Connect with us
Advertisement

Eveniment

Alba Iulia, în top 100 oraşe la nivel mondial în ceea ce privește utilizarea energiei din surse regenerabile

Publicat

Alba Iulia este singurul oraş din România, şi unul dintre puţinele din Europa, care apare pe lista celor peste 100 de oraşe care folosesc mai mult de 70% energie electrică provenită din surse regenerabile, conform unui studiu al Carbon Disclosure Project (CDP). Carbon Disclosure Project gestionează un sistem global de analiză care permite companiilor, orașelor, statelor și regiunilor să-și măsoare și să-și gestioneze impactul asupra mediului. Potrivit siteului CDP, este vorba despre cea mai cuprinzătoare colecție de date de mediu raportate de autoritățile din întreaga lume.

Alba Iulia foloseşte energie regenerabilă în proporţie de 99%, din care 96% reprezintă energie provenită din hidrocentrale, 1% eoliană, 2% energie solară şi 1% energie produsă din gaze naturale.

Energia provenită din hidrocentrale este considerată energie verde, provenită din surse regenerabile. Totodată, primăria a investit în câteva proiecte de producere a energiei de acest fel. De exemplu, la Bazinul Olimpic din Alba Iulia au fost montate 21 de panouri solare fotovoltaice și sisteme solare pentru încălzirea apei, kituri solare care au menirea de a asigura economii importante la utilități.

Un alt proiect, început în decembrie 2009, a presupus amplasarea a 1.714 panouri fotovoltaice destinate producţiei de energie din surse solare, cu putere instalată cumulată de 257 kw, împărtiţe astfel: 920 de panouri fotovoltaice, având o putere de 130 kw, la Colegiul Tehnic „Dorin Pavel”; 524 de panouri cu o putere de 78,6 kw, la Căminul pentru Persoane Vârstnice; 54 de panouri de 8,1 kw la Centrul de Zi şi 216 panouri de 32,4 kw la Direcţia Programe.

La nivel european, oraşe precum Ljubljana (Slovenia), Fave (Portugalia), Bolzano (Italia) Reykjavik (Islanda), Akureyri (Islanda), Basel (Elveţia) Ærøskøbing (Danemarca), folosesc surse regenerabile în proporţie de 100%.

”Orientarea strategică a municipalității este de a promova utilizarea surselor regenerabile de energie în vederea acoperirii unei părți cât mai mari din necesarul de energie al orașului – reducându-se dependența de combustibilii fosili.
Pe acoperișul clădirilor publice şi pe terenuri municipale disponibile se vor instala sisteme de producere a energiei electrice cu panouri fotovoltaice. Principala sursă de finanțare ar putea fi programele naţionale, acestora li se pot adăuga alte surse de finanțare, inclusiv parteneriatele public-private.
Pentru alimentarea cu energie termică a unor clădiri publice: spitale, licee, așezăminte sociale, ar putea fi propuse soluții care să implice utilizarea unor sisteme de cogenerare de puteri corespunzătoare, utilizând ca şi combustibil, inclusiv biomasă.” Planul de acțiune pentru energie durabilă – PAED – al municipiului Alba Iulia (2016).

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement