Economie
Alba Iulia Business Forum. În jur de 40 de miliarde euro, fonduri nerambursabile disponibile pentru proiecte în Regiunea Dunării
La Alba Iulia se desfăşoară, timp de trei zile, forumul de afaceri „Smart and sustainable cities and regions”. Scopul acestuia este crearea unei platforme de discuţii pentru toţi actorii interesaţi să dezvolte proiecte şi parteneriate strategice la nivel european, în cadrul Strategiei UE pentru Regiunea Dunării. La eveniment va fi prezent şi ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi.
Alba Iulia Business Forum se adresează cu precădere mediului de afaceri din două regiuni de dezvoltare ale României (centru şi nord-vest), dar şi reprezentanţilor societăţii civile, federaţiilor şi sindicatelor din sectoarele de activitate vizate.
Leonard Orban, consilier prezidenţial pentru afaceri europene, prezent la evenimentul de luni, a adus în atenţia publicului necesitatea de a se acţiona cât mai repede pentru atragerea resurselor financiare în spaţiul dunărean, deoarece acestea sunt limitate. Orban a mai subliniat importanţa punerii în practică a tuturor strategiilor stabilite şi informarea corectă a populaţiei, fără a da speranţe false acesteia.
Potrivit declaraţiilor făcute de Viorel Ardelean, coordonator naţional SUERD, din cadrul Ministerului Afacerilor de Externe, strategia Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării este o prioritate majoră pentru Guvernul României şi trebuie să răspundă la nevoile de zi cu zi ale cetăţeanului.
„Strategia Dunării este o iniţiativă româno-austriacă, finalizată la Consiliul European în 24 iunie, cu aprobarea finală vizavi de nivelul cel mai înalt. Partea cea mai dificilă urmează acum, implementarea proiectelor concrete. Există planul de acţiune deja aprobat la nivel naţional şi de aceea trebuie să discutăm cu toţi cei care vor să participe, cu autorităţile locale, cu reprezentanţii mediului de afaceri, cu reprezentanţii universităţilor şi să lansăm astfel de proiecte concrete care să dea viaţă acestui mare proiect.
Printre problemele discutate în cadrul conferinţei a fost şi cea a finanţării şi aşa cum a spus domnul Leonard Orban, în general ne vom plasa pe viitorul exerciţiu bugetar, post 2013, dar acum este nevoie de a ne identifica anumite proiecte pe care le putem finanţa din fondurile care mai sunt disponibile încă sau din surse private şi de a demonstra cetăţenilor că strategia este un proiect viu care va face diferenţa pentru ei, va duce la creşterea calităţii vieţii”, a precizat Viorel Ardelean.
Mai sunt în jur de 40 de miliarde de euro, fonduri necheltuite, alocate pentru acest segment, după cum a menţionat Viorel Ardelean.
României i-a revenit coordonarea activităţilor aferente următoarelor domenii prioritare: a) transport (partea de navigabilitate – împreună cu Austria) din pilonul I; b) promovarea culturii şi turismului (împreună cu Bulgaria) din pilonul I; c) managementul riscurilor de mediu (împreună cu Ungaria) din pilonul II.
La eveniment au mai participat viceprimarul Paul Voicu, preşedintele CJ Alba – Ion Dumitrel, Andrei Malasevichi – preşedinte Raionul Cantemir, Republica Moldova, dr. Istvan Nemeth – director executiv Asociaţia Internaţională Tisza Cluster, Mandic Zoran – viceprimar Covi Sad, Serbia şi senatorul Petre Filip.
În discursurile lor au încurajat parteneriatele, atât între autorităţile locale şi regionale, cât şi între autorităţi, mediu privat şi sectorul neguvernamental, prin generarea de proiecte europene pentru dezvoltarea Regiunii Dunării. Municipiul Alba Iulia a fost dat drept exemplu de bune practici privind parteneriatul public-privat şi strategiile locale de dezvoltare turistică, Cetatea Alba Iulia fiind dovada că se pot atrage fonduri europene, dacă există voinţă, dar se poate implica şi mediul privat pentru dezvoltare.
Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi va participa la sesiunea plenară de marţi, 17 mai 2011. Sunt invitaţi să participe coordonatori naţionali ai Strategiei UE pentru Regiunea Dunării, coordonatori de domenii prioritare, reprezentanţi ai Comisiei Europene, ai Parlamentului European şi altor instituţii comunitare.
Dialogul dintre participanţi se va concentra asupra platformelor tehnologice europene, în scopul de a propune Comisiei Europene cele mai adecvate instrumente de elaborare şi implementare de proiecte concrete cu impact transfrontalier cu relevanţă pentru regiunile de dezvoltare ale României, în vederea facilitării accesului cât mai rapid la finanţarea europeană.
Agenda Forumului va cuprinde sesiuni plenare, în cadrul cărora vor fi abordate teme, acţiuni şi proiecte prioritare din cadrul Strategiei UE pentru Regiunea Dunării şi grupuri de lucru tematice, care vor aborda următoarele subiecte: turism, cultură, sănătate, cercetare, inovare, industrie, energie regenerabilă, finanţare şi modalităţi de implementare.
Deschiderea oficială a Forumului a avut loc la Alba Iulia, Hotel Medieval, luni, 16 mai 2011, începând cu ora 16.00 şi a fost urmată de o recepţie şi un moment cultural. Evenimentul este organizat de Ministerul Afacerilor Externe în parteneriat cu Primăria oraşului Alba Iulia, Consiliul Judeţean Alba, Institutul World Trade Center şi Fundaţia Steinbeis din Baden-Württemberg.
Prima zi de lucrări a cuprins o masă rotundă, începând cu ora 16.00, destinată preşedinţilor consiliilor judeţene şi primarilor din judeţele participante. Moderator a fost Jan Vraciu, director Ministerul Administraţiei şi Internelor.
De la ora 19.00, s-a desfăşurat un concert susţinut de Cvartetul Transilvan, acompaniat de Ramona Eremia Coman, prim solistă la Opera din Cluj Napoca, iar, de la 19.30, a fost programată recepţia oferită de ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi.
Programul complet al Alba Iulia Business Forum îl puteţi accesa AICI.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News