Connect with us
Advertisement

Actualitate

AM FOST ACOLO: Arena Platoș Păltiniș – o destinație de iarnă pentru familii și începători în sporturile de iarnă

Publicat

arena platos Iarna nu e chiar o bucurie pentru toată lumea. Excepție fac cu siguranță copiii și iubitorii sporturilor de sezon. Deși județul Alba are două stațiuni de ski – cele din Șureanu și Arieșeni, amândouă au câteva neajunsuri care le fac, din păcate, mai puțin atractive.

În Șureanu avem un peisaj superb, pârtii multe și de lungimi rezonabile dar partea de infrastructură este mult rămasă în urmă, chiar dacă întreprinzătorii privați se zbat și își cheltuie banii investind în pensiuni.

Din păcate în calea dezvoltării acestei stațiuni sta un „ ciot” de drum de mai puțin de 20 de km care dă emoții celor care nu au autoturisme de teren să ajungă la Luncile Prigoanei sau Poarta Raiului. Plus distanța destul de mare de la Alba Iulia, de circa 130 de km care se parcurg în peste 2 ore și jumătate din cauza drumului.

(P)  Caciuli, manusi și fulare, bocanci și ghete, geci și jachete de iarnă pe FashionSport.ro.  Mii de articole sport pentru iarnăechipament schi, îmbrăcăminte și încălțăminte sport de la 900 de branduri, pentru bărbați, femei și copii. Nike, Salomon, Adidas, Dunlop, Puma, Karrimor, Brithish Knight, Airwalk, Under Armour etc. Reduceri mari în fiecare zi

La Arieșeni se ajunge tot cam în același timp pentru că distanța e aproximativ aceeași. Deși aici se ajunge mai ușor fiind asfalt până la baza pârtiei, la Arieșeni e un haos și o aglomerație infernală din cauza proastei sistematizări a zonei unde s-a construit mult și aiurea. Plus că pe pârtie se amestecă schiori cu snowboarderi și cu săniuțe încât trebuie să fii permanent în gardă să nu te dărâme careva.

ds Așa că în căutarea unei locații cu zăpadă, ușor accesibilă din Alba Iulia, am ajuns la Arena Platoș din Sibiu. Distanţa până acolo este de fix 105 km dacă alegeți traseul prin Sibiu, pe autostradă. Dacă vreți să mergeți pe drumurile naționale sau județene se poate ajunge prin Orlat și Gura Râului, iar distanța e de numai aproximativ 80 de km. Noi am preferat autostrada și, chiar dacă lipsește o bucată din ea, plus că în Sibiu traficul e aglomerat, tot am ajuns la destinație în mai puţin de o oră şi jumătate.

Asta în condițiile în care am circulat exclusiv pe asfalt curățat de zăpadă integral, până la parcarea de 400 de locuri de la baza pârtiei.

ll Arena Platoș e o mini-stațiune înființată acum 5 ani la intrare în vechiul Păltiniș. Odată făcute pârtiile de schi, au răsărit imediat o mulțime de pensiuni și mini-hoteluri. Deci totul e nou-nouț și frumos. Parcă ai ajuns într-o stațiune austriacă în miniatură, iar explicația pentru asta am aflat-o mai târziu. Unul dintre cei care au investit aici este un cetățean austriac din regiunea Tirol, așa că omul a construit ceva care să-i aducă aminte de casă. Pârtiile nu sunt lungi și nu au un grad de dificultate mare, ele adresându-se în special familiilor cu copii și începătorilor. Sunt în schimb excelent întreținute, au vreo 7 tunuri de zăpadă alimentate dintr-un lac artificial făcut tot de ei, sunt iluminate și deservite de telescaun și teleschi.  Mai au cei de la Arena Platoș o super-şcoală de schi și snowboard deservită de 12 instructori amabili care scot pe bandă rulantă viitori schiori.

Pentru cei care nu se pricep sau au nostalgii din copilărie, să stiți că săniuțele nu sunt interzise, ca în cele mai multe stațiuni de schi. Dimpotrivă, Arena Platoș are o pârtie specială pentru sănii, iluminată noaptea și deservită de telescaun, lungă de 900 de metri.

Totuși, cei mai răsfățati sportivi la Arena Platoș sunt snowboarderii, care au o pârtie special făcută pentru ei, un fun-park cu obstacole și „kickere” plus o uriașă saltea gonflabilă pe care pot ateriza.

ffff La baza pârtiilor veți găsi un apreski în care puteți liniștiți să intrați însoțiți de copii, pentru că nu se fumează. În schimb lumea se distrează, cântă, bea vin fiert sau ciocolată caldă.

Cei care vor să mănânce au o sală de mese separată, așa că nu veți ieși din apreski cu hainele mirosind a fum sau mâncare.

Trebuie să recunoaștem că cei de la Arena Platoș știu să facă turism și cunosc marketing.

Deși nu au cele mai bune condiții naturale (așa cum avem noi, cei din Alba, la Șureanu de exemplu), investitorii de acolo și cei 70 de angajați pe care îi vezi peste tot te fac să te simți bine și respectat, iar calendarul lor de evenimente pe anul acesta abundă de acțiuni de genul „Family Race”, „Bikini Race” sau concurs de săniuțe.

În privința cazării, nu e cazul să vă faceți probleme, pentru că veți găsi numeroase pensiuni sau mici hoteluri cu prețuri cuprinse între 80 de lei pe cameră pe noapte și 240 de lei, în funcție de gradul de confort pe care vi-l doriți. Prețurile la mâncare și băutură nu sunt mici, dar situația este la fel peste tot în astfel de stațiuni.

Puteți în schimb să apelați direct la cei de la Arena Platoș care, începând de anul trecut, vând la pachet în urma înțelegerilor făcute pe plan local, cazare cu mic dejun și skipass inclus plus instructor de schi 3 ore pe zi, cu prețuri începând de la 450 de lei pentru 5 zile.

Material realizat cu sprijinul Arena Platoş şi Tirol Austria

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement