea calitatea de asigurat la data decesului, respectiv extras din REVISAL, după caz;
  • dovada că membrul de familie nu era asigurat sau pensionar se face prin declaraţie pe propria răspundere a celui care solicită ajutorul de deces, după caz.

Ajutorul de deces se achită în termen de 3 zile de la solicitare

Ajutorul de deces se achită în termen de trei zile lucrătoare de la solicitare de către:

  • casa teritorială de pensii, în cazul decesului pensionarului sau al asiguratului respectiv al unui membru de familie al acestuia;
  • instituţia care gestionează bugetul asigurărilor pentru şomaj, în cazul decesului şomerului, respectiv al unui membru de familie al acestuia.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement