Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Ce poți face când pică la WhatsApp și Facebook Messenger. Totul despre Signal, Threema, Viber, Telegram, Wickr și altele


Publicat

facebook messenger

Fondatorul şi CEO al Facbook, Mark Zuckerberg, a transmis utilizatorilor că îi pare rău pentru întreruperea care a afectat luni toate serviciile Facebook, Instagram şi WhatsApp.

”Facebook, Instagram, WhatsApp şi Messenger revin acum online. Îmi pare rău pentru întreruperea de astăzi Ştiu cât de mult vă bazaţi pe serviciile noastre pentru a rămâne conectaţi cu oamenii la care ţineţi”, a scris Zuckerberg pe Facebook.

Pe lângă WhatsApp și Messenger, există nenumărate alte aplicații de comunicare, unele chiar mai sigure, pe care utilizatorii le pot folosi.

Un număr foarte mare de utilizatori folosesc drept alternativă de comunicare Signal, dar și Telegram, alte două aplicații, asta chiar dacă cel puțin momentan nu renunță nici la WhatsApp.

Signal este serviciul care a dat lovitura, ca imagine: personalități precum Elon Musk, Edward Snowden sau Bruce Schneier (specialist internațional în tehnologia securității) și-au anunțat susținerea publică pentru aplicație, în detrimentul WhatsApp.

Citește și: WhatsApp, Instagram și Facebook au căzut în toată lumea. Care ar putea fi motivul

WhatsApp rămâne de departe cea mai populară aplicație de comunicații de pe planetă, cu aproape două miliarde de utilizatori care o folosesc pentru mesagerie, urmată de Facebook Messenger.

Asta deși pana de luni ridică semne serioase de întrebare cu privire la ce se întâmplă de fapt acolo.

Alternative la WhatsApp și Messenger: Aplicația Signal

A apărut și s-a dezvoltat după o cooperare cu Open Whisper Systems de la Moxy Marlinspike pentru a integra protocolul de mesagerie criptat Signal.

Microsoft și Google au folosit, de asemenea, protocolul, considerat pe scară largă ca ”standardul de aur” în comunicațiile criptate.

Potrivit wired.co.uk, Open Whisper Systems există acum ca Signal Messenger, LLC și face parte din Signal Foundation. Asta a făcut ca fundația să depună mai mult efort în propria aplicație.

Signal oferă comunicări sigure pe deplin și ușor de utilizat în sine, spun reprezentanții companiei.

În februarie 2020, chiar și Comisia Europeană și-a sfătuit personalul să utilizeze Signal, în condițiile în care anterior preferase WhatsApp (aplicație prin intermediul căreia s-au purtat inclusiv discuțiile legate de Brexit).

”Criptarea end-to-end de ultimă generație (prin protocolul Signal cu sursă deschisă) vă păstrează conversațiile securizate. Noi nu putem citi mesajele sau asculta apelurile și nimeni altcineva nu o poate face.

Confidențialitatea nu este o opțiune – e pur și simplu modul în care funcționează Signal la fiecare mesaj, fiecare apel, de fiecare dată.

Nu există reclame, marketing afiliat sau urmăriri dubioase în Signal. Așadar, concentrați-vă pe împărtășirea momentelor care contează cu oamenii care contează” sunt doar câteva dintre mesajele de întâmpinare pe siteul aplicației.

Codul de program al Signal este disponibil online ca Open-Source-Software, astfel încât poate fi analizat oricând.

Aplicația mizează pe „sealed sender”, prin care și metadatele unui mesaj, adică Cine? Când? Către cine? sunt protejate.

De aceea Signal nu stochează, potrivit propriilor afirmații, nici o adresă IP a unui emițător.

Recent însă, firma de securitate israeliană Cellebrite a susținut că poate decripta mesajele din cadrul aplicației Signal pentru Android.

Cellebrite a indicat că ar putea perturba comunicațiile dintre membrii grupărilor criminale sau chiar dintre protestatari.

Articolul initial, publicat de Cellebrite, în care au fost indicate tehnicile de decriptare a mesajelor Signal, a fost ulterior modificat.

La rândul lor, reprezentanții Signal au contestat public posibilitatea decriptării mesajelor.

BBC a contactat reprezentanții Signal care nu au răspuns inițial însă au revenit cu o postare pe blog în care au calificat pretenția firmei israeliene drept ”destul de jenantă pentru ei”.

Alternative la WhatsApp și Messenger: Threema, Viber, Zoom

Și aplicația Threema criptează mesajele de la un capăt la altul și nu colectează metadate. Threema nu le cere utilizatorilor să instaleze un profil cu divulgarea unei adrese sau a unui număr de telefon, ci le alocă un ID anonim.

În schimb, față de Signal, codul de program al nu este public în întregime.

O altă aplicație folosită mult în România pentru apelurile gratuite la distanță, Viber, a fost criticată pentru modul în care tratează principiile de protecție a datelor pentru că solicita date personale ale aparatului.

Aplicația Zoom, foarte utilizată și ea în contextul crizei generate de coronavirus, a arătat probleme serioase.

FBI a dat oficial alarma că Zoom este un risc de spionaj, după ce a devenit cunoscut că prin servere din China trec codurile de încriptare.

De asemenea, gigantul Google a cerut oficial săptămâna trecută angajaților săi să nu instaleze Zoom pe calculatoarele lor de lucru, din motive de securitate.

Un jurnalist olandez a profitat de o „gafă” de securitate și a intrat într-o videoconferință secretă a miniștrilor apărării din Uniunea Europeană. Reporterul, Daniel Verlaan, a folosit informațiile dintr-o postare pe Twitter a ministrului olandez al apărării, Ank Bijleveld.

Ministrul publicase o fotografie a ei lucrând de acasă în timp ce participa la conferință. Postarea includea o fotografie a ecranului laptopului ministrului cu omologii ei din UE .

O altă imagine, care a fost ștearsă apoi, arăta cinci cifre ale unui cod confidențial de șase cifre necesar pentru a avea acces la apel.

Un utilizator Twitter a semnalat această gafă postului RTL Nieuws, determinându-l pe Verlaan să încerce să pirateze întâlnirea.

Verlaan a spus apoi într-o postare pe Twitter că a putut ghici codul „din câteva încercări”.

Alternative la WhatsApp și Messenger: Telegram

O altă aplicație mai puțin utilizată în România în raport cu WhatsApp și Signal, este Telegram. Este însă considerată destul de sigură de experți.

Se distinge cu o serie de funcții, printre care People Nearby, cu ajutorul căreia o perosană poate iniția un dialog cu o persoană din apropiere, cu condiția ca aceasta să fie de acord.

De asemenea, Telegram permite creearea de grupuri bazate pe locație.

În acel moment, oamenii din preajmă vor vedea grupul și vor putea încerca să intre în el.

Utilizatorii pot avea „chat-uri secrete”, care văd mesajele stocate pe dispozitive, spre deosebire de cloud.

Mesajele pot fi, de asemenea, setate să se autodistrugă.

Cu toate acestea, a atras critici din partea experților în securitate, care indică lipsa criptării implicite end-to-end.

De asemenea, parole de conectare unice transmise prin SMS au fost interceptate de hackeri din Iran, Rusia, Brazilia și Germania (de către poliție în ultimul caz), potrivit businessofapps.com.

Telegram a fost fondată de Nikolai și Pavel Durov în 2013 – fondatorii platformei de socializare rusă VK (cea mai mare de pe piața sa internă, asemănătoare Facebook).

Înființată inițial la St. Petersburg, echipa Telegram a ajuns să aibă sediul central în Dubai, după perioade în Londra, Berlin și Singapore.

Pe lângă aplicațiile enumerate, sunt disponibile nenumărate alte variante.

Unele chiar mai sigure, cum este Wickr, care oferă inclusiv o variantă PRO de criptare pentru companii, altele mai puțin sigure dar cu funcții mai amuzante.

Utilizatorii percep o problemă, consideră analiștii mai multor publicații internaționale, în condițiile în care contactele lor utilizează diferite aplicații.

Astfel, o persoană care utilizează zilnic aplicațiile de acest fel, inclusiv pentru munca de acasă, va folosi cel mai probabil două emailuri (unul pentru serviciu și unul personal), cel puțin patru servicii de mesagerie cu toate grupurile aferente, contul de facebook și serviciile de sms ale operatorului de telefonie mobilă, toate acestea necesitând foarte mult timp.

Potrivit unor calcule din 2019, fiecare persoană folosea pentru activitățile de comunicare și social media aproximativ 144 de minute pe zi.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Cât costă benzina și motorina în țările Europei și care este nivelul de trai în funcție de prețuri. Comparație cu România

Publicat

Benzina și motorina s-au scumpit în toate țările Europei. Raportat la Euro, România are printre cele mai mici prețuri la modul absolut, sub medie, însă raportat la venituri, raportul este halucinant. 

Spre exemplu, un italian poate cumpăra de 3 ori mai mult combustibil decât un român, din salariul minim lunar din țara sa.

Prețurile la combustibili auto în România pot fi consultate AICI.

Dacă mergem spre nord, raportul se schimbă și mai tare: un norvegian cu venituri mici poate cumpăra de 8-9 ori mai multă motorină decât un român care câștigă salariul minim.

Evident, norvegianul sau italianul au în general cheltuieli mai mari la alte capitole, cum ar fi cele cu chiria.

Media prețurilor în țările europene la combustibili auto: benzină/motorină (date valabile în 11 octombrie 2021)

Țara

Euro-super 95

 Diesel

Austria

1,382

1,353

Belgium

1,568.58

1,593.35

Bulgaria

1,158.96

1,150.88

Croatia

1,494.11

1,487.06

Cyprus

1,324.32

1,368.94

Czechia

1,390.53

1,337.3

Denmark

1,779.28

1,584.42

Estonia

1,527

1,324

Finland

1,756

1,590

France

1,633.2

1,535.4

Germany

1,702

1,522

Greece

1,739

1,474

Hungary

1,339.96

1,372.49

Ireland

1,594.3

1,501.7

Italy

1,713.07

1,567.13

Latvia

1,405.8

1,304.94

Lithuania

1,375.39

1,293.58

Luxembourg

1,426

1,376

Malta

1,340

1,210

Netherlands

1,935

1,595

Poland

1,276.53

1,273.65

Portugal

1,710

1,513

Romania

1,257.2

1,233.23

Slovakia

1,449

1,326

Slovenia

1,288.2

1,374.07

Spain

1,466.51

1,335.29

Sweden

1,745.8

1,897.53

CE/EC/EG EUR27_2020 (IV)

Media

1,610.43

1,465.73

CE/EC/EG Euro Area 19 (€) (V) Moyenne pondérée

Media

1,665.27

1,487.22

Situația detaliată poate fi consultată AICI.

Pe baza nivelului salariilor minime brute naționale exprimate în euro, la 1 iulie 2021, statele membre UE în cauză pot fi clasificate în trei grupuri diferite.

Grupa 1, cu un salariu minim național sub 750 EUR pe lună. Acest grup include: Bulgaria, România, Ungaria, Letonia, Croația, Estonia, Cehia, Polonia, Slovacia și Lituania. Salariile lor minime naționale au variat de la 332 EUR în Bulgaria la 642 EUR în Lituania.

Grupa 2, cu un salariu minim național între 750 EUR, dar mai mic de 1 500 EUR pe lună. Acest grup include: Grecia, Portugalia, Malta, Slovenia și Spania. Salariile lor minime naționale au variat de la 758 EUR în Grecia la 1 108 EUR în Spania.

Grupa 3, cu un salariu minim național peste 1500 EUR pe lună. Acest grup include: Franța, Germania, Belgia, Țările de Jos, Irlanda și Luxemburg. Salariile lor minime naționale au variat de la 1 555 EUR în Franța la 2 202 EUR în Luxemburg.

Salariile minime exprimate în standardele puterii de cumpărare

Variațiile salariilor minime sunt considerabil mai mici după ajustarea pentru diferențele de prețuri din fiecare țară.

Acest lucru se realizează prin utilizarea parităților puterii de cumpărare (PPP) pentru cheltuielile de consum ale gospodăriei.

În termeni PPS, statele membre ale UE cu salariul minim național pot fi clasificate în două grupuri diferite, potrivit Comisiei Europene.

Grupa 1, cu un salariu minim național sub PPS 1 000. Acest grup include: Bulgaria, Letonia, Estonia, Slovacia, Ungaria, Cehia, Croația, România, Portugalia, Grecia, Malta și Lituania. Salariile lor minime naționale au variat de la 596 PSP în Bulgaria la 930 PSP în Lituania.

Grupul 2, cu un salariu minim național peste PPS 1 000. Acest grup include: Polonia, Spania, Slovenia, Irlanda, Franța, Belgia, Țările de Jos, Germania și Luxemburg; Salariile lor minime naționale au variat de la PPS 1 062 în Polonia la PPS 1 619 în Luxemburg.

Citeste mai mult
Publicitate

ECONOMIE

Scandia Food cumpără Agra’s. Ce valoare are tranzacția pentru achiziția producătorului de mezeluri din Alba

Publicat

Grupul Scandia Food a cumpărat integral producătorul de mezeluri Agra’s din judeţul Alba.

Valoarea tranzacţiei este de peste 10 milioane de euro, conform estimărilor ZF.

Producătorul Agra’s are aproape 300 de angajaţi şi procesează lunar circa 200 de tone de carne în fabrica din Oarda (Alba), conform datelor recente. Firma a avut o cifră de afaceri de 102 milioane de lei (peste 20 mil. euro) anul trecut, similară celei din 2019, potrivit zf.ro.

Fondatorii companiei sunt Dan Sărmăşan şi Ligia Sanda Stîncel.

Scandia Food, controlată de familiile de antreprenori Gaşpar şi Creştin, are o fabrică de conserve în judeţul Sibiu şi aproape 700 de angajaţi.

A încheiat anul 2020 cu o cifră de afaceri de 374 de milioane de lei, în creştere cu 37% faţă de anul precedent, conform datelor publice.

Tranzacţia dintre Scandia şi Agra’s a fost asistată, conform datelor ZF, de KPMG (de partea cumpărătorului) şi de Alexandru Medelean (Wise Way Advisors) şi Florin Cerna (BrinkThink Management) de partea vânzătorului.

Pentru Scandia aceasta este o a doua tranzacţie în decurs de doar câteva zile, după ce recent compania a anunţat achiziţia fabricii de produse congelate Ron’s Land Green. Oficialii grupului au declarat însă anterior că au planuri să se extindă prin achiziţii.

sursă: zf.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Camioane verificate în trafic de Poliție, pe autostrada A1 Sibiu-Sebeș-Deva. Care au fost sancțiunile

Publicat

Sute de autovehicule de transport marfă și altele de transport persoane au fost verificate de Poliție pe autostrada A1 Sibiu – Sebeș – Deva.

Polițiștii au amendat aproape 200 de șoferi și au reținut permise.

Acțiunea a fost derulată în perioada 11-17 octombrie, de polițiștii Biroului Poliție Autostrăzi Sibiu – Holdea, împreună cu reprezentanții ISCTR.

Polițiștii au verificat 358 de autovehicule destinate transportului de marfă și de persoane și au aplicat 179 de sancțiuni contravenționale în valoare de 125.000 de lei.

Au fost reținute 3 permise de conducere și au fost retrase 5 certificate de înmatriculare.

Printre neregulile constatate de către polițiști sunt conducerea sub influența alcoolului, conducerea unor autovehicule care prezintă defecțiuni tehnice, nerespectarea programului de conducere și odihnă, nereguli cu privire la funcționarea tahografului, supragreutate, neportul centurii de siguranță.

Reprezentanții I.S.C.T.R., care au acționat atât pe DN 1, cât și pe A1, au verificat 176 de autovehicule și au aplicat 19 sancțiuni contravenționale în valoare de 214.000 de lei.

10 autovehicule au fost imobilizate, 4 dintre acestea pentru nereguli în utilizarea tahografului și 6 pentru supragreutate.

Citeste mai mult
Publicitate

CÂMPENI

VIDEO: Doi lupi surprinși în mediul lor, în Munții Apuseni. Imagini frumoase filmate de camerele amplasate în pădure

Publicat

Reprezentanții Parcului Natural Apuseni au publicat imagini foarte frumoase cu doi lupi surprinși într-o pădure din Parcul Natural Apuseni.

Filmarea a fost realizată de o cameră de monitorizare a faunei amplasată în pădure de specialiștii Romsilva din cadrul administrației Parcului Natural Apuseni.

”România are una dintre cele mai mari populații de lup din întreaga Uniune Europeană.

Lupii trăiesc în haită, care au în componență perechea conducătoare, formată din masculul și femela alfa, precum și puii lor de până la 3 ani. Câteodată pot aparea și alți lupi în haită, rude ale celor alfa. În fiecare haită există o ordine respectată, limbajul corpului exprimând poziția lupului în haită.

Lupii parcurg zeci de kilometri pe zi în căutarea prăzii și când atacă, pot alerga cu aproape 60 de kilometri pe oră. Au simțuri foarte dezvoltate, un miros deosebit de fin, auzul și văzul foarte dezvoltate, permițându-I să vâneze ziua și noaptea.

Atacă în haită și dirijează prada în locuri în care aceasta își pierde mobilitatea, de exemplu râuri, unde este ucisă” au precizat reprezentanții Parcului.

VIDEO: Imagini cu doi lupi care își marchează teritoriul în Parcul Natural Apuseni

Pădurile din Parcul Natural Apuseni asigură faunei toate condițiile de hrană, adăpost și liniște necesare unui habitat sănătos.

Parcul Natural Apuseni, unul dintre cele 22 de parcuri naționale și naturale administrate de Regia Națională a Pădurilor – Romsilva, are o suprafață de 76.064 de hectare, în zona Munților Apuseni, pe teritoriul județelor Cluj , Bihor și Alba, din acestea 50.793 fiind păduri.

Zona Munților Apuseni, în care se află Parcul Natural Apuseni, a fost inclusă de presitigiosul post de televiziune CNN în topul celor mai frumoase locuri din Europa, iar Comisia Europeană a acordat Parcului Natural Apuseni în 2009 titlul ”Destinație Europeană de Excelență” în cadrul proiectului EDEN.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate