Uncategorized
Alba Iulia – „cealaltă” capitală
Acum, când Sibiul este Capitală a Bunului Simţ şi a fost Capitală Culturală Europeană, iar Clujul trage tare să primească şi el pentru un an acest titlu, Alba Iulia, oraş martir situat între cele două, este “cealaltă capitală”.
De la statutul de comună electrificată cu drumuri pline de tină, Alba Iulia a ajuns să arate ca un oraș. Ce-i drept, unul mai aparte. Maturitatea lui se aseamănă cu un produs gata ambalat și pregătit pentru vânzare.
Strategiile de marketing și branding se coc după rețete la “standarde de calitate adoptate de cele mai importante agenții de publicitate din Europa”. Dacă nu aș fi citit motivarea identității vizuale, unde se precizează că logo-ul are ca element central o reprezentare stilizată a cetății, puteam să jur că ne promovăm galeria de artă în aer liber compusă din blocurile reabilitate termic. O paletă de culori vii, violente pe alocuri, forme geometrice cu muchii ascuțite, unitate în diversitate, dacă tot facem lucrurile europeneşte. O împletire mirobolantă de elemente artistice, de care noi, albaiulienii putem să fim mândri.
La aceste concrețiuni extravagante cu valențe de unicat a ajutat și spiritul nostru românesc. Dacă vecina și-a tras bloc roz, noi îl facem verde sau, după caz, în 6 culori și 3 modele (poza 1). Am reușit să ne expunem cele mai excentrice gusturi în materie de culoare, în lipsa unei strategii coerente de aspect vizual a orașului.
Dar, să privim lucrurile pozitiv. Această capodoperă arhitectonică realizată din greșeală poate fi introdusă cu ușurință în noua strategie de branding a orașului, mai ales că logo-ul creat rezonează, cum spun publicitarii, perfect. “Piatra din capul unghiului” pe care nu au luat-o în seamă strategii promovării ar putea rivaliza cu Cetatea Vauban, unde noul program de vizitare al mult-lăudatului “Traseu al celor Trei Fortificații” este anti-turism. În loc să-și flexeze „ego”-ul și să acuze relele endemice ale opozanților, arendașii ar putea câștiga bani frumoși și fără buclucașa taxă de intrare, dacă și-ar folosi un pic imaginația. Dar asta este o altă poveste și, din păcate, cetate mică, orgolii mari.
Cetatea a fost construită de străini – si este, se pare, promovată tot pentru străini, pe principiul cosmopolitismului, așa cum deducem din sloganul scris în limba engleză, aşa că promovarea noii atracții turistice să fie pentru turiștii români, de week-end, atât de obișnuiți cu ciudățeniile din țară. Putem organiza chiar pelerinaje, pentru a dobândi o gândire pozitivă la nivel național, să demontăm odată pentru totdeauna sintagma ancestrală “dracul e negru”, arătând, din contră, că este chiar foarte colorat.
Antoni Gaudí ar fi invidios pe noi.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Bungust
marți, 09.11.2010 at 13:48
Sa nu-l pomenim pe Gaudi in acest context! :)))
Intr-adevar Alba Iulia semana FOARTE MULT cu Barcelona, orasul in care nu gasesti doua cladiri la fel ca aspect vizual. Diferenta intre arhitectura Barcelonei si aspectul vizual nou al blocurilor din Alba Iulia e ca intre Carmina Burana si o manea a lui Guta.
Romulus Opriscan
marți, 09.11.2010 at 16:02
Eram doar ironic si cred ca se intelege destul de bine daca ai bungust 🙂
acuarele tempera
miercuri, 10.11.2010 at 23:19
Cat de mult iti iubesti orasul! Cat simt civic zace in tine! Zace! Daca erai atat de preocupat si de deranjat de estetica cartierelor (fie vorba intre noi pe buna dreptate), trebuia sa iei atitudine dupa al doilea etaj de bloc zugravit roz bombon altoit cu verde kiwi. Trebuia sa protestezi ca un cetatean care isi iubeste orasul si-i pasa intradevar de el, in presa, in fata blocului, la prefectura, la primarie, la guvern, la Cotroceni, la Haga, la Brusseles (sa-ti fi pus si logo pe tine sa ne faci reclama). Asa .. numai sa comentam suntem toti profesionisti….trebuia sa se faca altfel, uite cum arata, nu-i bine, au furat (la nuanta ca iesea mai intensa culoarea), ala-i de vina… Ai facut ceva din toate astea?! Ca n-am auzit de unul legat de bloc strigand la Manole sa nu vopseasca. Nici macar nu incercam sa avem simt civic, renuntam inainte sa ducem gandul pana la capat si comentam…dupa de obicei, dupa ce a ajuns kktul in ventilator. Cat despre logo si brand…toti puteau mai mult si mai bine si bineinteles total diferit, dar nu am vazut nici o alta prezentare macar semiprofesionista, dar specialisti in promovare e plin targul de ei (tot intre noi fie vorba de obicei e negativa, ca si a ta dealtfel). Daca ai ceva de spus,si esti convins ca asa e mai bine fa-te ascultat la timp, ca n-or fi toti prosti in jurul tau sa nu te priceapa si sa nu ai sustinatori. Dupa…bucura-te de paleta de culori!
