Actualitate
Alegerile prezidenţiale: Primul tur, în 2 noiembrie. Modificări la legea pentru alegerea preşedintelui României
Premierul Victor Ponta a anunţat în şedinţa de joi că Guvernul va adopta hotărârea care stabileşte că alegerile prezidenţiale din acest an vor fi organizate la 2 noiembrie, primul tur, şi 16 noiembrie. Ponta, care i-a cerut ministrului de resort să explice şi că Legea alegerilor prezidenţiale va fi modificată la propunerea AEP.
Este vorba despre ordonanţa de urgenţă privind modificarea Legii pentru alegerea preşedintelui României, iniţiată de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP), prin care se vrea eliminarea secţiilor de votare speciale.
Prin proiectul de OUG, discutat joi în Guvern, se prevede ca odată cu desfiinţarea secţiilor de votare speciale să fie reglementată posibilitatea exercitării dreptului de vot la orice secţie de votare, în cazul alegătorilor care în ziua votării se află în altă comună, în alt oraş sau municipiu decât cel de domiciliu.
Guvernul ar urma, prin OUG de modificare a Legii 370/2004 pentru alegerea preşedintelui României, să majoreze termenul de stabilire, de către Guvern, a datei alegerilor, de la 45 de zile, la 60 zile înainte de ziua votării, în vederea îndeplinirii eficiente a procedurilor electorale prevăzute de lege.
Dispoziţiile actuale ale Legii nr. 370/2004, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, prevăd organizarea secţiilor de votare speciale, de regulă în gări, autogări şi aerogări, precum şi campusuri universitate.
“Din practica anterioară a organizării alegerilor s-a constatat că au fost situaţii în care câteva sute de secţii de votare din localităţile mari şi din zonele turistice au fost extrem de aglomerate, iar în alte câteva mii de astfel de secţii, constituite în localităţile mici, rurale, fluxul alegătorilor a fost deosebit de redus”, se arată în nota de fundamentare a Guvernului.
Executivul justifică eliminarea din lege a secţiilor de votare speciale invocând imposibilitatea estimării numărului de alegători care se vor prezenta la vot, fapt care determină la rândul său dificultăţi în estimarea corectă a numărului de buletine de vot care trebuie repartizat fiecărei secţii de votare speciale.
sursa: mediafax
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News