Actualitate
Alba Lux, mașina de spălat rufe din comunism. Cum arătau reclamele la mașinile de spălat rufe fabricate la Cugir
Fundația Arta a lansat recent site-ul exporomania.ro, o arhivă digitală cu 10.000 de imagini de toate felurile – fotografii, reclame, cărți poștale, ilustrate și documente care ne spun o poveste în imagini a secolului al XX-lea.
Noi ne-am aventurat să căutăm materiale despre județul Alba și am dat peste unele dintre cele mai surprinzătoare și variate povești. Așa că ne-am gândit să le transformăm într-o serie de articole tip „știați că…?”.
Știați că în comunism era un lux să ai o mașină de spălat rufe?
Primul lucru care sare în ochi privind reclamele la mașinile de spălat din anii ’60 și ’70 ai secolului trecut este numele care pune accent pe dezirabilitate (Lux) și pe funcționalitate (Automatic). Ni se mai pare azi un lux să avem o mașină de spălat rufe? Cu siguranță nu. Și evident că pentru tinerii de azi este greu de imaginat o mașină de spălat rufe manuală, în care torni apa cu găleata sau nu ai diferite programe la dispoziție pentru bumbac, mătase sau lână, ciclu scurt sau prespălare.
Atunci însă mașinile de spălat Alba Lux erau un simbol al modernității și reclamele transmit același lucru.
Să ne uităm întâi la copyrighting. La o primă vedere am zice că textele din reclame nu erau chiar „wow”, seamănă mai degrabă cu niște fișe tehnice. De exemplu, una dintre ele spune așa: „Cu mașina de spălat Albalux se poate spăla, limpezi și stoarce în 8-10 minute o cantitate de 2,5 kg de rufe. Consum redus de energie electrică. Se vinde și cu plata în rate.” Dar la momentul acela produsul era nou și rar, era un salt pentru o mamă de familie să nu mai spele rufe în lighean, era confort.
La rândul lor, imaginile care însoțeau aceste texte plicticoase spun o poveste despre efecte: cum mi se schimbă viața cu o mașină de spălat? Lângă descrierile seci, vedem femei tinere, elegant îmbrăcate, cu zâmbete largi pe față, unele chiar citind reviste în timp ce mașina Alba Lux făcea toată treaba.
Sigur, realitatea era cu totul diferită de ceea ce promiteau aceste reclame. Oricine a trăit acea perioadă își aduce aminte că spălatul nu dura doar 8-10 minute, iar „femeia modernă” din reclame probabil că avea mult mai multe de făcut decât să stea cu o revistă în mână lângă mașina de spălat. Cu toate astea, aceste reclame reflectau cât de important era produsul în gospodărie și cum a evoluat publicitatea chiar și în perioada comunistă.
Un detaliu care atrage atenția într-una dintre reclame este personajul Albă ca Zăpada din varianta Disney. Oare statul comunist chiar plătea drepturi pentru utilizarea imaginii? E puțin probabil, dar personajul era atât de iconic, încât a fost folosit fără prea mari rețineri.
Mașinile de spălat Alba Lux nu erau doar un simbol al progresului tehnologic, ci și un produs al industriilor românești. Ele erau fabricate la Uzinele Mecanice Cugir, un loc de producție de mare importanță în epocă. Într-o reclamă, chiar se precizează: „Ajutoare de nădejde în orice gospodărie, mașinile de spălat electrice Alba Lux 2 sau Alba Lux 4 sunt produse de Uzinele Mecanice Cugir”.
Prețurile variau între 1.000 și 2.500 de lei, în funcție de model, destul de scumpe pentru românul de rând.
Un pic de istorie: de la Alba Lux la Automatic
Producția acestor mașini de spălat a început în 1961, cu primul model Alba Lux 1. De-a lungul anilor, s-au lansat mai multe variante – Alba Lux 2, 3, 4 și tot așa, până la Alba Lux 10.
În 1978 România a achiziționat o licență din Italia pentru producția de mașini de spălat automate. Așa a luat naștere modelul Automatic, un alt pas înainte pentru tehnologia casnică din România.
Producția lor a început în 1979 la Întreprinderea Mecanica Cugir, întâi cu „Automatic” cu 12 programe și apoi în 1981 cu „Automatic Super” cu 16 programe, extrem de scumpe, ajungând să coste peste 5000 de lei, o sumă enormă în acea perioadă.
Chiar și așa era greu de găsit, cea mai mare parte a producției fiind destinată exportului, iar la ce rămânea în țară avea acces mai degrabă nomenclatura comunistă.
Ai vreo poveste de familie legată de mașinile de spălat sau alte electrocasnice din perioada comunistă? Scrie-ne! Ne-ar plăcea să aflăm cum spălau rufe mamele și bunicile voastre și dacă au avut un Alba Lux.
Dacă ești curios să vezi ce alte imagini interesante găsești în arhiva exporomania.ro, te invităm să accesezi site-ul!
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Petru
marți, 29.10.2024 at 09:36
Erau mult mai trainice decât cele din ziua de azi. Dădeai un ban dar te ținea mașina. Acum dai un ban și se dezmebrează mașina în timpul funcționării.