Eveniment
ALBA: Pedeapsa primită de un șofer care a încercat să ofere polițiștilor 10.000 de Euro mită. Cum a scăpat de pușcărie
Un șofer din Alba, prins băut la volan, care a încercat să ofere mită polițiștilor care îl conduceau spre Spitalul Municipal din Sebeș, pentru recoltarea unor probe biologice, a făcut acord de recunoaștere cu procurorii. El și-a recunoscut fapta și a primit 2 ani şi 6 luni de închisoare cu suspendare, o interdicție de a conduce mașina pe o perioadă de doi ani și 60 de zile de muncă în folosul comunității.
Inculpatul le-a promis acestora în mod insistent şi repetat sume de bani, respectiv 1.000 Euro, 2.000 Euro și 10.000 Euro pentru ca aceștia să îl lase în pace.
Acesta a produs un accident de circulație, după ce a condus băut pe Autostrada A1. Potrivit documentelor de la dosar, avea o îmbibaţie de 3,40 g/l alcool pur în sânge. Accidentul s-a produs la data de 12.08.2024, în jurul orei 14:46.
Bărbatul a intrat în coliziune cu un scuar de delimitare a intersecţiei dinspre autostrada A1 cu DN7.
Comunicatul Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba
Procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba a dispus sesizarea instanţei de judecată cu acordul de recunoaştere a vinovăţiei încheiat cu un inculpat.
Este vorba despre o persoană fizică vizată de săvârșirea infracțiunilor de
- dare de mită prev. de art. 290 alin. 1 Cod penal, cu referire la art. 6 din Legea nr.78/2000 republicată.
- conducere a unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe prev. de art. 336 alin. 1 C.pen.
totul cu aplicarea art. 38 alin. 1 Cod penal.
În acordul de recunoaştere a vinovăţiei, procurorul a reținut, în esență, următoarea stare de fapt:
La data de 12.08.2024, în jurul orei 14:46, inculpatul a condus autoturismul pe autostrada A1 având o îmbibaţie de 3,40 g/l alcool pur în sânge şi a intrat în coliziune cu un scuar de delimitare a intersecţiei dinspre autostrada A1 cu DN7.
În cursul zilei de 12.08.2024, fiind identificat în trafic, pe autostrada A1, în calitate de conducător auto, după testarea cu etilotestul şi în timp ce se deplasa împreună cu agenţii de poliţie înspre Spitalul Municipal Sebeş în vederea recoltării de probe biologice, inculpatul le-a promis acestora în mod insistent şi repetat sume de bani (1.000 Euro, 2.000 Euro, 10.000 Euro) pentru ca aceştia să nu îşi îndeplinească atribuţiile de serviciu şi să nu întreprindă demersurile legale generate de conducerea unui autoturism pe drumurile publice sub influenţa băuturilor alcoolice.
În prezenţa avocatului, inculpatul a declarat expres că recunoaşte săvârşirea infracţiunilor pentru care s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale, acceptă încadrarea juridică şi este de acord cu stabilirea pedepsei rezultante de 2 ani şi 6 luni închisoare, care urmează să fie suspendată sub supraveghere în baza dispoziţiilor art. 91 Cod penal pe un termen de supraveghere de 2 ani şi 6 luni.
Totodată, acesta a fost de acord şi cu interzicerea exercitării dreptului de a conduce orice categorie de vehicule pentru care legea impune obligativitatea deţinerii permisului de conducere pe o durată de 2 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare şi să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 60 de zile la o instituţie publică.
Pentru soluţionarea cauzei, procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba a beneficiat de sprijinul organelor de poliţie din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie – Serviciul Judeţean Anticorupţie Alba.
Precizăm că întocmirea acordului de recunoaştere a vinovăţiei este o etapă a procesului penal, reglementată în Codul de procedură penală, care reprezintă finalizarea anchetei penale şi trimiterea dosarului la instanţa competentă, activitate care nu poate în nicio situaţie să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.
Foto: Arhivă
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News