Administrație
Alba Iulia – Reședință de Regiune: ȘAPTE ARGUMENTE ISTORICE care fac diferența între orașele candidate la titlul de capitală
Așezarea romană Apulum, unde se găsea sediul oficial al guvernatorul roman al Daciei, prima Unire a lui Mihai Viteazul, Marea Adunare Națională și Unirea de la 1 decembrie 1918 sunt câteva dintre evenimentele cheie ale istoriei României, în care Alba Iulia a fost capitală. Regionalizarea ar putea fi următorul moment în care Alba Iulia să devină punctul esențial de desfășurare a acțiunilor și evenimentelor din această zonă a Transilvaniei, dacă va fi desemnată reședință regională.
Alba Iulia s-a transformat, și mai puternic în ultimii ani, în locul în care oameni din țară și din străinătate, din toate domeniile, de toate vârstele, cu o mulțime de preferințe vin să participe la evenimente „marca Alba Iulia”, cel puțin o dată pe an: științifice – Congresul Spiritualității Românești, cultural-artistice – Festivalul Dilema Veche, istoric-patriotice – Ziua Marii Uniri, 1 Decembrie, Ziua Martitiului lui Horea, Cloșca și Crișan, 28 februarie.
Totodată, evenimente noi au început să crească în jurul Cetății Alba Carolina: Festivalul Cetății Medievale, Festivalul de Jazz, Sărbătoarea Muzicii, Festivalul de Teatru, Festivalul de Folk, Festivalul de Film, completate de momente spectaculoase aduse de Garda Romană de la Apulum și Lupii de Fier ai Apoulonului, deja deveniți celebri, căutați și îndrăgiți de tot mai multă lume.
Momentul Regionalizării României i-a determinat pe albaiulieni să înceapă o nouă acțiune de promovare a orașului pentru a câștiga, de această dată, statutul de reședință a regiunii. Așa cum s-a mai întâmplat în istorie, oamenii din Alba Iulia îi invită din nou pe români și pe toți cei care iubesc Alba Iulia să sprijine acest oraș să devină capitală administrativă de regiune. Argumentele sunt de natură istorică, de cultură, instituționale și logistice (în Alba Iulia funcționează mai multe unități regionale, dintre care Curtea de Apel, ADR Centru, Centrul Regional de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit, Unitatea regională POS DRU Centru sunt doar câteva), dar și economice.
În acest demers, pe Facebook a fost creată o pagină de susținere, Alba Iulia – Reședință Regională, pe care toți cei preocupați de această idee sunt liberi să se exprime.
Citiți și:
1 noiembrie: Simpozion la Alba Iulia pe tema regionalizării şi descentralizării administraţiei publice în contextul revizuirii Constituției României
Iată șapte argumente istorice pentru ca Alba Iulia să devină Reședință Regională, ce stau ca motto al celei de-a XVI-a întruniri a Congresului Spiritualității Românești:
1. Alba Iulia este una dintre cele mai vechi așezări ale Daciei, unde s-a creat o puternică metropolă și colonie romană, Apulum. Pe aici a trecut cea dintâi cale de deschidere spre Roma și Imperiul Roman de Apus și de Răsărit, important centru daco-roman, recunoscut și înscris în hărțile vremii. Vechimea Albei se înscrie în vechimea neamului și a pământului românesc.
2. Alba Iulia a devenit în timp centrul vital al românității Ardealului, al Țării Moților și al tradițiilor muntelui Găina, al primei Uniri a lui Mihai Viteazul care, intrând triumfător în istorica așezare la 21 octombrie/1 noiembrie 1599, realizează unirea Transilvaniei cu Țara Românească, urmând apoi Moldova, în luna mai 1600, astfel încât se împlinește „pohta ce-am pohtit”, adică dorința de a uni toate teritoriile românești într-o țară, ajungând astfel „domn al Țării Românești și Ardealului și a toată țara Moldovei”. Prin aceasta, Alba Iulia a fost centrul reprezentativ al întregului Ardeal unit cu Țara Românească și Moldova.
3. Alba Iulia, din aceste motive socotită capitală a celui dintâi pas al Unității tuturor românilor sub Mihai Viteazul, a fost nominalizată de Consiliul Național Român central, în hotărârea de la Arad, să devină locul Marii Adunări Naționale care a întrunit prin reprezentanți aleși, peste 100.000 de oameni, un impresionant referendum al vremii, care a împlinit, la 1 Decembrie 1918, Actul Unirii (după care s-a înfăptuit Unirea Basarabiei la 27 martie/9 aprilie și a Bucovinei, la 15/27 noiembrie). Alba Iulia este socotită Capitala Marii Uniri și aici se încoronează Familia regală a tuturor românilor, Regele Ferdinand și Regina Maria (27 octombrie 1922, în Catedrala construită în acest scop).