admin
joi, 11.11.2010 at 02:43
Chiar crezi ca daca protestezi te baga cineva in seama? Hai sa fim seriosi..Paranoia politicianismului albaiulian l-ar fi plasat pe cel ce protesteaza in categoria ” nu-i de-al nostru” sau „e platit de opozitie sa ne denigreze”. Asta este problema la noi, in „Cealalta Capitala”. Pana la urma problema asta era a Consiliului local care printr-o hotarare trebuia pur si simplu sa regementeze cromatica blocurilor, si poate chiar a tuturor constructiilor din oras. Simplu,clar, fara probleme. Nu era nici anticonstitutional nici ilegal ca in autorizatia de constructie sa fie trecuta o paleta de culori care sa nu faca orasul pestrit. Oricum, chestiile astea se pot regla in timp…peste vreo 10 ani o sa mai zugraveasca oamenii blocurile. Important este ca pana atunci sa fie o regementare locala in acest sens. Pana la urma R. Opriscan nu a dat cu parul… a tras si el un semnal… constructiv..! Si daca ma uit pe fatadele alea din fotografii, chiar ii dau dreptate.
acuarele tempera
joi, 11.11.2010 at 08:21
Are enervant de multa dreptate, dar constructiv era daca sesiza la timp. Cat despre paranoia, asta zace in multi dintre noi, avem convingerea ca nu o sa ne bage nimeni in seama, ca politicienii nu fac nimic bun, si noi care n-am avut noroc in viata…Eu nu cred ca nu l-ar fi bagat in seama cei din administratie, daca expunea problema la timp. Repet, prea avem impresia ca toti sunt prosti in jurul nostru, totul este politic, nimeni nu misca un deget, si saracii de noi, bine a zis ala la televizor…Nici macar nu incercam, chiar ne place sa ne simtim oropsiti, intai am stat in fata turcilor si a tatarilor, acum astia cu politica lor.Avem atitudinea descrisa de tine mai sus, ca sa avem motiv sa ne plangem si sa comentam. Asta-i singura noastra atitudine civica, asa ne manifestam dragostea pentru oras comentand ce nu s-a facut bine. Am facut totusi ceva, nu am fost indiferent, nu?
admin
joi, 11.11.2010 at 11:00
Just, dar sti care a fost prima intrebare pe care mi-au pus-o niste oameni politici cand am lansat alba24? Cine este finantatorul? Si timp de doua saptamani intrebarea zilei cand se vorbea de noi era: asa-i ca in spate este Cutare de la partidul Cutare..? Orice atitudine pe care o ai este automat politizata.
Romulus Opriscan
joi, 11.11.2010 at 13:27
@ acuarele tempera – iti respect punctul de vedere dar sa faci morala civica sub un pseudonim este putin amuzant. In caz ca ti-a scapat este un articol de presa si este o forma de protest. Insa din pacate, asa cum se spune mai sus, toata lumea asimileaza critica cu lupta politica.
acuarele tempera
joi, 11.11.2010 at 16:56
Daca ma semnam Tudor Pop te amuzai mai putin? Cred ca tie ti-a scapat un pic mai tarziu protestul, deci e aproape inutil pentru estetica cartierelor, doar daca nu aveai cumva treaba cu politicul, in cazul asta ai actionat cand trebuia (pentru ca tot amintiti de el deja imi pun intrebari). Pana la urma nu era vorba de morala civica, ci de faptul ca daca tot esti printre putinii care au o atitudine civica foloseste-o cu rezultate. In cazul asta care-i rezultatul? Poate doar cel cu asimilarea.
admin
joi, 11.11.2010 at 17:03
nu va certati. oricum se vor schimba multe in oras… si cu ajutorul vostru.
Romulus Opriscan
joi, 11.11.2010 at 17:25
Pace ţie, cititorule! 🙂
acuarele tempera
joi, 11.11.2010 at 18:18
🙂