4. Alba Iulia devine simbolul național al tuturor românilor în idealul lor de unitate. Este motivul pentru care Congresul Spiritualității Românești, creat la Băile Herculane, în 1993, își mută sediul la Alba Iulia, istorica așezare devenind astfel și Capitala românilor de pretutindeni.
5. Nici o altă așezare a României, cu excepția Iașilor și Bucureștiului, nu păstrează atât de viu și definitiv spiritul Unirii neamului românesc ca Alba Iulia. Istorica legendă a așezării este unică în întreaga lume. În decursul vremurilor, edilii și politicienii, cărturarii și localnicii au fost mândri de rolul jucat de Alba Iulia în istoria națională și i-au conservat monumentele, i-au apărat istoria, i-au făurit viitorul.
6. Alba Iulia deține nu numai acest rol istoric și cultural important, ci și unul economic însemnat, conferit prin bogățiile hărăzite de bunul Dumnezeu, în întregul ținut al Albei, resurse inestimabile de aur, argint, metale neferoase rare, râvnite, exploatate și răpite de-a lungul vremii de Imperiul Roman și Imperiul Austro-Ungar, dar nesecate. Alba Iulia și regiunea Albei continuă să rămână un izvor de prosperitate și bunăstare pentru România de mâine, exploatarea cu inteligență și în folosul național a acestor zăcăminte putând constitui șansa de redresare economică a țării.
7. Oamenii locului și ai întregului Ținut al Albei, de la Sebeș la Zărand și Roșia Montană au apărat eroic etnia și pământul cu toate ale lui, lăsând moștenire urmașilor acest nucleu de romanitate nealterat, conservând cultura populară, tradițiile, datinile și meșteșugurile tradiționale de o manieră care îi conferă un rol important în acest domeniu nu doar în comparație cu zonele învecinate, dar și la nivel național. Și astăzi, dincolo de crezurile politice, municipiul Alba Iulia și județul Alba au în frunte români adevărați care păstrează neîntinată istoria, o reconfigurează în durata viitorimii.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Emil-Anton COMȘA
miercuri, 30.10.2013 at 22:37
Sunt doar câteva argumente foarte solide ca să putem spune Alba Iulia este Capitala Transilvaniei!
Aavram Iancu
miercuri, 30.10.2013 at 23:07
Treziti-va Frate! Daca nu ai un cuvant important de spus la nivel economic, social, cultural, centru universitar…nu ai cum sa fi centru de regiune! ALO?!?!.. noi nu avem canalizare in juma de municipiu, nu avem un cinematograf acatari, nu avem o casa de cultura adevarata (e ba discoteca, ba magazin de masini). Nu avem una sau doua crese, cadrele de la universitatea 1 aprilie sunt jalnice, investitii zero (avem un singur kaufland, si OAU se mai descide un LIDL…si iaudu si sebesu au mai multe). Apropos Sebesul o sa fie un motor de dezvoltare….poate daca s-ar uni administrativ alba cu sebesu…ar pute veni cu ceva la fata de masa, pana atunci o sa fim incontinuare mici…si din-ce-in-ce mai mici.
McGigi
vineri, 01.11.2013 at 09:04
Argumentele sunt hilare si penibile, iar articolul e scris intr-un mod patetico-poetic care starneste, si el, rasul. Alba Iulia nu este un oras, neavand niciodata o vocatie reala pentru asta. Economic, social si cultural, Alba Iulia nu exista. Capitala de regiune? Sa lasam…
IOANA
duminică, 03.11.2013 at 00:03
Romania are nevoie de locuri de munca si de benificile proiectului de la Rosia Montana,odata cu inceperea proiectului minier sar dezvolta si zona care deocamdata este moarta si fara nici o sansa daca proiectul minier nu se va face.Proiectul ne este de ajutor in viitor pentru un viitor mai frumos la noi acasa . DA PROIECTULUI DE LA ROSIA MONTANA !!!!
Rusu Mirel
luni, 25.11.2013 at 22:14
Proiectul Rosia Montana (RMP) poate ajuta la relansarea industriei de minerit a Romaniei prin utilizarea unor tehnologii moderne, pe baza principiilor dezvoltarii durabile. Industria miniera poate deveni un catalizator al economiei nationale pentru zeci de ani de acum inainte, inclusiv prin stimularea serviciilor adiacente – infrastructura, dezvoltarea serviciilor.